Skocz do zawartości

paulus

Members
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Ostatnie wizyty

1000 wyświetleń profilu

Osiągnięcia paulus

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

0

Reputacja

  1. jest możliwe że przy wysokich temperaturach i dużej wilgotności rozwinęła się bakterioza, a także gdy róże były ścięte nawet z minimalnym opóźnieniem w takich warunkach mimo dobrego przechowania może nastąpić zżółknięcie brokuła
  2. Przede wszystkim brokuł powinien być wycięty w odpowiedniej fazie tj. bez rozluźnienia itp. Jeżeli będzie wycięty późżniej to chłodnia nic mu nie pomoże - i tak zżółknie. Po drugie, dobrze jest przed wstawieniem do chłodni polać go zimną, wręcz lodowatą wodą. Temperatura przechowywania 0-1 st C, z w miarę możliwości, jak najniższą histerezą temperatur. Dodatkowo, nie można w tej samej komorze przechowywać owoców i innych warzyw wydzielających eytlen, który powoduje żółknięcie róż.
  3. Lubelszczyzna tez ma spokój
  4. jak tam koledzy brokuł wczesny w gruncie ? kiedy pierwsze zbiory przewidujecie ?
  5. w jakiej dawce ten dursban ?
  6. A co polecacie na zwalczanie śmietki ? Zastosowałem w piątek 0,75 l/ha Proteus, wczoraj był spokój, ale dziś w pułapce znowu pojawiły się samice...
  7. W lubelskim, może szału nie ma, ale coś się ruszyło tyle że prognozy głoszą że w następnym tygodniu znów przymrozki
  8. W zależności od czasu trwania przymrozku jak i wysokości niskiej temperatury może być różnie....generalnie jeżeli mróz nie uszkodził stożków wzrostu nie ma co się martwić; jak wygląda ten brokuł obecnie ?
  9. Witam, Czy ktoś słyszał, a może sam jest członkiem rolniczego stowarzyszenia branżowego?
  10. hm...można było założyć zakładki do tej przyczepy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v