Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu się mylisz :lol: mam w chlewni izolację na suficie poliuretanową i nawet tam myszy sobie gniazda robią.

Zastanawiałem się też nad nią..można znaleźć tanie okazy z rozbiórek..

Na te stwory to chyba nie ma skutecznego sposbu :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Póki w pełni przejmę gospodarstwo chcę się zająć czymś innym niż zapierdalaniem u ojca...

Pracy się nie boję, sadzarka i kombajn do zbioru myślę że ułatwiłaby życie.

Opublikowano

kombajn raczej nie wchodzi w grę przy kapuście do przechowywania bo obija i taki towar po prostu nie poleży ci długo a w ogóle kupno kombajnu na 5 ha ekonomicznie też raczej nie ma sensu

Opublikowano

siejcie sadzcie warzywa w 2011 o połowe zmniejszam uprawy warzywne nowi skuszeni w tym roku dobrymi cenami się zrażą i wtedy wróce do normy :D no chyba , że wystąpi susza itp. wtedy jakoś wyjdą ci już wyspecjalizowani czytaj: chłodnie, deszczownie i przede wszystkim najcenniejsze czyli doświadczenie aby wyprodukować dobry towar który przeleży do wiosny :lol: powodzenia nowym (eh pamiętam swoje początki hehe) i starym plantatorom!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Następny którego coś boli...Jakbyś nie zauważył w tym roku na wszystkie produkty rolne jest dobra cena...

Opublikowano (edytowane)

HubertOjdana nie potrafisz czytać? z powrotem do przedszkola a może cię tam bili i dlatego ciągle o tym bólu pewnie piszesz :-))

Edytowane przez brzozak2
jak masz cos do powiedzenia to merytorycznie, nie na epitety
Opublikowano

@HubertOjdana

W sumie to kiedyś też zacząłem podobny temat i też mi wszyscy tego odradzali, chodzi o uprawę warzyw, tyle że tamten temat założyłem kilka lat temu, a wtedy to raczej było bujanie w obłokach i kompletna nieznajomość tematu :D

Wracając do sprawy, przy tylu hektarach możesz sobie ryzykować, ja niestety nie mogę sobie na to pozwolić, dlatego odłożyłem moje plany na kilka lat.

Mój tato i wujek mieli kiedyś trochę kapusty więc wiem jak to wygląda, wcale tak łatwo nie jest jakby się mogło wydawać... ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Cipek baw sie w swojej piaskownicy ja bede to robil w swojej. Czytać raczej Ty nie umiesz bo nie odpowiedziałeś na żadne pytanie które zadawałem. Pierd*lisz smuty jaki to za***isty jestes. Gówno mnie to obchodzi.

@Krzysiu o kapustę pytałem, ale po głowie chodzą mi też inne warzywa.

Opublikowano

jezeli masz dobrą ziemie taką na ktora mozna szybko wjechac to polecam młode ziemniaki. Koszty to agrowłoknina jezli dobrze pamietam to okolo 3tya/ha ewentualnie przy suszy Deszczownia. Sadzarka + kombajn np Anna 1 rzedowa to tez nieduzy koszt.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mam przy zaraz przy placu kawałek 5ha, dalej jest rów a za rowem 24ha. Ziemia akurat jest tutaj najlepsza bo i 1 klasy jest niecały hektar przy rowie.

Ogolnie myślę nad Kapustą, Cebula, Marchew, nad ogórkiem nie zastanawiałem się. Ale wezmę pod uwagę

Opublikowano

ogolnie to ziemniak 1 klasy nie lubi bo gdy jest susza zimniak nie moze "podnieść" tej ciezkiej ziemi i rośnie kwadratowy, bardzo niekształtny. Co do ogorkow to u mnie sasiad w tym roku mial hektar ogorka i ta sie dorobil skurczybyk ze jedzie do niemiec po kombajn do ogorkow bo ludzie za duzo pieniedzy wynosza z pola choc i tak placil zaledwie 5zl/h. Tlumaczyl mi cos ze ten kombajn wyglada tak ze sa 2 skrzydla cos jak w opryskiwaczu tylko ze nad ziemia to idzie i z jednej strony i drugiej lezy po 8 osob. Czyli razem 16 osob rwie ogórka. pole jest zrywane bardzo szybko i duzo mniej kasy dostaja ludzie bo takto i po 8 godzin rwali w 7-8 osob bodajze. Dostawał dobra cene bo on rozwozi po slepach i hurtowniach a poza tym w tym roku dobra cena była ogorka. Wedlug mnie to najlpiej kisić ja w tym roku sobie zrobiłem 30 beczek ogorkow i sa to godziwe pieniadze ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A weź i zakiś ogórków z 1 hektara ;)

Opublikowano

Ciekawe skad tyle beczek wziąc bo do 1 wchodzi 80kg. Z takich wiekszych powierzchni to w silos. Patrz jaka kasa kupowałem ogorki po 60 gr i po 1zl 2 sorty mieszałem je razem. i do beczek. do tego (magiczna chemia ;)) ale to tanie, 6kg soli to tez grosze. jedynie chrzan i czosnek to troche wiekszy koszt ale na to wszystko liczylem okolo 20 zl. 80kg ogora x 0.9 = 72zl + 20 przyprawy = 92. Sprzedajemy je u nas w warzywniaku 5zl za kilo czyli 400 zl beczka - 92 produkcja = 308zl na czysto z pracą wlasna.

Gdy kupowalismy od rolnika to sprzedawal nam po 3.5zl.kg to mialbys okolo 180 zl na beczce. :P z moich wyliczen.

Opublikowano

Mieliśmy kiedyś ogórki i zysk był dobry ale ludzie zarobią na tym więcej niż właściciel. Mieliśmy 0,5 ha to zbieraliśmy własnymi siłami na samolocie więc pieniądze zostały, ale przez miesiąc miałem przed oczami tylko ogórki:) Jak chcesz zacząć uprawę warzyw to myślę że cebula będzie dobra, albo por też jest w porządku. A jak chcesz się dowiedzieć o uprawie to najlepiej znaleźć jakiegoś znajomego co uprawia warzywa kupić dużo wódki i go odwiedzić;)

Opublikowano

z kapustą zawsze był problem żeby sprzedać...w tym roku jedynie brakuje jej z resztą jak wszystkiego...polecam pory jak kolega wyżej napisał brokuły z cebulą mieliśmy do czynienia ale nie chcemy do tego wracać...

Opublikowano

ja od kilku lat uprawiam marchew i co roku jest gorzej, kiedyś miałem też buraczki i raczej odradzam,

kurcze też się zastanawiam co w tym roku posiać, mam zostawione 2 ha na warzywa,

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jakie warzywo najdłużej przeleży i w jakich warunkach ?

Opublikowano

malkolm jeśli masz dobrą ziemie to szczerze polecam pory...jeśli jest bardzo dobry plon to zarobek z 1ha masz taki jak z 2ha brokułów...na początek możesz po siać 0,5ha 500zł nasienie....tylko roboty jest od cholery...

warunki to napewno -'e ale nie za duże...jakie to nie wiem ale zaraz ktoś się znajdzie co wie ;)

Opublikowano

W tym roku cenka kreci,przecietnie z ha mozna wyciagnac 80 000 zl,ale ten rok jest wyjatkowy,pelen tragedii,nieszczesc,najlepjej niech kazdy robi to co robi,ale jeszcze lepiej.Smiesza mnie farmerzy jednego sezonu bo szybko nisko upadaja,aha sa jeszcze doplaty,prowy,mry..... wiec dalej orzemy!!!!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Następny bojaźliwy... Wnieś coś metorycznego i mądrego do tematu