Skocz do zawartości

stefan_1987

Members
  • Postów

    48
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O stefan_1987

  • Urodziny 12/01/1987

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Sejny
  • Zainteresowania
    rolnictwo, hodowla bydła mięsnego, technika rolnicza, motoryzacja

Ostatnie wizyty

2432 wyświetleń profilu

Osiągnięcia stefan_1987

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

0

Reputacja

  1. w lubelskim to możesz zadzwonić do Agrostaru przy niru. Znajomy opowiadał, że widział jak Starownik zapłacił za byczka 100% lm zapłacił po 13 zł za kilo
  2. przepisy przepisami ale to chyba logiczne, inwestując pieniądze chce się osiągnąć największy zysk oczywiście w ramach rozsądku znam gospodarza u którego na byka 700 kg przypada ok 70 cm stołu paszowego. A wracając do tematu myślę, że rozwiązanie może nie będzie tańsze niż kupno gotowych stanowisk ale na pewno dużo mocniejsze.
  3. Uważam, ze opasy nie musza miec duzych wygod myśle , że 95-100 cm szerokości stanowiska starczy. Jak myślisz jakiego profilu użyć? Jakiej grubości ścianka? Chodzi mi o to aby była to w miarę mocna konstrukcja oczywiście w racjonalnej cenie.
  4. witam planuje zrobić remont w swojej oborze i pomyślałem żeby zamiast kupowania gotowych stanowisk wyspawać we własnym zakresie wyspawać płoty, coś w stylu widocznych w linku: Jak myślicie materiałów użyć do czegoś takiego? Lepszy będzie profil, ceownik czy dwuteownik? Jakie rozmiary i grubości ścianki? Jakie wymiary stanowisk? Dodam, że będzie to obora na opasy, także chodzi mi żeby wstawić jak najwięcej byków. Obora ma 13 metrów długości jak myślicie ile mógłbym tam zmieścić bydła? Z góry dziękuje za opinie i sugestie :-)
  5. mariujusz skąt jesteś? jeżeli chcesz to mogę dać namiary na gościa który handluje belami z Litwy. Kilku znajomych brało od niego i nie nażekało na jakość.
  6. byk przestał żreć, jakieś problemy z żołądkiem lekarz doradził sprzedać. Wśród moich sąsiadów panuje dziwne przekonanie, że nie opłaca się trzymać do wielkiej wagi, nie wspomne już o paszy treściwej, trochę ospy starczy:)
  7. sąsiad sprzedawał kilka dni temu byka mm waga ok 580 kg po 7,40 z VAT odbiorca Pernach
  8. oczywiście, że nie za czyste tylko za mieszańce tyle płaci zresztą mój post był prawie zprzed roku, troche się pozmieniało. Jednak zdecydowałem się na simetala
  9. korsarz sprzedałeś do Kobylina? Jak się nazywa odbiorca czyżby ANGUS Borkowskiego?
  10. stefan_1987

    co i gdzie kupić

    ja na Twoim miejscu wybrałbym simentala miałem kilka lm fakt że niebyły to czystorasowe buchaje ale za cholerę nie mogłem uzyskać ponad 600 kg w 2 lata, ale wygląd miały piękny
  11. zgadzam się z przedmówcą czasami bywa że byki są spokojniejsze. Ja polecałbym rase pimontes mają dobre przyrosty i jest to jedna ze spokojniejszych ras.
  12. wczoraj sprzedane 4 byśki wszystkie niespełna 600 kg 3 hf po 6,50 i mm po 7
  13. podlaskie kolega sprzedał wczoraj 3 byki lm mieszaniec 550 kg, i 2 mieszańce z mlecznymi po ok 620 kg cena 7,5
  14. W mojej okolicy jest gospodarz który skupuje takie byczki do dalszego chowu i słyszałem, że za limuzyny płaci ok 1 zl za kilogram więcej teraz płaci chyba po 10 zl. Zapomniałem dodać, że nie mam typowo mięsnych krów raczej mieszańce ale planuje sukcesywnie we własnym zakresie dochować się mięsnych mamek tylko nie wiem w jakim kierunku iść angus czy limousine albo może coś innego zaproponujecie?
  15. Witam niedawno przejąłem gospodarstwo i postanowiłem się nastawić na bydło mięsne. A dokładnie mam kilka krów i chce je przeznaczyć na mamki. Mam dylemat bo nie wiem czym je pokryć angusem czy limousine. Dodam, że planuję odsadki sprzedawać jesienią po zgonieniu z pastwiska. Czytałem, że angusy w wieku do roku czasu szybko przyrastają ale z kolei w mojej okolicy za limuzyny do 300 kg lepiej płacą.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v