Skocz do zawartości

gospodarstwo a własna działalność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem rolnikiem (nie vatowcem) prowadzę gospodarstwo opłacam krus, i teraz chciałbym prowadzić usługi transportowe nie związane z rolnictwem. Jak to rozwiązać najlepiej najkorzystniej. Pytam  tu bo zapewne wiele osób ma gospodarstwo i prowadzi działalność. Będąc u dwóch księgowych nie wiele się dowiedziałem, najlepiej iść na zus przez dwa lata 400zł i nie kombinować. A wy co poradzicie?

Opublikowano

Wiem że jakoś jedno z drugim można połączyć. Ale jak to Ci dokładnie nie powiem. Mój znajomy ma gospodarstwo tyle że jest vatowcem i dodatkowo prowadzi usługi budowlane(koparko ładowarka itp) Wszytko jest legalnie bez żadniej ściemy. Wiem że tylko nie może zatrudniać pracowników.

Opublikowano

to u słabych księgowych byłeś jak jesteś dłużej niż 5lat w krus to po co chcesz płacić ZUS możesz płacić podwójny krus na początek do póki nie przekroczysz jakiegoś progu obrotów ale dokładnie nie wiem ile w krus na pewno ci powiedzą z gospodarstwem nie musisz przechodzić na vat. a co do transportu powyżej 3,5t to tak licencję jak na kraj to w starostwie jak na zagranice to w ministerstwie transportu kurs na przewóz rzeczy certyfikat kompetencji zawodowej oc przewoźnika podatek drogowy do gminy gotowki na obrót z 70000zl auto viatol i pewnie jeszcze o paru rzeczach zapomnialem

Opublikowano

Wystarczy chyba być trzy lata w krusie. Ja właśnie nie chce przechodzić na zus tylko płacić wyższy krus. Dla tego pytam bo wiem, że ludzie tak mają i się jakoś rozliczają. 

Dziś dzwoniłem do innej księgowej i powiedziała, że musi doczytać bo dokładnie nie wie jak to rozwiązać, żeby było dobrze. Tak że szukam księgowej dalej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez PatrykReich
      Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ? 
      Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem. 
    • Przez MICH4Ł
      Witam. Chciałbym zacząć coś działać z usługami rolniczymi. Podpowie ktoś coś czy warto w to wchodzić, od czego zacząć i na co teraz jest zapotrzebowanie? Z góry dzięki za odpowiedź.
    • Przez przemoK92
      Szukam takiego koła kompletnego otwór na piastę 10 cm nigdzie nie mogę znaleźć 

• Przez matt55
      Przeszukuję Internety, a że przepisy lubią się zmieniać i w Internecie są różne wersje, to wolę się upewnić.
      Czy będąc rolnikiem: (ubezpieczenie w KRUS, ponad 1 ha przeliczeniowego, rejestracja jako producent rolny, opłacam podatek rolny, działy specjalnej produkcji rolnej mnie nie obowiązują) muszę gdzieś prowadzić rejestr dochodu?
      Planuję sprzedaż roślin wyprodukowanych u siebie na gospodarstwie.
      Wiem, że muszę zgłosić w PIORiN, dawać paszporty itd. Chodzi mi stricke jak to wygląda jeśli chodzi o podatek.
      Nikt nie przyczepi się jak będę sprzedawał online i będę miał przelewy na konto?
      Tak samo sytuacja wygląda jak sprzedam zborze? Też nie ma z tego podatku? Jest jakiś limit?
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v