Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co może być przyczyną. Krowy 1 miesiąc po cielaku dają mi np 40litry dziennie, ale 2 miesiącu po wycieleniu mleko im spada a dostają cały czas to samo. Co się dzieje?

Opublikowano

Przyczyną jest źle zbilansowana dawka. W pierwszym miesiącu krowa produkuje mleko jakby z własnych rezerw a potem zrywa bo już nie ma z czego wziąść na dalszą produkcję. Krowy Ci nie chudna nie wpadają w ketoze? Masz stado pod ocena? Napisz co im dajesz.

Opublikowano

Krowy w okresie poporodowym znajdują się w ujemnym bilansie energetycznym, to znaczy, że w tym czasie nie są w stanie zjeść takiej ilości paszy, która pokrywałaby w pełni ich zapotrzebowanie na energię. Aby uzyskać konieczną do produkcji mleka ilość energii część z niej jest pozyskiwana z zapasów tłuszczu, a dokładnie z kwasów tłuszczowych. Są one przekształcane m. in. w glicerol, który jest jedną z substancji mogących zostać przekształconą w glukozę.Jeżeli ilość energii w dawce pokarmowej jest zbyt niska przemiany tłuszczy są bardziej nasilone. W okresie intensywnego wykorzystywania kwasów tłuszczowych w wątrobie, w czasie przemian biochemicznych, oprócz glukozy powstają ciała ketonowe, takie jak, aceton, acetooctan i β-hydroksymaślan. Ich podwyższony poziom prowadzi do wystąpienia objawów ketozy (acetonemii).

Opublikowano (edytowane)

Krowa dająca 40 litrów mleka dziennie powinna otrzymywać od 10kg do 12kg paszy treśćiwej,ale na początku laktacji nie jest wstanie zjeść tyle objętościowej żeby jej to podać ,więc dawkę trzeba koncentrowac.można podawać korektor energetyczny .

Edytowane przez rafi101

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"

• Przez kNalk
      Witam, wiem ze istnieje temat o dekoronizacji, ale dotyczy on cieląt. Piszę ponieważ w naszym gospodarstwie puściliśmy krowy z uwięzi na luz i jednak występuje u nich problem z agresją między sztukami, mimo ze chodząc luzem w pastuchu nie było to tak widoczne. Chciałbym obciąć im rogi. Posiadam linkę do obcinania, ale potrzebuje informacji odnośnie tamowania krwawienia czy zabezpieczania przed zakażeniem takiego obciętego rogu. Niestety żaden z znanych mi weterynarzy nie zajmował się czymś takim i nie jest w stanie mi pomóc.
    • Przez danielooo25
      Witam, czy posiada ktoś tabele do określenia wagi bydła? 
    • Przez maciek521
      Witam. Jakie ustawić ciśnienie do poideł dla bydła takie jak na zdjęciu. 

• Przez Podleś
      Witam,
      mam problem z zacielaniem krów . Stosowałem hormony ( acegony, dinolityki itp.) zacielałem pod zegarek i zero efektu . Krowy zacielane po 5-8 razy . Do tego często ruje są niewidoczne , bezobjawowe. Myślałem ,że może problem tkwi w stłuszczonej wątrobie , bo kiedyś było podobnie , ale dostępne preperaty też nic szczególnego nie zdziałały. Może ktoś  z Was coś mi podpowie . Może wiecie czym skutecznym zastąpić wcześniej dostępny EPATOLAC B+ , który w moim stadzie sprawdził się rewelacyjnie , coś skutecznego na pobudzenie do rui. 
  • Dodaj nową pozycję...
v