Skocz do zawartości

co robicie ze słoma ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja chciałbym w końcu pozbyć się całego zapasu słomy, bo nigdy jeszcze nie wybrałem tej, gdy pierwszy raz załozyliśmy na chlewnie...chyba w 93'... unsure.gif

ja mógłbym od Ciebie odebrać każdą ilość słomy, zajmuje się produkcją peletów

Opublikowano

Jeśli masz za dużo słomy lub jej nie potrzebujesz w gospodarstwie to masz kilka sposobów na jej wykorzystanie. To zależy co posiadasz. Możesz też zostawić słomę jako nawóz i później przyorać. Przy czym musisz ją najpierw posiekać, rozdrobnić, już w chwili zbioru. Jak przed przyoraniem nawieziesz pole małą dawką azotu, to słoma się szybciej rozłoży i przerobi w próchnicę. Generalnie to nawet jest wskazane nawożenie. Niektórzy sprzedają słomę (jedni wolą kostkę, inni bele) jako materiał energetyczny, jest sporo film robiących pelety, ekogroszki i inne takie, ceny są różne. Najlepiej sprzedawać w okolicy jeśli masz zakłady bo są niższe koszty transportu. Musisz poszukać. Oprócz tego możesz np. użyć słomę jako suchą masę w paszy, ale to jak masz np. krówki, ale w hodowli bydła lepiej pytać fachowca od żywienia, aby ustawił program i dokładnie wszystko przeliczył. O podściółce nie pisze, bo wiadomo.

Opublikowano

Ja myślałem o sprzedaży słomy z ok 30 ha - nawet znalazłem firmę która chętnie odbierze po 150 zł za tonę. Problem w tym że jak słyszałem jest z ni mi problem z zapłatą. Ale czy to chodzi o to że mają długie terminy płatności czy wogóle nie płacą? Może ktoś miał do czynienia z firmą EKO-BIOMASA z Pacanowa i może coś powiedzieć na ten temat

poniżej link do firmy

http://eko-biomasa.com/

Poszukuję odbiorcy słomy z własnym transportem (bele 120x120). Cena jaka mnie interesuje to 150 zł za tonę. Mieszkam pomiędzy Tarnowem a Kielcami.

Opublikowano

Czy nie za tanio pozbywacie się słomy?

Na http://www.up.poznan...1%20Kotwica.pdf są podane wyniki plonowania pszenicy ozimej z dodatkiem N lub UGmax do rozkładu słomy.

Badania przeprowadzone w Katedrze Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa UTP w Bydgoszczy.

Plon w stosunku do pól, z których zebrano słomę wzrósł średnio z 4,71 na 5,52 z N i na 5,77 t/ha z UGmax.

To jest około tony pszenicy z hektara nie licząc jej udziału w odbudowie materii organicznej.

Opublikowano

Czy nie za tanio pozbywacie się słomy?

Na http://www.up.poznan...1%20Kotwica.pdf są podane wyniki plonowania pszenicy ozimej z dodatkiem N lub UGmax do rozkładu słomy.

Badania przeprowadzone w Katedrze Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa UTP w Bydgoszczy.

Plon w stosunku do pól, z których zebrano słomę wzrósł średnio z 4,71 na 5,52 z N i na 5,77 t/ha z UGmax.

To jest około tony pszenicy z hektara nie licząc jej udziału w odbudowie materii organicznej.

Tanio? To ile twoim zdaniem powinna kosztować? Sprzedając słomę nie zawsze możesz kierować się chęcią zysku ale także wtórnym zachwaszczeniem.

Opublikowano

słoma ze zbóż na opał czy na pelet pasuje ale mnie nurtuje inna sprawa. Chodzi mianowicie o słomę z rzepaku - warto ją belować i sprzedać na pelet?

No i druga sprawa to mam 4ha ptaszków na łąkach i nie moge tego skosić do 1 sierpnia z tego co pamiętam.

Na chwilę obecną trawa tam nie nadaje się na paszę bo jest już stara i tak się zastanawiam czy może się ona nadawać na pelety/opał. Sporo tego jest, niedługo będzie suche, skosić zbelować tylko czy z tego coś wyjdzie. Jak myślicie?

Opublikowano

słoma ze zbóż na opał czy na pelet pasuje ale mnie nurtuje inna sprawa. Chodzi mianowicie o słomę z rzepaku - warto ją belować i sprzedać na pelet?

No i druga sprawa to mam 4ha ptaszków na łąkach i nie moge tego skosić do 1 sierpnia z tego co pamiętam.

Na chwilę obecną trawa tam nie nadaje się na paszę bo jest już stara i tak się zastanawiam czy może się ona nadawać na pelety/opał. Sporo tego jest, niedługo będzie suche, skosić zbelować tylko czy z tego coś wyjdzie. Jak myślicie?

Wyjdzie wyjdzie. U mnie ostatnio sprzedawanie siana na pelety (idzie jako domieszka) stało się bardzo popularne.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie w okolicy,i duzym obrębie nikt nie użyczy słomy,tak jak kiedyś wydawał jak była zbędna,teraz jest sprzedawana,a mianowicie powstała fabryka wyrobu peletu,kupują wszystko co się da,słome z rzepaku,normalną słome,resztki kukurydzy,siano,nie wazne jakiej jakości.

Przyjeżdzają na usługi,kombajnem,prasą w zamian za baloty jak sobie kto zyczy.Zworzą z całego kraju.W okolicy chodzą ciągniki,na duzy dystans samochody.