Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A jak myślicie czy agregat uprawowo-siewny nabudowany 3 metrowy firmy Kongskilde jest odpowiedni do ciągnika 100 konnego ???Czy w agregacie tej firmy dostępny jest tylni wał croskill???

Opublikowano
czemu wał typu kroskil jestlepszy od packera?

Jest lepszy na ciężkie i zbrylające się gleby, bo zdecydowanie lepiej kruszy. Problem może być gdy będzie wilgotno, bo może się oklejać. Ale są też takie crosskil w dwóch rzędach, mamy wtedy rzadziej rozstawione pierścienie z więc mniejsze prawdopodobieństwo zaklejania.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@kon23 w sąsiedniej wsi jest znajomy rolnik, który ma bierny zestaw 3 metrowy nienabudowany z famarolu i pracuje z nim NH TD70 i daje rade. Kuzyn takim zestawem śmigał MTZ'em 82 to było trochę gorzej, ale nh daje radę.

Opublikowano

Myślę że Twój Zetor nie będzie miał problemów z uciągnięciem tego zestawu, ale pewnie musiałbyś dociążyć przód, z tego co zauważyłem w galerii to @kamieniak 89 Zetorem ciągnie podobny zestaw Kuhn (ale ma chyba bronę wirnikową).

Opublikowano

Do twojej forterry będzie bardzo dobry. Masz lekkie ziemie więc zetor powinien z nim śmiało iść. Jednak musisz mieć dobrze dociążony przód aby nie miał zetor z transportem załadowanego zbożem.

Opublikowano

witam odświerze troszke temat moze nie dokładnie w tym miejscu to pisze lecz prawdopodobnie jest okazja kupić agregat uprawowo siewny z pnaumatycznym siewnikiem.... lecz mankament polega na tym iż jest to agregat aktywny lecz nie posiada on brony karuzelowej lecz rototor chyba tak to sie nazywa... coś podobnego do glegogryzarki lecz ma więcej małych zebów... posiadam ziemie lekkie + góry czy taki zestawik lekko idzie? jakie jest zapotrzebowanie mocy na takie cós? jesli chhodzi o siewnik pneumatyczny jak one sie sprawóją? na co zwrócić uwagę? siewnik nadbudowany.... cy taki rototor stawia mniejszy opór niż brona karuzelowa jak spisuje sie to np w uprawie uproszczonej?

Opublikowano

siemka posiadam ciągnik ZETOR FORTERRA 11441 jaki byście mi agregat uprawowo-siewny polecili ??? posiadam lekkie i rędzinne ziemie. Agregat musiał by być nowy. Cena max 40 tyś zł. Bardzo podoba mi sie ten zestaw http://www.pomltd.com.pl/index2.php?option...t=1&click=1 jak sądzicie był by on dobry ??

Wiesz co - moje subiektywne zdanie jest takie: Na zdjęciu (zestaw) wygląda może fajnie - jednak miałbym wątpliwości wydać własne pieniądze na niego. Zbyt delikatnie to wszystko wygląda, znając wytrzymałość materiałów.

Co do tego czy ciągnik da radę - w polu na pewno, jadnak problem może być przy podnoszeniu. Łyżka piachu w ładowaczu powinna załatwic sprawę (jeżeli to Twój własny ciągnik to jednak nie polecam) :-))