Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
patrzac globalnie jak np. w niemczech zwieksza sie zuzycie paliwa

ale zapewne zmiejsza sie liczba wypadkow, ja to najwyzej rowerem moge polatac ale ta ustawa mi sie podoba :)

Dotyczy też rowerzystów?

tez mnie to ciekawi, czekam na odpowiedz :)

Opublikowano

Duzo podrózuje po Polsce i zauwazyłem ze duzo kierowców juz używało swiateł nawet latem, ja jestem za, a z tym zuzyciem paliwa to ile sie tam tego zuzyje. Pozdrawiam

Opublikowano

Ciągników pewnie też dotyczy. Mi ta ustawa nawet się podoba bo ja od zawsze jeżdze cały rok na świetłach - jak prawka jeszcze nie miałem to tak jeżdziłem bo policjańci lubią takich kierowców i żadziej ich zatrzymują :)

Opublikowano

ja mam troszke mieszane uczucia. po co komu światła w upalny sierpniowy dzionek?? przeca bezpieczeństwa to nie poprawi bo takiś świateł w słoneczny dzień nawet nie widać. A co do tego paliwa to w sumie jak sie zliczy z całego roku to troszke sie uzbiera na pewno.

Opublikowano

ciekawe jak to będzie z policja... chwile potrwa zanim sie wszyscy nauczą cały rok na światłach jeździć... jak będzie z mandatami...

Motorami już od dawna trzeba było na światłach jeździć cały rok... przydałby się patent jaki miałem w motorze: po przekręceniu kluczyka załączały sie pozycje, po odpaleniu światła mijania... nie trzeba o tym myśleć:)

Problemem będzą motocykle, kiedyś praktycznie tylko one jeździły na światłach i kierowcy zwracali na nie większą uwagę...

Opublikowano

Widać, że mało jeździsz sztafek#8482; po drogach. To ciebie mają inni lepiej widzieć. Nawet pod słońce można zauważyć auto z włączonymi światłami.

Opublikowano

A mi tam rybka :)

w samochodzie mam takie ustawienie ze po zapaleniu swiatla same sie wlaczaja :)

a poza tym to i tak zawsze na swiatlach jezdzilem czymkolwiek :)

Opublikowano

Co do samochodów to popieram rozwiazanie bo mozne wreszczie zmniejszy sie liczba wypadków. Co do ciagników to mam rózne odczucia no bo wątpie w to ze ktos ciągnika by nie zauwazył. No ale moze sie myle.

Opublikowano
MAM zielony samochód i on w lecie jest często niewidoczny, więc popieram.

Ja też popieram :)

Ale ciągniki jestem przeciw, bo będzie widać że sprzęt nie za bardzo sprawny :)
Tylko sam przyznasz, że wielu użytkowników dróg nie rozumie np tego, że okres późno wakacyjny to okres wzmożonych prac żniwnych i naprawdę lepiej być widocznym niż płacić wyższe ubezpieczenie bo ubezpieczyciel zabierze zniżki.

Poza tym dobrze będzie jak ten sprzęt niesprawny nie będzie pojawiał się na drogach publicznych (musze właśnie zrobić światła kierunkowskazów w zetorku).

Co do samochodów to popieram rozwiazanie bo mozne wreszczie zmniejszy sie liczba wypadków. Co do ciagników to mam rózne odczucia no bo wątpie w to ze ktos ciągnika by nie zauwazył. No ale moze sie myle.

To zależy bo jeśli jedziesz TIR’em z ładunkiem i wciągasz się pod górę a ktoś ciągnie 2 przyczepy i jest już na górze a jedzie ledwo oświetlony a jest wczesny ranek/późny wieczór gdy słońce jest nisko lub jeszcze jest szarówka to ten z TIR’a trochę się naklnie bo ma awaryjne hamowanie wciągając się na górkę.

Zresztą w mojej okolicy jest jedna fajna góreczka na trasie gdzie jeździ się po 120km/h (tak wiem - overlimit). No i nie chciałbym zaliczyć hamowania z tej prędkości do zera szczególnie ze na górce jest zakręt.

Mi pomysł się jak najbardziej podoba. Kiedyś jak to zobaczyłem w Norwegii to się dziwiłem ale naprawdę dużo lepiej się jeździ choć głupio w południe w środku wakacji zobaczyć jak cała warszawa gania na włączonych światłach :)

Opublikowano

Ja też jestem po trochu za tym, ale czy to coś zmieni jak jest lato i ktoś z nad przeciwka jedzie na światłach.? Mój ojciec mówi, że to zły przepis bo wzrasta zużycie akumulatora i żarówki trzeba zmieniać :)

Opublikowano

ja też jestem za tym.niektórzy krzyczą ze to takie nie dobre a za pół roku nie będą na to zwracać uwagi.ktoś pisał ze po co w ładny słoneczny dzień światła?? sami wiecie że jak obok drogi jest dużo drzew to w cieniu widoczność nie jest aż tak dobra.

Opublikowano

Też zazwyczaj jeżdże na światłach w dzień (może jak poruszm się po wiosce to nie, ale jak ruszam w dłuższą trasę to tak). Na pewno lepiej widać pojazdy w pełnym słońcu, a zwłaszcza ułatwia to określenie odległości podczas manewru wyprzedzania (aby nie wyprzedzać na "trzeciego").

Opublikowano
Duzo podrózuje po Polsce i zauwazyłem ze duzo kierowców juz używało swiateł nawet latem, ja jestem za, a z tym zuzyciem paliwa to ile sie tam tego zuzyje. Pozdrawiam

zaznaczylem ze patrzac na to globalnie, zuzyje sie tego wiecej niz mozna sobie wyobrazic, poza tym nie usmiecha mi sie za glupote 100 mandatu placic, a ze zmniejszeniem liczby wypadkow to tez bujda na resorach, taka sama jak ograniczenie predkosci w terenie zabudowanym z 60 na 50. Jestem zdecydowanie przeciw tej ustawie, no ale coz nalezy tylko jeszcze jeden obowiazek wbic sobie do bani :angry: