Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o sposobie siewu w mulcz forumowicza  ansu Bo próbuje się zanim skontaktować ale nic się nie odzywa czy taki sposób siewu (zboża w moim wypadku) zda egzamin? Czy lepiej przerobić siewnik na redlice talerzowe?

Edytowane przez gadzet
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś siano ręką i potem bronowanie,  wydaje mi się, że u kolegi Ansu jest podobny siew z tą różnicą, że zamiast bronowania jest wał i zgrzebło co da lepsze wschody. 

Teraz moje pytanie stalerzowałem samosiewy owsa, pole wygląda teraz jakby tam stado dzików balowało i jest plan wykonać płytką orkę. Zastanawiam się czy agregat uprawowy, zęby 32x12 poradzi sobie w tym, jeśli tak to pominąłem bym orkę. Jutro muszę zrobić test. 

DSC_0777.JPG

Edytowane przez kb4512
Opublikowano
11 godzin temu, gadzet napisał:

Co sądzicie o sposobie siewu w mulcz forumowicza  ansu Bo próbuje się zanim skontaktować ale nic się nie odzywa czy taki sposób siewu (zboża w moim wypadku) zda egzamin? Czy lepiej przerobić siewnik na redlice talerzowe?

Zadajesz pytanie na które nie potrafię odpowiedzieć " Czy lepiej przerobić siewnik na redlice talerzowe?"

Opublikowano

Do ansu.

No to wystarczyło napisać "nie wiem" lepsza zła informacja jak jej brak. Tak to wywnioskowalem że mnie ignorujesz.

A pro po mówisz że nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytania ale potrafisz chyba powiedzieć coś na temat twojej metody siewu czy jesteś z niej zadowolony, czy satysfakcjonują Cię wschody jakie są plusy czy minusy takiego rozwiązania jak twoje.

1 godzinę temu, kb4512 napisał:

Kiedyś siano ręką i potem bronowanie,  wydaje mi się, że u kolegi Ansu jest podobny siew z tą różnicą, że zamiast bronowania jest wał i zgrzebło co da lepsze wschody. 

Teraz moje pytanie stalerzowałem samosiewy owsa, pole wygląda teraz jakby tam stado dzików balowało i jest plan wykonać płytką orkę. Zastanawiam się czy agregat uprawowy, zęby 32x12 poradzi sobie w tym, jeśli tak to pominąłem bym orkę. Jutro muszę zrobić test. 

DSC_0777.JPG

A gdyby tak jeszcze raz brona talerzową za jakiś tydzień.

Opublikowano

Plusy tanio prosto i szybko, rośliny mają większą przestrzeń jak w rzędach , minusy nierówne wschody, więcej trzeba wysiać bo część za głęboko lub wa wierzchu. 

Wczoraj przerobiłem napęd który pozwoli wysiać od kilogramów do ponad 250kg. 

Jednak zmierzam do uprawy minimalnej i buduję agregat siewny talerze faliste w ślad za nimi redlice talerzowe. Burak, kukurydza, rzepak to uprawa pasowa.

Zawsze robiłem inaczej jak większość.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ansu napisał:

Plusy tanio prosto i szybko, rośliny mają większą przestrzeń jak w rzędach , minusy nierówne wschody, więcej trzeba wysiać bo część za głęboko lub wa wierzchu. 

Wczoraj przerobiłem napęd który pozwoli wysiać od kilogramów do ponad 250kg. 

Jednak zmierzam do uprawy minimalnej i buduję agregat siewny talerze faliste w ślad za nimi redlice talerzowe. Burak, kukurydza, rzepak to uprawa pasowa.

Zawsze robiłem inaczej jak większość.

Ale to prawie taka sama sytuacja jak przy redlicy stopkowej tam też jest brak jakiejkolwiek kontroli nad głębokością wysiewu i przy mozaikowej ziemi (raz piach raz glina) jest zasiane albo za głęboko albo za płytko. A tak jest na moich glebach przy siewniku z redlicą stopkową i tak norma wysiewu nie może zejść poniżej 190 - 200 kg/ha bo inaczej to zboże jest jak z procy siane.

A gdyby tak zamiast wału strunowego dał rurowy?

A jak z dojrzewaniem łanu równo dojrzewa czy nie za bardzo.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano
Dnia 16.09.2018 o 10:04, kb4512 napisał:

DSC_0777.JPG

Ale ty chcesz jeszcze sieć w tym roku? Jak tak to daj sobie spokój zaorz to....  Nie dopuszcza się to takiej sytuacji że samosiewy tak się rozwiną szczególnie jak jest tak sucho.  Podejrzewam ze tam gdzie szedł kombaj to jest poducha z samosiewów. nawet jak to uprawisz jakoś  bez pługa to będzie taki bałagan że ci nic nie wzejdzie .....  W zależności od czasu chęci powinieneś  machnąć to 2 razy talerzówką  w 2 - 3 tydoniowym odstępie i przy takiej presji samosiewów  glifosatem w dawce 0,6-1,0l  bądź jak by  była opcja że się da jakąś cięzką broną 20.  I co ważne za każdą maszyną czy to broną czy talerzówką wał.

Opublikowano

kilka lat temu miałem poplon z owsa i grochu po kolana na jesieni zaorałem to ale wypił całą wode  zima bezsniezna jedna na 20  lat taka zima była  sucha wiosna i  i qq bardzo szybko zdechła

Opublikowano (edytowane)

Właśnie jest orane 😛 na gęstość to jakby normalnie posiany owies tylko wysoki jest.  W tym roku u wszystkich w okolicy takie samosiewy,  chyba przez suszę owsy się osypały. Co do nie niszczenia tego,  liczyłem na deszcz i dodatkową masę zieloną. 

Edytowane przez kb4512
Opublikowano
Dnia 16.09.2018 o 11:50, gadzet napisał:

Do ansu.

No to wystarczyło napisać "nie wiem" lepsza zła informacja jak jej brak. Tak to wywnioskowalem że mnie ignorujesz.

A pro po mówisz że nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytania ale potrafisz chyba powiedzieć coś na temat twojej metody siewu czy jesteś z niej zadowolony, czy satysfakcjonują Cię wschody jakie są plusy czy minusy takiego rozwiązania jak twoje.

A gdyby tak jeszcze raz brona talerzową za jakiś tydzień.

Nie wiem czemu ale jak chcę coś napiać to od razu  wyskakuje mi że cytuje gadzeta.....
Liczyłeś na dodatkową masę, ja kiedyś też tak liczyłem....  ale doszedłem do wniosku że przy nie oraniu trzeba dać sobie z tym spokój. Przy tej technologi nie ma miejsca na to.  Więc tak jak od lat zostawiam słomę na polu o to musi starczyć.  Poplony sieję na sztukę tak by ARMIR był zadowolony. Coś tam zawsze wyrośnie. 

Opublikowano (edytowane)

Ja słomę zbieram bo potrzebna do ścielenia. Gleby lekkie, aż się proszą o jak najwięcej węgla. Jest nauczka, że poplony to tylko pod jare.

Edytowane przez kb4512
Opublikowano

Słoma zostaje, plony dość dobre. Poplony jak wczesne żniwa wszędzie gdzie się da. Pod jare zostają do wiosny. Przeważnie wyższe jak do pasa. Jest jeden duży problem. Dziki wolą żyzne gleby. Rzepak mam już zryty.

Opublikowano

Po poplonie kultywator i siew? Załóżmy, że zbierasz jęczmień ozimy i chcesz posiać przenicę ozimą. Po żniwach gruber z wysiewem poplonu potem gruber plus siew przenicy? Na jaka głębokość uprawa? Z podcinaczami czy same dłuta?

Opublikowano (edytowane)

Wszytko się da tylko jak nie ma wody to nie zbyt dobry pomysł.  Dysponując mulczerem przednim WOM mocnym koniem i gruberem w jednym przejeździe można przygotować ziemię do siewu.

Edytowane przez KrzysiekFM
vvv
Opublikowano

Ja coraz bardziej utwierdzam się w tym, żeby siać w roślonność okrywową. Bezorka taka, że pole jak po pługu to raczej żadna różnica czy się oże czy nie. Dobrze by było mieć mulczer albo chociaż wał nożowy i siewnik no till albo zębowy.

Opublikowano (edytowane)

Mam głównie 3b troszeczkę 4 Poplony wychodzą przeważnie dobrze. Chociaż raz miale piękna facelię która tak wyciągnęła wodę, że pszenica siana koniec września tylko pod miedzą powschodziła i pole było czyściutkie do  wiosny.

W tym roku w poplonach mam więcej wilgoci jak tam gdzie ich brak. Ale od polowy lipca prawie 260l/m2

Wał super sprawa próbowałem zwykłym w ubiegłym tygodniu

41658064_1985305184863585_53735538431098

Edytowane przez ansu
Opublikowano (edytowane)

Jak bardzo sucho czasem to daruję sobie poplony pod ozime.

W 2016  czasem rośnie szybciej jak się spodziewamy

Edytowane przez ansu