Skocz do zawartości

Czy warto kupowac nasiona w centrali?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem do siewu pszenicę odmiany Muszelka - oczywiście kwalifikat. Jakie było moje zdziwienie gdy po otwarciu pierwszego worka zobaczyłem te nasiona. Prawie każde zainfekowane było fusarium w mniejszym lub większym stopniu (niektóre ziarna były zupełnie brunatne, inne do połowy). Dodam, że potem siałem na usłudze tę samą odmianę z własnego odsiewu - żadnego grzyba. Znaczy to, że można było dobrze ochronić pszenicę, bo warunki wegetacji raczej wszędzie były podobne. Muszę znaleźć etykietę to napiszę skąd to (dystrybutora nie podaję bo to nie jego wina).

Opublikowano

Moim zdaniem opłaca się kupować nasiona w centrali. Sam kupowałem 2 lata temu i bardzo ładnie mi zeszło i w tym roku też kupiłem i zobaczę co będzie. Te 2 lata temu to była jakaś odmiana granedo czy podobnie dokładnie nie pamiętam, mogę się mylić. Na początku bardzo słabo mi to wschodziło, ale na wiosnę już wszystko ruszyło ładnie, co dało plon 6.5t / ha co na moich ziemiach jest bardzo dobrym efektem! W tym roku zasiałem odmianę balitko i zasiałem 4 ha / 250 kg na ha. Zobaczę co z tego wyjdzie. Zrobię także porównawcze fotki jak bardziej urośnie.

Opublikowano

Z czego pamiętam na etykiecie nie ma czegoś takiego jak numer gospodarstwa, ale za to jest takie coś jak numer partii, który jest przydzielony do danego gospodarstwa nasiennego. W PIRONie powinni odpowiedzieć na pytanie gdzie został wyprodukowany materiał nasienny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Jęczmień Tocada i Alichiana z KWS-2500 tyś/t, Alichiany dostanę po znajomości na 1ha. (oferta)

Eunova z Agroloku po 2300 zł/t.(oferta) :blink:

W moim rejonie zaproponowali http://www.centrala-nasienna.pl/download_files/pdf/cennik_zboza_jare_2011.pdf i kukurydza http://www.centrala-nasienna.pl/download_files/pdf/cennik_kukurydza_2011.pdf

przy takiej ofercie

http://www.centrala-nasienna.pl/download_files/pdf/cn_zboza_jare_2011.pdf oraz kuku

http://www.centrala-nasienna.pl/download_files/pdf/Kukurydza_biuletyn_40_stron_02_11_2010.pdf

Wszystkie ceny z centrali, a nie z szulerni ;)

Edytowane przez xemit
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Spójrz na cenę Eunovy i być może zorientujesz się co mam na myśli B)

Opublikowano (edytowane)

xemit nie chce ci nic mówić ale reprodukcja materiału siewnego dla centrali tej której wymieniłeś zapewne i pod Bierutowem tez się odbywa , więc nie iem czy ci jest na rękę robić wymianę materiału siewnego który rósł w miedze w miedze z twoim polem bo np w Bukowiu swego czasu ludzie chyba dla nich siali ;) to tylko tyle ,że ci oczyszczą i zaprawią , tyle to sam sobie możesz zrobić u nas niektórzy w Pęgowie zakupują normalnie w zwykłych workach i sami sobie zaprawiają ;)

Edytowane przez 1piotr1
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę że reprodukowane w ok Zamościa, Gdańska czy też Poznania podlegało innym zasadom.

Niepokoi mnie fakt windowania cen do poziomu 2,5 tyś zł za jęczmień.j. gdyż nie ma ku temu żadnych przesłanek ekonomicznych.

Co do materiału siewnego, to owszem, wolę ten reprodukowany w warunkach zbliżonych do moich, na podobnych glebach w podobnym klimacie z możliwością osobistej lustracji.

Kupno materiału, który jest produkowany np.pod Paryzem na podstawie ekstra recenzji ulotkowej może być zakupem udanym, choć nie koniecznie.

Co do reprodukcji, sam kiedyś takową miałem i nie widzę w niej nic co było gorsze od koniecznych standardów, których spełnienie zależne jest tylko od uczciwości plantatora i CN, która nie zawsze jest 'sterylna".

Piotr, głównym sensem była dopłata do materiału, który musiał być kupiony na określonych warunkach.W latach korzystnych cen wymieniałem w zasadzie wszystko, w cenach zaporowych sensu nie widzę i wtedy masz rację szukając na własna rękę.

Edytowane przez xemit
Opublikowano

xemit nie chce ci nic mówić ale reprodukcja materiału siewnego dla centrali tej której wymieniłeś zapewne i pod Bierutowem tez się odbywa , więc nie iem czy ci jest na rękę robić wymianę materiału siewnego który rósł w miedze w miedze z twoim polem bo np w Bukowiu swego czasu ludzie chyba dla nich siali ;) to tylko tyle ,że ci oczyszczą i zaprawią , tyle to sam sobie możesz zrobić u nas niektórzy w Pęgowie zakupują normalnie w zwykłych workach i sami sobie zaprawiają ;)

a no kolego masz racje nie ma jak o materiał siewny prosto z pongowa :) taki leniwy nie jestem sam sobie przywioze,zaprawie mimo ze mam 20km :))

Opublikowano (edytowane)

wiecie panowie gdzie znaleźć doświadczenia łanowe za 2010r z kws`u? bo nic nie mogę znaleźć (ciekawe dlaczego?) <_< :unsure: chodzi mi o kuku

Edytowane przez Sebastian