Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, klama napisał:

To dostaliście już jakieś pisma z agencji z naboru 2018? Bo u mnie kompletna cisza narazie.

Jakie województwo? Tak już dużo decyzji było i lista rankingowa dla 4woj na Internecie 

Opublikowano (edytowane)

łódzkie. No kurcze właśnie nie mogę nic znaleźć albo zle szukam.

Dobra znalazłem. Narazie nie ma listy, czekamy dalej :)

Edytowane przez klama
Opublikowano
2 godziny temu, toma188199 napisał:

Witam czy ktoś może brał opryskiwacz 1200-1500l/15 lub 18 metrów na MR mając 10hektary pola? Realne to jest ze komuś się udało? 

Jak byś napisał oświadczenie że będziesz się rozwijał i jakieś argumenty że taki ci akurat potrzebny to by przeszło ...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

A co na tych 10 ha? Jak warzywa to spokojnie przejdzie 

Uprawy to ogólnie zboza i tytoń. Przy tytoniu czasami trzeba nawet i 800 l nawet. Pasuje mi ciagany dlatego że mam cztery kawałki w których często ciężko przejecachac bo mokro. Druga sprawa to kawałki są długie 700 metrów, jak i szerokie i nie chce zawieszonego bo często  Ursus się topi z 300 l w tej chwili a co mówić np 600l zawieszany. 

Edytowane przez toma188199
Opublikowano

Wiem że temat poruszany już kilka razy
Ale odnoście ewidencji przychodów i rozchodów, mi się wydaje, że dopłat do tej ewidencji się nie wpisuje, a ostatnio kilka osób się kłóciło ze mną że trzeba i nie wiem już gdzie leży prawda, brakuje mi argumentów :-) 

Opublikowano
2 godziny temu, Kolek123 napisał:

Wiem że temat poruszany już kilka razy
Ale odnoście ewidencji przychodów i rozchodów, mi się wydaje, że dopłat do tej ewidencji się nie wpisuje, a ostatnio kilka osób się kłóciło ze mną że trzeba i nie wiem już gdzie leży prawda, brakuje mi argumentów 🙂 

ostatnio jak byłem na szkoleniu dotyczące rachunkowości w odr , to mówili ze dopłaty normalnie wpisujemy

Opublikowano

Do naboru 2019. Obecnie pracuje na zusie i mam pytanie czy przed złożeniem wniosku muszę już być na krusie czy jak to wygląda? Jeśli wniosek składany by był w maju to chyba jeszcze cały kwiecień mogę być na umowie o prace? Mógłby się ktoś wypowiedzieć?

Opublikowano

Panowie, pewnie temat poruszany ale ciężko znaleźć w tej stercie postów :).

U mnie wzrost ekonomiczny gospodarstwa nastąpi poprzez zwiększenie powierzchni upraw roślin strączkowych.

I teraz tak. W roku docelowym, jak każdy wie, mamy wpisane konkretne powierzchnie co do ara do każdej z zadeklarowanych upraw. Panowie, czy te wartości to stała niezmienna? 

Czy mogę jednaj trochę wachlować tym, np zasiać mniej pszenicy i na to konto więcej pszenżyta? Aby tylko z takich zmian lekkich względem tych powierzchni wpisanych w roku docelowym nadal wychodził wzrost wartości ekonomicznej o minimum 10%?

Proszę o pomoc jeśli ktoś się orientuje i z góry dziękuję. 

Opublikowano
1 godzinę temu, damian55 napisał:

Do naboru 2019. Obecnie pracuje na zusie i mam pytanie czy przed złożeniem wniosku muszę już być na krusie czy jak to wygląda? Jeśli wniosek składany by był w maju to chyba jeszcze cały kwiecień mogę być na umowie o prace? Mógłby się ktoś wypowiedzieć?

Też jestem narazie na zusie, na KRUS musisz przejść z momentem złożenia wniosku o wypłatę pierwszej raty. 

Masz czas 9 miesięcy od daty otrzymania wniosku na przejście, nie ważne jest kiedy składałeś wniosek 

11 godzin temu, michal_19 napisał:

ostatnio jak byłem na szkoleniu dotyczące rachunkowości w odr , to mówili ze dopłaty normalnie wpisujemy

Wpisujesz normalnie dopłaty w przychodach,

na logikę ludzie te pieniądze są i zwiększają Ci przychód. 

Tu nie chodzi o kwestie jak wygląda to że strony zasad rachunkowości, bo normalnie tego byś nie wpisał do ewidencji. 

Opublikowano

Dokładnie, tego nigdzie nie musicie prócz agencji pokazywać a oni wiedzą że dostaliście premię więc wypada ją wpisać. To tylko uproszczona ewidencja z ruchów finansowych gospodarstwa - ile kupiłem, ile sprzedałem i ile dostałem, jak budżet domowy.

Opublikowano

czyli co wszystko wpisujemy faktury kupna sprzedaży dopłaty premie za młodego rolnika składkę KRUS i podatek  czy cos jeszcze (np koszt  części do ciągnika ) ?

rożni  doradcy rożnie mówią 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v