Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drewniane!!!!! i to dośc zdrowe, plastikowe to jednorazówki, a co do sposobu na dzika to polecam       Bancol rozrobic z woda i wsypac ziarno QQ na dobe niech nasiąknie, sposo bardzo skuteny i humanitarny.

Opublikowano

ja nie wiem ale ja za plecionkę dawałem 1000 metrów 100zł a taśma (mam 3 linki i jedna taśma  na zdj jest tylko 3 teraz dołożyłem bo przełaziły sarny) kosztowała 32 zł 250 metrów, a za słupek dawałem 7,5 zł/szt ale ja robię tak że Wkopuję słupek drewniany, i co 12 metrów kolejny, wygląda to tak że co piąty słupek mam drewniany bo nie da się ogrodzenia naciągnąć a jak masz luźne to przejdą (dodam że ja mam ekstremalne warunki pole wkoło las) i ja ci polecam z serca kup plecionkę, bo odstaniesz cholery jak ci zaczną zrywać bo są osobniki na tyle zdeterminowane że i tak przechodzą (samce sarny koziołki czy jak się tam nazywają)  też kiedyś miałem drut ale postawiłem na plecionkę, gadają niektórzy że plecionka gorzej przewodzi a to gówno prawda, zwierzyna ma sierść zimową i gorzej prąd dostaje się do cielska 

http://archiwum.allegro.pl/oferta/plecionka-farma-1000m-do-pastucha-elektryzator-i4449512342.html

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/544764-ogrodzenie-elektryczne-przeciwko-zwierzynie/

ja taką dawałem i kupiłem za 100zł a tu jakaś droga, ja na wiosnę kupuję na pole 15 ha to tam będzie w koło z 2 km to mam 8 km linki to jest 800 zł + izolatory słupki (ale i tak pewnie kupię 4 km taśmy bo zwierzyna widzi bardziej z daleka i się boi) pewnie wyjdzie z 2000 tys 

Jelenie normalnie jak ci wejdzie 30 szt to jedzą kłosy i są straty w dziesiątkach tysięcy ale tak jest u mnie u was może jest mniej zwierzyny, u mnie jest mniej dzików 

Jaki ja byłem głupi że kiedyś nie grodziłęm jak straciłem bo namłóciłem z 4 ha 6 ton pszenżyta a by sypało przynajmniej 4t/ha a koło dało 2 tys i powiedzieli mi że sa szybko jade kombajnem bo przecież to podniesie...

Opublikowano

dokładnie przyzwyczają się przez tydzień a będziesz wkur*iał okolice pastuch i jazda wkoło, ja na bednarach widziałem pastucha co miał 17 000 volt taki mi się marzy   :wub:  :wub:  :wub:  :wub:

Opublikowano

zmierzę dokładnie bo mam zrobione względem słupków plastikowych ale mam plan bo mam teraz dać 2 taśmy na inym polu i dwie linki bo cenowo wychodzi porónywalnie taśma 4 x 32 (250 metró) 128 zł a ona jest biała i widać ją w nocy to morze będą widzieć z daleka i zapamiętają żeby nie podchodzić ;)

https://www.google.pl/search?q=s%C5%82upek+ogrodzeniowy+pastucha+du%C5%BCy&biw=1600&bih=799&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FJfpVMbwFKa_ygO98YKoCg&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=palik+ogrodzeniowy+pastuch%27&spell=1&imgdii=_&imgrc=w7Q3QlsGSJTmZM%253A%3BwW5ZKIDRDBcVgM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg21.otofotki.pl%252Fobrazki%252Fcn633_P1010115.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fallegro.pl%252Fpalik-paliki-pasucha-105cm-elektryzator-tanio-i4510074082.html%3B1000%3B750

takie mam

Opublikowano
darek1972

zgadzam się :D :D :D

ale kiedyś było dużo kłusowników dziadek opowiadał ze w latach 70-tych padło w okolicy 30 dzików mieli zgraje psów i sobie polowali, i to trochę mniej ich było a teraz mają włośnice mięso tanie i ludzie bpoją się kłusować chyba że na wschodzie pozostała ta piękna tradycja, 

Opublikowano

Witam dziękuje za odpowiedz tylko że ogrodzenie elektryczne u mnie  nie zda egzaminu ponieważ pole mam w kilku częściach oddalone od domu i sam elektryzator zmienił by właściciela a więc muszę rozważać inne rozwiązania może jakeś zapachowe  odstraszacze   jeśli możecie mi  powiedzieć  jakie są najskuteczniejsze . :)

Opublikowano

chłopaki wykrakaliście, ktoś mi dziś zajebał akumulator od bizona, nawet zostawił elektryzator i przykrył go żeby nie zmókł dobry złodziej :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:  pewnie potrzebował tylko akumulator, już nie wiem co teraz gdzie go ukryć nie dość że człowiek całe życie walczy z zwierzyną to jeszcze teraz nowy akumulator do bizona muszę kupić, macie sposoby jakieś? myślę jakąś skrzynie z blachy i do ziemi i zamykana na kłódkę 

Opublikowano

najlepiej mieć go do sieci podłączonego ale pole daleko od chaty na to nie pozwala, u mnie w zimie działa normalnie ale musisz dbać o akumulator bo wiadomo że działa słabiej przy -10 stopniach ocieplić go jakoś, i ja nie wyłączam ogrodzenia obchodzę pole raz w tygodniu, a jak jest zerwana linka to wiadomo że się rozładuję akumulator,  kolego grodź i się nie pierd*ol ja mam na dzień dzisiejszy 3 linki i taśmę (ogordzenie ma 2,5 km) także kosztowało no i elektryzator 4,2 J ale kumpel mi już gadał ze ktoś kupił elektryzator za 2200zł i ma 17 Juli więc to już jest Pomiana i ja jeszcze jedno pole sobie ogrodzę bo naprawdę jest efekt a u mnie są stada po 40 jeleni, i dużo saren, i tylko jakieś bystre sarny przebiegną mimo kopnięcia z głodu (bo nie karmią w lasach bo poco skoro się na żre na polu rolnika) jak ty ogrodzisz to się bedą pasły u sąsiada a ja mam akumulator od bizona wiedz na dość długo starczy ;)  

Opublikowano

cały dzień niech chodzi, przecież duzo nie będzie prądu ci to brać, jaki masz elektryzator? 7 J to już naprawdę ładny, ale ja zaobserwowałem że 15 min przed zmrokiem wychodzą a najbardziej w nocy, ale jak masz w domu to nie problem w sumie wyłączyć, 

Opublikowano

u nas niektórzy tak robią, bo dziki wuchtują w nocy ;)  ale byłem wczoraj obejść ogrodzenie, to trzeba je obejść min raz w tyg bo linki są postrącane bo biegnie i na siłę włażą te bystre koziołki, chyba im prąd nie przeszkadza ale to tylko z 3 szt ;)  pogadać z leśniczym żeby je stukną za kreatywnosć ;) 

Opublikowano

Z takich prostszych sposobów na dziki szczególnie na łąkach polecam świeczki elektryczne (wkłady zniczy) one tak pulsacyjnie migają i raczej dziki nie podchodzą, wypróbowałem w tamtym sezonie i raczej zdały egzamin

na allegro są takie za kilka złotych więc jest to minimalny wydatek... 

Opublikowano

Wszystko zależy od natarczywości zwierzyny i jej ilości w pobliżu. U mnie świeczki i lampeczki wytrzymały góra 4 dni potem wszystko było porozwalane przez dziki, z 50 lampek zostało mi całych może 15. Od dzików aby utrzymać qq czy też dobre łąki muszę grodzić wszystko trzema liniami drutu pół stalowego  bo zwykły jak idą pędem to zrywają, mam dwa elektryzatory Ubison 10 000 i jak na razie od tamtego roku jest spokój zobaczymy co będzie dalej. 

Opublikowano

to też zależy czy inni wkoło ciebie się grodzą, bo jak wszyscy się ogrodzą no to mimo wszystko zwierzyna pędem wchodzi z głodu, a jak sam się grodzisz top idzie do sąsiada ;)