Skocz do zawartości

Kiełbasy wołowe, boczek wieprzowy



Kiełbasa szynkowa czysta wołowa,
Kiełbasa swojska wołowa z małym dodatkiem wieprzowiny,
Boczek wieprzowy wędzony

  • Like 5



Rekomendowane komentarze

W przypadku baleronów czy szynek te kolory można wyeliminować poprzez nastrzykiwanie solanką. U mnie mięso jest w piwnicy w emaliowanym garnku moczone w solance przez 10 dni, potem nastrzykiwanie solanką, pakowanie w siatki, do piwnicy na noc do ocieknięcia i następnego dnia od rana wędzenie. Za pierwszym razem właśnie taka dwukolorowa wyszła to kupiona strzykawka i problem znikł. W przypadku cienkiego mięsa- boczków czy niewielkich kawałków schabu to nie występuje.

@Rolnik200598 Zgadza się,  ja to wiem doskonale jednak ja nie chcę nastrzykiwać,  żadnych igieł wiesz dlaczego?  Mój dziadek tak nie robił ja robiłem w pracy masówkę i mam wstręt do nastrzyku nawet tradycyjną solanką. Odnoszę się do tradycji dziadka,  i jego receptur,  teraz szukam swoich smaków jednak wszystko naturalnie. My marynujemy min 10 -14 dni i wędzenie,  potem parzenie i jest ok. To zielone kółeczko dla mnie wygląda lepiej niż jak go nie ma :D

____________________

Pozdrowienia :)

 

Małych kawałków nawet nie nastrzykuję, boczków czy schabów tak samo nie. Najczęściej baleron, czasem szynki. Teraz mam kilka kurczaków i trzymam je żeby były jak największe- pójdą do kiełbasy jako domieszka do wieprzowina bo teraz na próbę zrobiłem kiełbasę wieprzowo- króliczą. Delikatna i bez tłuszczu praktycznie ale to już zależy co kto lubi- ja akurat nie lubię bardzo tłustego to fajne. Tak wyglądało jej tworzenie. Stary królik dwuletni- jedynie na pasztet się by nadał to do kiełbasy poszedł. 

 

122328650_948718515616827_2431681305213799276_n.jpg

18 minut temu, bandit66 napisał:

Z czego by się nie zrobiło samemu,  po swojemu to i tak będzie dobre jak nie teraz to następnym razem :D

I to się chwali,  podobno wieprzowo-indycza kiełbasa fajnie wychodzi 

____________________

Pozdrowienia :)

 

O widzisz, to mi smaka narobiłeś. Muszę w przyszłym roku spróbować bo mięso z tegorocznych indyków już w zamrażarce. 

24 minuty temu, bandit66 napisał:

@soltys48 @Rolnik200598 wyjątkiem jest dziczyzna, którą pasuje dobrze wymrozić. Jednak najlepsze mięso jak jeszcze jest ciepłe ze świni przynajmniej,  zawsze można dolać ciepłego rosołu 

____________________

Pozdrowienia :)

za czystą dziczyzną nie przepadam jak już to w mieszance


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v