Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas na wiosce jest jeden taki, chyba jakiś taki 530. Ma 3 cylindrowy silnik i coś koło 50 KM, jest bez przedniego napędu.

Jest na pewno bardziej komfortowy od c360 i właściciel twierdzi że bardziej ekonomiczny.Niestety nic więcej nie wiem ani o awaryjności ani o dostępie do części.( Chociaż ma on już kilka lat i do tej pory działa czyli jakieś części są)

Opublikowano

witam!

dawno nikt nie pisał w tym temacie, ale może ktoś zajrzy!

Otóż ja jestem posiadaczem ciągnika Universal 453. Zakupiłem go w 1996 roku w Gravicie i do tej pory dumnie mi służy! jestem z niego bardzo zadowolony, przyznam, że zdarzają się momenty w których przydałoby się parę koni więcej (mój posiada ich 45), ale cóż. Powiem wprost, nie zamieniłbym go na żadnego ursusa c-360, 3512 ani żadnego masseya. to jest naprawdę sprytny i dobry ciągnik, a ponadto wygodny i masywny! przez tyle lat mi służy i wiem co mówię. jak narazie zdażały się tylko niewielkie naprawy, a jak ktoś ma głowę na karku to z częściami można sobie poradzić, albo z czegoś dobrać albo dorobić. o to fotki:

http://www.bankfotek.pl/view/565461

http://www.bankfotek.pl/view/565465

Opublikowano

Witam!

Mam okazję kupić Universala 642 DT. Fajny jest bo mały, a mimo to napęd na 4 koła i wspomaganie i inne takie, a dodatkowo niedrogi. Tylko to męczące pytanie o części. Możecie podać jakieś w miarę pewne źródło, albo z czego dopasować np sprzęgło, albo wtryskiwacze, czy panewki, albo części do skrzyni biegów bo takie rzeczy jak łożyska, to wiadomo, że są normalne.

Opublikowano

ja powiem tak, mam universala od nowości już 16 lat i jestem bardzo zadowolony z niego. części oczywiście nie są tak dostępne jak do ursusów,ale wszystko można znaleźć. ja staram się dobierać po wymiarach i tak dalej. trochę poszukać i można znaleźć albo dorobić. z tego co się orientuję to są one podobne do ciągników fiat! niektóre części można dobierać od włoskich sprzętów, bo w końcu to z takich części składany jest. co do sprzęgła to się dowiem, bo na jesieni zamęczyłem sprzęgło od WOM przy kombajnie buraczanym i za jakiś czas będę rozbierał. przebieg prac postaram się ukazać w galerii.

Opublikowano

Witam mam universala 700 dt de-luxe 1980r. typ silnika d121 050 , i za diabla nie moge dostac do niego kol zebatych rozrzadu,dodam ze dorobic tez nie idzie bo sa wykonane nie typowym frezem.podobne modele to 640 bamse, 642dt , 643. Moze ma ktos kontakt ze sklepami gdzie mozna cos dostac do tych modeli,moze ktos wie ktory z fiatow ma podobny silnik?

Opublikowano

Witam mam universala 700 dt de-luxe 1980r. typ silnika d121 050 , i za diabla nie moge dostac do niego kol zebatych rozrzadu,dodam ze dorobic tez nie idzie bo sa wykonane nie typowym frezem.podobne modele to 640 bamse, 642dt , 643. Moze ma ktos kontakt ze sklepami gdzie mozna cos dostac do tych modeli,moze ktos wie ktory z fiatow ma podobny silnik?

mam namiar na faceta z lodzi ma wszystko do UNIVERSALA (mam model 453 dt - bedzie na sprzedaz 2000 rok) jesli czegos nie ma na miejscu to jedzie do rumuni i przywozi, jak nie znasz to daj znac

Opublikowano

Ciagnik bardzo dobry polecam jak najbardziej posiadam go od 1997 roku , awarie jak w kazdym drobne tarcza sprzegla , pompa hydrauliki tak to jest super , dozy udzwig jak na taki maly ciagnik bo dygnol agregat rozkladany 3,6m waga ok 1t .i wcale nie jest taki letki cięższy od 3p hyba cos ok 3t wazy  Czesci dostepne pan z łodzi prowadzi pan pela