Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
MEMIO

MF6180 problem z instalacją elektryczną

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
MEMIO    0

Witam

 

Mam problem z instalacja elektryczną w MF6180. Zaraz po kupieniu wszystko działało bez zarzutu. Niestety po remoncie, który głównie polegał na wymyciu i pomalowaniu elektryka umarła. W tej chwili mozna uruchomić silnik ale nie działa rewers (elektryczny), więc jeżdzi tylko do tyłu. Nie dział dynashift ani podnośnik. W zasadzie po uruchomieniu na chwile zapalają się wszystkie kontrolki by po chwili zgasnąć nie dając oznak życia.

 

Może ktos zetkął się z takim problemem ewentualnie mółby pomóc.

Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bardzo prawdopodobne ze zalałeś układ sterujący auto-tronic z prawej strony pod kabiną już był podobny temat na forum że po myciu stracił w ciągniku podstawowe funkcje :lol:.


Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MEMIO    0

Witam

 

Z tego co wiem to myty był jedynie silnik natomiast podwozie było przedmuchane i oczyszczone ręcznie (bez wody). Sterownik raczej nie powinien być zalany.

Dziwi mnie natomiast fakt iż w zasadzie cała elektryka siadła. Wygląda mi to raczej na brak zasilania, jednak kontrolki zaraz po właczeniu zapalaja sie na krótka chwilę. Bezpieczniki były sprawdzane więc zasilanie powinno być.

W zasadzie to szukaj igły w stogu siana bo może to byc jakiś schowany bezpiecznik albo któraś kostka itd......

 

Czy może wie ktoś w jaki sposób można szybko zdiagnozować miejsce usterki?

A może jakiś schemacik ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

gangster    5

No MF to lepiej nie myć za bardzo z prawej strony pod kabiną bo wychodzą efekty tego, że się potem wnerwiamy. Może jak myłeś silnik to gdzieś kostka się jakaś zasilająca lekko rozłączyła


Wypadek trwa sekundy, leczenie miesiące!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tony    0

Ja miałem identyczny przypadek, tylko nie po myciu a w czasie pracy (nie działał podnośnik i jechał tylko do tyłu na D). Po sprawdzeniu bezpieczników (głównie tych z przodu pod maską) i po kolei wszystkich połączeń masowych okazało się, że przyczyną były prześniedziałe kable zasilające ww. bezpieczniki, u mnie są przyłączone prosto do akumulatora (nie wiem czy powinno tak być). Także oprócz sprawdzenia bezpieczników sprawdź czy jest prąd na kablach zasilających.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez ursusek360
      Witam mam problem z moim mf a mianowicie jak jak skrecam kolami podczas jazdy to tak jak by cos go blokowalo w w tylnym moscie podnioslem go podnosnikiem i blokada nie jest zalonczona bo jedno kolo idzie w jedna strone a drugie w druga czo moze byc przyczyna ze go tak blokuje i kola az ryja po ziemi jak bym skrecil nim na max to po prostu jadac pomalu do zablokuje i staniie prosze  o pomoc
    • Przez Patryk212
      Witam,
      Mam taki problem z fergusonem, gdy się rozgrzeje nie działa wspomaganie, hamulce, podnośnik skaczę, włącz i wyłącz się półbieg. Dodam, że pompa została wymieniona, orbitrol, filtr, olej. I nadal nic. Co to może być?
    • Przez RedPower
      Witam,
      zabrałem się za naprawę skrzyni biegów w mf 3065 ( 32x32) w celu wymiany zużytych synchronizatorów. Rozpołowiłem już traktor i zdjąłem dekiel w komorze w której znajduje się sprzęgło. Co dalej aby dobrać się dalej do skrzyni. Zielony element się cały rusza lecz nie chce wyjść.
      **************
      LINK DO RESZTY ZDJĘĆ: https://photos.app.goo.gl/7c1doGIDZBfkK29Q2
      **************


    • Przez RedPower
      Witam,
      Niedawno zakupiłem ciągnik Massey Ferguson 3065. Niestety posiada w pół działający komputer. Tzn. Komputer się podświetla jednak nic nie wyświetla, nie da się przełączać między funkcjami. (Załączone zdjęcia) "Ruszyłem" kostkami pod deską rozdzielczą jednak nic nie pomogło. Jaka może być przyczyna i jak to naprawić?
       
      Drugim problemem jest obrotomierz. Nabija on mth lecz wskazówka ani drgnie. Dodam że z kostki za obrotomierzem wychodzi kabelek (żółty) z okrągło końcówką. Gdzie miałby on dochodzić?
       
      Załączam również zdjęcia.
       
      Z góry dziękuje za pomoc.




    • Przez HondaMtx
      Witam!
       
      Szukałem i nie znalazłem na forum o klubie właścicieli MF wiec zakładam temat i prosze aby właściciele wpisywali sie ze swoimi Sprzętami
       
      Ja wpisuje sie jako pierwszy ze swoim Ferdkiem 3090
       
      Pozdrawiam i Prosze wpisujcie sie
×