Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Warsztat pracy pod gołym niebem :) Taka nasza praca :angry:

Nie cytujemy poprzedniego posta - krolikNH

Edytowane przez krolikNH
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

U mnie w okolicach Gliwic ostatnio padało przez 2 tyg, plony zapowiadają się obiecująco, jak nie będzie gradobicia. Jęczmienie ozime sypały na poziomie 6t z ha. Myślę, że żniwa zaczną się pod koniec lipca.

Opublikowano
tylko kto kupi to zboze jak nikt swin nie trzyma?

Jest wyjście awaryjne

1-gorzelnia

2-młyn :)

Edit

Zapomniałem 3-elewator Sieradz

Opublikowano

Ja dzisiaj byłe na usługach kosić jęzmień jary i żyto B) Jeszcze za suche niebyło i niechciało sie wymłócić, ale jakby z 2 dni słonca i żniwa się u nas zaczną pełną para :)

Opublikowano

dzisiaj widzialem jak ciagniki jechaly z rzepakiem to poszedlem z laska zobaczyc czy jest kolejka i patrze a tu na wage wbija tir ze zbozem... nie wiem gdzie kosili i co ale skupuja sboze i rzepak

Opublikowano

Dzisiaj wyjechaliśmy kosić groch, przejechaliśmy 100m i Bizonkowi się nie chciało (ostojnik od ropy chwytał powietrze) kiedy go naprawiliśmy zaczęło padać :angry: . Sąsiad młócił dziś żyto ale Bizonek który był u niego na usługach też nie miał ochoty na młócenie. Do Gołańczy do elewatora zaczynają wozić rzepak, ale jest jeszcze mokry (13-18% wilgotności)

Opublikowano
dzis w AGROBIZNESIE mowili ze juz rzepak z ukrainy do nas importuja bo w polsce pogoda nie sprzyja zbiorom :)

dla mnie ten program nie jest wogóle miarodajny a informacje które w nim przekazują często nie mająpokrycia. I praktycznie w każdym programie jest jakaś wtopa

Opublikowano
dla mnie ten program nie jest wogóle miarodajny a informacje które w nim przekazują często nie mająpokrycia. I praktycznie w każdym programie jest jakaś wtopa

Ja wogóle nie oglądam tego programu, tarktuje go mianem "programu dezinformacyjnego..." Program czysto robiony pod mieszczuchów... Wróćmy do tematu... :)

Opublikowano

Jęczmień zimowy skosiliśmy ok 2 tygodnie temu. 4ha wydajność 7 t/ha :)

Rzepak wczoraj i przedwczoraj był koszony też 4 ha. Wydajność - lepiej nie wspominać bo nie ma o czym :):)

Opublikowano

To wszystko propaganda,"jeb.nie psa w łancuch".Najlepiej by było jakby wszyscy mieli silosy albo mieli gdzie przechowywac zboze.Jakby w zniwa nikt zboza do młynow nie oddał to by sie szybko nauczyli.Raz drugi raz taki numer zrobic i od razu by sie obudzili wszyscy ze cos jest nie tak i zaczeli sie liczyc troche z rolnikami.

Opublikowano (edytowane)

Jeczmien jary to troche szybko ja tez mam i jeszcze troche mu brakuje ale mam nadzieje ze w poniedzialek juz da rade kosic.

To wszystko propaganda,"jeb.nie psa w łancuch".Najlepiej by było jakby wszyscy mieli silosy albo mieli gdzie przechowywac zboze.Jakby w zniwa nikt zboza do młynow nie oddał to by sie szybko nauczyli.Raz drugi raz taki numer zrobic i od razu by sie obudzili wszyscy ze cos jest nie tak i zaczeli sie liczyc troche z rolnikami.

Nigdy do tego nie dojdzie wiem ze tak by bylo najlepiej ale niestety rolnik jest zawsze na koncu jak mawia moj tata.

my tu gadu gadu a KUR....y obniżyli cene rzepaku po tym programie. wszystko sterowane odgórnie. Ciekawe ile redaktorek wziąl żeby to pokazać w telewizji

Ceny dlatego obnizyli bo sa dobre plony jezeli chodzi o rzepak przynajmniej w mojej okolicy juz od kilku dni ciagniki mi przed chata smigaja z rzepakiem powoli mnie to wkurza bo ja jeszcze musze czekac no ale trudno.

Nie piszemy posta pod postem...

Edytowane przez MarcinPykuS
Opublikowano

ja wszystko magazynuje na strychach niestety to nie jest najlepsze miejsce - wołek i inne cholerstwo no ale trudno no ale oprocz tego mam BIN'a 25 ton wiec luzik zawsze jest pelen jeczmienia jarego a pozniej w zaleznosci jakies jest jakosci sprzedaje w tamtym roku np sprzedalem sasiadowi bo jemu nie sypnal i chcial kupic wiec fajnie koles prztyjechal sma zaladowal zero problemui oczywiscie za bardzo dobra cene