Doświadczenie polega na wysianiu od 15 do 20 odmian w zaleznosci od roku i grupy FAO.Sa trzy grupy wczesna, średnia i pózna.Skupiam sie w tym momecie na kukurydzy bo do zasiewów zostało niewiele czasu.Dodatkowa praca(utrudnienie) polega na wysypaniu kazdej z odmian wyczyszczeniu siewnika i zasypaniu nowej.Tak samo jest ze zbiorem- kazda odmiane zbieramy osobno.Na polu znajduje sie waga najazdowa która rejestruje kazdy przyrost masy.Oczywiscie wszystkie zebrane ziarno nalezy do was.Technologia jest w 100% wasza.Liczba ha jest potrzebna tylko do tego aby moc wybrac pola o jednolitej ( w miare) strukturze bonitacyjnej.Na chwile obecna 75% planowanych doświadczen jest juz zarezerwowana bo badania prowadzimy od wielu lat i z czescia gospodarstw współpracujemy od poczatku działalnosci.Staramy sie zeby doświadczenia były rozlokowane w roznych rejonach.Dla przykładu najdalej wysuniętym na południe (dla mojego rejonu) punktem doświadczalnym sa Balice K.Krakowa na zachód Lubków K.Bolesławca.