Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak ruszy wegetacja to mam zamiar sypać 100 kg yara Milla, 100 kg saletrzaku na 40 ary, a polecacie dawać siarke? Jak tak to jaką i ile sypiecie w skali hektara? Dodam że mam 2 klasę ziemi i niechce przesadzić z nawozami 

Opublikowano

czosnek bardzo lubi siarkę dzięki niej ma intensywniejszy aromat .Zapotrzebowanie siarki to jest ok 100kg czystego składnika na 1ha , więc musisz sobie obliczyć czy to co dałeś wystarczy,  uważaj żebyś nie zakwasił sobie gleby .A co do bio preparatów ja w tym roku na jesieni dałem pierwszy raz humus bio activ , na wiosnę mam poprawić jaki będzie efekt czas pokaże .

Opublikowano

No ja spoglądam właśnie na prognozę na marcowa i kwietniowa to mrozów już ma nie być... Ale wiadomo jak to jest .... Za tydzień też chyba ściągnę. 

Na robaka najlepiej dursbanem walnąć? Później prEmieszac ziemię czy zostawić?

Opublikowano

Zgadza się że Yara complex ma 20, Rosafert 33.3 ale to wszystko jest SO3 (trójtlenek siarki). Po przeliczeniu wychodzi że Yara ma 8 siarki a Rosafert 13.32 siarki

42 minuty temu, LEREDA napisał:

kolego dragon siarczan potasu ma 45% siarki

Kolego LEREDA jakbyś nie wiedział to siarczan potasu ma 18 siarki

Opublikowano

Siarczan potasu zawiera  50% K2O i 45% SO3 to ja nie wiem jakiego ty używasz że ma 18%

Przepraszam nie zauważyłem całego wpisu zgadzam się z kolegą dragonem po przeliczeniu na czysty składnik wynosi 18%

Opublikowano

Nie wiem czy każdy na tym forum przelicza tak jak ty i  do tego się stosuje , jest to prawdą co napisałeś że ma 18% czystej siarki  , jeśli byśmy każdy nawóz przeliczali to np polifoska 8 czyli azot 8% P2O5 24% i K2O 24% też nie ma tego składu, azotu oczywiście ma ale już tylko 10,5 %P i 20%K

Opublikowano
7 godzin temu, LEREDA napisał:

Nie wiem czy każdy na tym forum przelicza tak jak ty i  do tego się stosuje , jest to prawdą co napisałeś że ma 18% czystej siarki  , jeśli byśmy każdy nawóz przeliczali to np polifoska 8 czyli azot 8% P2O5 24% i K2O 24% też nie ma tego składu, azotu oczywiście ma ale już tylko 10,5 %P i 20%K

Akurat Potas, Fosfor i Azot w tym przypadku się nie zmieniają bo to nie trójtlenek. Więc jest wszystkiego tyle ile na worku pisze

Takie śmieszne rzeczy dzieją się tylko z siarko że mnożymy przez 0.5 0.4 0.2. Zależy w jakiej występuje postaci

Opublikowano

Otóż kolego mylisz się potas i fosfor podany jest w formie tlenkowej a nie czystej czysty fosfor w tlenku fosforu waży 43,6% a więc mnożymy 0,436x24=10,5%P a czysty potas waży 83% zatem 24x0,83=20%K  a jak mi nie wierzysz to wpisz sobie w google jak obliczyć ile azotu potasu i fosforu zawiera dany nawóz i ci wyskoczy

Opublikowano
8 godzin temu, Patitek285 napisał:

@pawel213333 Jakim nawozem będziesz sypać?

U mnie wschodzi. W niektórych miejscach ma 2/3 liście w innych jest 2cm pod ziemią, też trochę go zmroziło i trzeba będzie dać odżywkę dolistną na start.

Bede sypal microcomplec i rosafert a z azotowych to saletrzak. Tylko ze saletrzak dopiero w marcu a jutro NPK