Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich:) mam problem nie wiem jaki ciagnik kupic do prasy gallignani rb 22 120x120 tylko ze z zabezpieczeniami hakowymi... poza tym mam 30h i szukam w miare rozsadnego rozwiazania tego problemu. C-360 daje rade ale nie na długo :/. mam C-330 i C-360 i szukam jakiegos do 40 tys... prosze o pomoc jaki ciagnik proponujecie??

chcial bym dowiedziec sie jaki ciagnik byl by najlepszy to znaczy malo palił i zeby zwinny byl

Jeśli chcesz coś dopisac użyj opcji EDIT. Nie cytuj również ostatniego posta

Edytowane przez robertbara
Opublikowano

Istnieje opcja edit :rolleyes:, a co do ciągnika to ja bym brał MF 3050 albo 3060 w tych pieniądzch się zmieścisz, nie wiem jak z paleniem, ale nie są to duże ciągniki i zwinne zapewne , popytaj użytkowników na ich temat :D

Opublikowano (edytowane)

dzieki ale slyszalem ze seria 30** ma dosc awaryjne skrzynie biegow :/ teraz znajomy ma i juz cos mu szwankuje

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

A ja słyszałem znowu że to bardzo wytrzymałe ciągniki, ale lubią się sypać, a tak apropo to najtańsze części u korbanków są właśnie do MF, bo jak zajedziesz z fendem albo JD, to troche więcej kasy ci z portfela ucieknie :rolleyes:

Opublikowano
A ja słyszałem znowu że to bardzo wytrzymałe ciągniki, ale lubią się sypać, a tak apropo to najtańsze części u korbanków są właśnie do MF, bo jak zajedziesz z fendem albo JD, to troche więcej kasy ci z portfela ucieknie :rolleyes:

Co do ceny części, to fakt, poza tym są jeszcze punkty sprzedające podróby jak i oryginały. Korbanek nie ma przecież wyłączności na te marki i ich części.

Ale do pierwszej części wypowiedzi nie potrafię się odnieść :D .

Opublikowano

Nie zrób głupoty i nie kup pronara ja miałem 82 pronar kupiłem go nowego z turem wykonywał wszystkie ciężkie prace po 1 roku coś zaczęło się z nim dziać jak nadszedł sezon koszenia traw to serwis był u mnie co tyg. o ten ciągnik po drugim roku w orce zatarłem go a serwis zwrócił mi tylko część pieniędzy choć to nie była moja wina :angry: a teraz kupiłem zetora 12441 z turem i liczę na to że mnie tak nie zawiedzie jak pronar

Opublikowano

ja szczerze polecam MF np. 3080 sam ma MF 3090, który pracuje u mnie na 70 ha od czterech lat i nie ma z nim najmniejszego problemu. Współpracuje on z pługiem obrotowym V&N 4x50 oraz brona wirnikową Amazone KG301+poznaniak 3m. Jeżeli chodzi o awarie skrzyni biegów zaraz po zakupie to niemal zawsze jest to spowodowne tym ze ciągnik ma ja juz uszkodzoną a kupujacy nie sprawdził tego dokładnie (po prostu nie wiedział jak i na co zwracać uwagę) lub w innym przypadku sam ją uszkadza poprzez złą obsługę. W tym ciągniku po prostu trzeba wiedzieć co kiedy mozna właczyć a wszystko przez hydaruliczny reduktor i takie same grupy biegów. Urzywając ich nie własciwie nie słychac żadnych zgrzytów ani oporów w działaniu a w skrzyni istny armagedon.

Opublikowano

dzieki za wiadomosci:) tylko jak rozpoznac ze ta skrzynia nie jest w najlepszym stanie?? oczywiscie pomijam zgrzyty i to ze biegi nie chca wchodzic bo znajomy ma 3070 od paru miesiecy i juz sie cos ze skrzynia dzieje :/ a jak go kupowal niby wszystko bylo ok

Opublikowano

Najlepiej miec jakiegoś mechanika w miare znającego sie na rzeczy i z nim obejrzec ciągnik przed zakupem. Mozna wymienic wiele rzeczy na które nalezy zwrócić uwage ale moze zawsze wyskoczyc coś nowego czego akurat nie wiesz jak powinno działac jeżeli nigdy nie miłeś doczynienia z takim ciągnikiem. Mechanik moze wypatrzy wiecej i zobaczy więcej bo wie co jak powinno wyglącać i jak działa nawet rzuci okiem na elektryke (zwłaszcza autotronic) i zobaczy czy wszystko jest jak powinno.

PS. Ty z jakiego rejonu jesteś??? Masz w okolicy jakiegoś znajomego mechanika???

Opublikowano
PS. Ty z jakiego rejonu jesteś??? Masz w okolicy jakiegoś znajomego mechanika???

Mazowieckie... nom nie mam znajomego mechannika ale sam troche remontuje ciagniki ale zazwyczaj te najczesciej spotykane ( c-360, c-330 itp...)

piszcie jakie ciagniki beda najlepiej współpracowac z prasa... potrzebuje jak najwiecej informacji...

Prosił bym o jak najszybsze podpowiedzi... bo zamierzam sprzet jeszcze w tym miesiacu zakupic tylko jeszcze na nic do konca nie jestem zdecydowany :D

Opublikowano

Ja z tych dwóch byłbym raczej za Case. Z żadnym z nich nie miałem doświadczenia więc i dużo Ci nie powiem ale właśnie o Mf-ach tej serii (30**) słyszałem raczej negatywne opinie. Nie bierz moich słów za bardzo do siebie gdyż może się mylę bo to co słyszałem to może były tylko pomówienia.

Opublikowano

ja tez słyszałem kilka złych opini na temat Mf z seri 30** ale byłem rozmawialem z gosciem ktory ma 3080 i raczej go zachwalał... A o Case nie wiele wiem... szczegolnie chodzi o to ile pali? i czy jest skretny? bo potrzebny mi jest do prasy najbardziej