Skocz do zawartości

Hala udojowa parabone 70stopni 8x16



zbudowana mocno po gospodarsku z przedodowki ;) Docelowo bedzie sie na niej doilo 60-70szt potem zobaczymy. Na chwilę obecną 37l/szt/dzień (liczone ze zbiornika)
  • Like 4



Rekomendowane komentarze

one nie staja w rozkroku-stoją normalnie. Mają duze i szerokie wymiona+ lata doboru buhajów przekazujacych proste nogi.

damian19111999 napisał:

Powiedz Ty mi jak się dochować takiego bydla i jak ogarnąć to wszytko obserwuje Cię już kawał czasu ładnie gospodarstwo się rozwija


Jaki macie areal m


?

gosp jest rodziców, Z bydlem tak na serio to dopiero moze z 10 lat sie przykladali, troche nieskromnie ale po czesci dzieki mnie (bardzo mnie ten temat interesował, jezdzilem na szkolenia itd).Co do rozwoju- trwa to za wolno ale taka mamy strategie zeby sie nie zadluzac po uszy, wiec nie robi sie za duzych inwestycji na raz, a jak juz cos robimy to w wiekszosci wlasnymi siłami i niekonwencjonalnie, bo wg mnie najlatwiej isc po duzy kredyt do banku. Sztuką jest zrobic cos za rozsadne pieniadze. Co do sztuk- 100%inseminacja odkad pamietam,trzeba obrac jakis cel hodowlany i do niego dązyc. Teraz bedziemy kombinowac jak utrzymac produkcje i podniesc parametry mleka zeby cena byla wyzsza. Na chwile obecna rodzice uprawiaja 35ha, jak dobrze pojdzie od jesieni costam przybedzie gruntów.

  • Like 2

a co mogę powidzieć? Oprócz tego ze deheus podaje energię nie w MJ a w VEM'ach. Pasze dobiera się pod to co masz w pryzmach/silosach i pod produkcje jaką chcesz mieć. Pasze u nas dobiera zywieniowiec do tego jakie mamy kiszonki. Ogolnie deheus jest chwalony (np przez naszego veta) za to ze lepiej radza sobie ze stałoscią skladu pasz i nie ma problemow z tym ze przyjezdza nowa partia paszy a krowy nie chca jej jesc. Tzn zdarzylo sie nam ale to raz, moze dwa. Podobno u innych producentow jest inaczej-nie wiem, w zasadzie odkad zywimy "profesjonalnie" to zywimy z deheus.

platforma na ktorej stoją ma spadek w strone glow krow- mamy sciagaczke-odpycha sie towar pod przod, na koniec dojenia zmywa sie podloge woda- od przodow.pod.korytem na pasze sa kanaly ktore to wszystko.odprowadzaja do szamba. Srania nie ma za duzo na hali. Czasem jak ktoras siknie.to zaczyna sie konkurs i sika zaraz nastepna ;)

procedura wyglada tak- wchodzi 8 szt( pasze mozna im zadawac od przodu z oddzielnego korytarza-dostaja wg wydajnosci). Kubek z piana, potem kazdej wyciera sie strzyki tym niebieskim papierem co widac na zdjeciu. Poniej podlaczanie.Jak podlaczy sie 8 szt otwiera sie 2 strone i wgania kolejne 8 szt. Przygotowuje sie wymiona i przeklada aparaty z jednej strony na drugą. Poprzelozeniu dipping poudojowy i wychodzą. W to miejsce wchodzi kolejne 8szt i tak az sie wydoi wszystkie. Aparaty w zasadzie caly czas sa zajete dojem. Minusem sa krowy ktore doja sie dluzej jak srednia sztuka w stadzie-jak dojdziemy do obsady to takie sztuki beda szly do handlu do innych hodowli. Miedzy krowami nie ma przegród bo niby jak mialyby wejsc i wyjsc? To jest hala jak zwykla rybia osc tylko nie 30 czy 50 stopni a 70stopni- krowy stoja prawie jak w hali bok w bok.

ostatnie dojenie, antybiotyk DC i do kojca dla zasuszonych. @Pawel156- tu za bardzo nie ma sie czym chwalic- parę rur i troche betonu. Wolalbym zeby zrobila to firma, ale hala z dobrym wyposazeniem kosztuje kosmiczne, jak dla nas pieniądze.


@kierownik- nie wszystkie tyle maja ale sporo sztuk ma okolo 30l przy zasuszaniu.


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v