Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

?

Edytowane przez mieszko-123
Opublikowano

Kto sprzedaje słomę po 10 zł śmieszne

Pisałem coś o kupowaniu? Ewidentnie dodałem informację, że liczę koszt zbioru. Gdybym kupował to liczyłbym po 40 zł/belę czyli 200 za tonę. 

tresciwa 700zl tona?jak masz zboze z bialkiem mieszane gdzie tona rzepakowej na ta chwile 1200zl to nie ma szans zrobic za 700zl,a co do kiszonki 100zl tona przeliczylem to tak; z hektara ok 40 t masy =4 tys to tak jak by sie sprzedalo tą kukue na ziarno przy plonie 10t z hektara po 400zl za t mokrej bez przepuszczania ja przez byki i czekania za kasa 2 lata

50 kg rzepaku - 49 zł, łubin/groch 50 kg - 40/45 zł, 30 kg premiksu - 75 zł, 860 kg zboża - 516 zł(liczę w cenie 600 zł/t), 12 kg kredy - 8 zł; energia elektryczna na: śrutowanie 1 godzina za 8 zł, mieszanie 15 minut za 1zł. . Razem 701-706  zł. Zboże kupowane w sierpniu lub wrześniu kiedy owies był po 50, a pszenżyto po 60 lub taniej. Rzepak kupiony w momencie kiedy zaczął drożeć. Zapas skończył mi się i w zeszłym tygodniu kupowałem po 116 zł/dt. Mógłbym dodawać sam groch lub łubin i dałoby się zejść z ceny jeszcze o kilka zł.

Opublikowano

Dzisiaj za HF w wadze 700-750 kg brutto dostałem propozycję 7,10-7,20 brutto za kg.U nas ceny idą w górę około 10-15 groszy na tydzień.

Kto tak oferuje? I przy ilu sztukach? Też jestem z mazowieckiego i jakoś tego wzrostu cen nie widzę.

Opublikowano (edytowane)

?

Edytowane przez mieszko-123
Opublikowano

Ile moge wołac za krowe ok 800kg i krowe ok 700kg w dobrym miesie w woj, łódzkim? Krowy Hf

5 zł netto

Ile moge wołac za krowe ok 800kg i krowe ok 700kg w dobrym miesie w woj, łódzkim? Krowy Hf

Opublikowano

Dlaczego podajesz cenę brutto ceny zawsze podajemy netto

Opublikowano

Dlaczego podajesz cenę brutto ceny zawsze podajemy netto

A co za różnica? Odlicz vat i Ci wyjdzie, zresztą poczytaj parę stron tego tematu to też połowa podaje brutto, dla mnie liczy się to co trafia do kieszeni i też tak podaję ceny

Opublikowano

No właśnie to co do kieszeni,jak mam vat odliczyć bo jest różnica 7 i 8 procent

Opublikowano

Ale masz problem,ważne że napisane netto czy brutto

Opublikowano

Staszek 7% sobie odlicz tak dla jasności. Nie jestem na vacie nic nie odliczam,kwota brutto trafia na konto i taką ccenę podaję, czep się tych co piszą "sprzedane dwie sztuki po 6,50"

Opublikowano

Z nim nie wchodź nawet w dyskusje bo i tak zawsze będzie mial problem:) Ja będę mial 11 do sprzedania wrzesień- październik mam nadzieje ze cena skoczy do góry :/ chcialem teraz 3-4 sztuki z tego stada pogonić ale cena za mala to sie trochę wstrzymam i pójdzie calosc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v