Skocz do zawartości

Nutri honey



Po 45 dniach od siewu musiało iść pod noże


Rekomendowane komentarze

oj ludziska-cyjanowodór, czyli kwas pruski w przypadku sorgo jest realnym zagrozeniem tylko podczas pastwiskowania. Samo przewiędniecie skoszonych roślin juz neutralizuje te związki. Kiszone nie ma juz slady po cyjanowodorze. W stanach wypasają sorgo tylko nie pozwalaja zwierzetom jeść do samej ziemi- krowa to smakosz- a najsmaczniejsze jest to co na gorze rosliny-im nizej tym mniej smaczne, dlatego i wypas jest wzglednie bezpieczny jesli damy zwierzetom odpowiedniej wielkosci kwaterę.

  • Like 1

@leszek1000 Chwasty. 🤥 A przede wszystkim chwastnica, która zaczynała się wykłaszać. Zwłaszcza tam gdzie ziemia się troche zasklepiła. Nutri nie dało sobie z nią rady. Poniżej widać tam w oddali, że chwastnica wyższa jak nutri. Mam jeszcze jeden kawałek ale tam to tak jakby wegetacja jest z 2-3 tygodnie do tyłu. A siane tego samego dnia.

A co do kwasu pruskiego to tak jak @ppp napisał. Można znaleźć wyniki badań dla trawy sudańskiej (więc praktycznie tego samego co nutri) gdzie jest napisane, że kwas pruski jest tylko groźny podczas wypasania. W procesie kiszenia po 2-3 tygodniach zostaje zneutralizowany. :)

 

IMG_20200707_065130.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v