Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

i co z tego że przedłużyła - jak pewnie już założyli nowe sposoby dymania klienta któremu szajs zacznie sie sypać a oni i tak będą wszystko zwalać na użytkownika i zarabiać na serwisie.

Opublikowano

Koledzy, jak wyglądała u was (pamiętam,że kilku o tym pisało) sprawa odnośnie nie trzymania ciśnienia w sekcjach hydrauliki zewnętrznej? Chodzi o to jak serwis to wyeliminował, wymienił na nowe czy naprawiał?

U mnie zrobili to tak:

Podobno fabrycznie nie ma tam zaworów odcinających i tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę.

Jeśli tak jest to powinni ogłosić akcję serwisową.

Co o tym myślicie?

Widać, że zastosowano zamek hydrauliczny. Moim zdaniem bardzo proste i dobre rozwiązanie, które spełnia swoją funkcję.

Takie zamki montowane np. na siłownikach w pługach obrotowych i wszędzie tam gdzie ciśnienie oleju nie może spadać.

i co z tego że przedłużyła - jak pewnie już założyli nowe sposoby dymania klienta któremu szajs zacznie sie sypać a oni i tak będą wszystko zwalać na użytkownika i zarabiać na serwisie.

mądralujesz kolego o nowych sposobach dy...ia klienta, może coś wiesz na ten temat.

Według mnie Kubota spełnia oczekiwania klientów. Najpierw wydłużyła okresy przeglądowe, a teraz gwarancję.

Opublikowano

Wydłużyć gwarancje to jedno..A uznawać ja potem to drugie. Jedno jest pewne klient musi zrobić więcej przeglądów i więcej kasy zostanie w serwisie. A z uznaniem gwarancji rożnie być może.

Opublikowano (edytowane)

co do gwarancji to dobrze że dają na 3lata lub 4000mth. w innych markach podstawa to tylko jeden rok, a za dodatkową opłatą można wydłużyć na 3lata. Śmieszą mnie ludzie, którzy piszą że jak mam na 3lata gwarację na ciągnik to na tym jeszcze zarabia serwis bo trzeba serwisować. otóż nie trzeba. jeżeli nie poboba ci się serwisowanie lub jest za drogie to po prostu idziesz gdzie taniej/lepiej lub sam serwisujesz i tracisz gwarancję. ale to i tak jest lepsze niż mieć tylko na jeden rok gwaranję. przeszkadza wam gwarancja na 3 lata to po roku serwisujcie sobie sami i będziecie mieli tak jak wszędzie czyli na rok.

Edytowane przez wino36
Opublikowano

Jak nie serwisujesz nie masz gwarancji proste. Fakt jest faktem, ze przez 3 lata chcąc zachować gwarancję musisz korzystać z aso. Równie dobrze możesz w ogóle nie pojechać do aso na pierwszy przegląd i stracić gwarancje ale nie o to tu chodzi. Po prostu masz gwaran cję 3 lata i jeździsz na przeglądy do aso. Nie twierdzę, że 3 letnia gwarancja jest zła po prostu nie ma nic za darmo.

Opublikowano

Ale samemu kupuję się taniej filtry i oleje wiem z doświadczenia Można na głównym przeglądzie było zaoszczędzić ponad 1000zł ja tak robiłem sam kupowałem oleje i filtry a serwis tylko wymieniał

Opublikowano

Już widzę jak rolnicy po gwarancji walą tłumnie w kolejkę przed serwisem bo ich czas też kosztuje. Dla mnie to gadka śmiechu warta. Bo nawet jak ktoś sam nie umie zrobić serwisu woła mechanika prywatnie. A filtry i oleje kupuje często tam gdzie taniej. I niestety nie jest to serwis.

Opublikowano

Dziś w swojej kubotce zrobiłem następną modyfikację, odłączyłem zawór egr. Jaki przyniesie to efekt zobaczymy na wiosnę, teraz ciężko to ocenić 

chociaż wydaje mi się że lepiej wchodzi na obroty.

Opublikowano

Pytałem gdyż ja również odłączyłem EGR tylko trochę bardziej radykalnie.W mojej Kubocie widać już efekt - olej po 150 godz. pracy jest czyściejszy niż wcześniej po 50. Co do mocy to nie zauważyłem różnicy .Przybierając się do odłączenia EGR pytałem kilku mechaników jakie mogą być efekty , problemy czy niedogodności po odłączeniu.Wszyscy byli zdania że te "ustrojstwo" to wymysł EKOTERRORYSTÓW i coś tam pewnie daje ale najwięcej to zyskują producenci i serwis.Ktoś z praktyków mechaniki powiedział mi tak- " a weź tak dla porównania zjedz tylko 5% tego co wydalisz - dobrze byś się czół , chyba nie ". Może to nie nazbyt adekwatne porównanie ale jednak dosyć obrazowe i przemawiające do wyobraźni .W moim przypadku odłączenie EGR polegało na wstawieniu blachy na drodze spalin do kolektora ssącego i tak jak zrobił to JanuszM6040 odłączeniu wężyka.    

Opublikowano

Odłączenie egr silnika nie zepsuje. W zależności od typu silnika mogą pojawić się błędy w komputerze. Ale widać kuboty to nie dotyczy. Chociaż kto wie może sterownik zapisuje jakieś błędy nie ujawniając ich kierowcy w postaci zapalania się lampki check engine na desce rozdzielczej. Dlatego mającym ciągnik na gwarancji radził bym poczekać z tym zabiegiem. Bo raz, że mogą po podłączeniu kompa w serwisie znaleźć błędy z tym związane a dwa, że zawór egr po dłuższym odłączeniu może zapiec się nagarem i nie działać poprawnie po ponownym podłączeniu w celu zawiezienia ciągnika na serwis gwarancyjny.

Opublikowano

Moja jest po gwarancji i dla tego trochę w niej grzebię. Co do CR hubertuss ma rację .Nowsze modele mają komputer i CR więc odłączenie EGR nie będzie tak proste jak w mojej i raczej na pewno pozostawi ślady w kompie.

Opublikowano

Odcięty zawór egr, zwiększona dawka paliwa, przerobiony mechanizm zmiany biegów (teraz wchodzą o wiele lżej )

teraz robię siedzenie dla pasażera (jest już gotowe zostało tylko wytapicerować siedzisko)

Jeszcze muszę sprawdzić ciśnienie w hydraulice i ewentualnie trochę zwiększyć, bo pług trzy skibowy obrotowy podnosi ale już tak na pograniczu możliwości.

Opublikowano

W mojej M7040 ciśnienie sprawdzał serwisant i wynosiło 170 bar przy max obrotach (na rozgrzanym oleju), obecnie jest około 190 bar. U mnie z trójką obrotową rabewerk na lekkiej ramie (około 750- 800 kg) radził sobie bez problemu, natomiast z agregatem scierniskowym 2,2m gdy raz mi się zapchało to ledwo podniósł więc sprawdziłem czy jest lekki zapas  i też podkręciłem. Jak siedzonko będzie gotowe to wrzuć kolego jakieś fotki. Ja również przymierzam się do przeróbki na siedzonko dla syna, ale na razie pomysłu brak więc dobrze by było podpatrzeć jak Ty to rozkminiłes;) 

Opublikowano

Kubota taka bezawaryjna a dzisiaj dwa łożyska musiałem wymienić w 128 od rolek napinających pasek wielorowkowy w sklepie byli zaskoczeni że Japońskie łożyska wysiadły po 1300h eksploatacji i dali SKF. Zaczyna mnie ten ciągnik przerażać. Zaczynają też pękać spawy w drzwiach nie wspomne o błotnikach które dawno temu się rozleciały

Kubota jest PRZEREKLAMOWANA nigdy więcej takiej zabawki bo to jest zabawka a nie ciągnik.

Opublikowano

a jak w waszych ciągnikach wychodzi spalanie? dzisiaj jeździłem trochę w transporcie i jeździłem z ojcem na dwa ciągniki o tym samym obciążeniu i muszę powiedzieć że rozczarowało mnie to spalanie gdyż Kubotą M9960 spaliłem o 20 litrów więcej paliwa niż w duetz fahr agroxtra 4.17 z 95 roku