Moje stado nadal na sianie - bale grazing w dalszym ciągu trwa
Jaguśka 188 Opublikowano 18 Marca 2019 Na szkoleniu też były rasy bydła... szkoda tylko ,że wykład miał pan z firmy zajmującej się sprowadzaniem nasienia z Francji samych ras francuskich... nazwy niektórych były oznaczone cyframi, a nie nawet nazwane . Większość nieznana, LM przedstawiony jako panaceum na wszystko. Patrząc ksiązkowo na rasę piemontese- pochodzi z terenów górzystych, czyli u mnie będzie jej dobrze, ok. Nadaje się do chowu ekstensywnego lub półintensywnego-ok, u mnie będzie jej dobrze-siano, sianokiszonka, ok. Rasa sama w sobie niska. Efekt? Za mało energii w dawce pokarmowej, zbyt mała mleczność matek, cielęta jako odsadki za małe w moim przekonaniu, ale ładnie umięśnione, czyli potencjał mają... ale nikt mi za ten potencjał nie zapłaci ,tylko za kg. Muszę zmienić rasę nadającą się bardziej na moje warunki. Z LM będzie to samo co z PI. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478943
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 Najgorsze że nie potrafią jako związek przez 30 lat wycenić chociaż JEDNEGO buhaja na potomstwie i wstawić do firmy sprzedającej nasienie a mają się za ekspertów z hodowli. Nazwa powinna być zmieniona na polski związek importerów limousine. 2 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478953
soltys48 21716 Opublikowano 18 Marca 2019 14 minut temu, Yoda napisał: Ludzi którzy myślą inaczej nie dopuszcza się do głosu. Rok temu jak profesor z Wrocka pojechał po LM i stwierdził że rasę dobiera się do warunków bo LM nie wszędzie się nadaje to nasz dyrektor Odr wstał i z nerwów wyszedł z sali bo 20 minut wcześniej chwalił francuskie rasy jako wzorzec dla każdego. Tak właśnie działa lobby francuskie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478955
startom 139 Opublikowano 18 Marca 2019 Wygląda na to ze jestem przestępca 😁. Może zmienia prawo, bo przeważnie w naszym kraju jest tak,że jak prawo nie nadąża za przestępstwem to je dostosowują.Metoda bale grazing jest szeroko stosowana w świecie, ale oczywiście w Polsce zakazana.Parodia. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478959
Jaguśka 188 Opublikowano 18 Marca 2019 Buhaja nie wyceniają tylko stacje hodowli, a związek bierze to co dają? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478963
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 Mam nadzieję że zmienią to. Za dużo dużych graczy na rynku ma bydło w systemie otwartym. Ja wolałbym co roku mandat zapłacić niż nagle budować budynek na tyle sztuk. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478964
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 Jaguśka napisał: Buhaja nie wyceniają tylko stacje hodowli, a związek bierze to co dają? Stacji nie ma i nie będzie. Myślą znowu jak dopłacić do importu czystych krów. Polska wycena to ważenie na 0 210 420. Często waga z dupy wzięta. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478966
Jaguśka 188 Opublikowano 18 Marca 2019 5 tysi co rok na mandat... hojny jesteś Budynek to pół biedy, zawsze do czegoś wykorzystasz, ale jak masz lać płytę gnojową za grube dziesiątki tysięcy, to się to mija z celem. Przejdę na produkcję miodu Waga na "oko" ? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478967
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 Ja musiałbym zrobić budynek na 100 sztuk teraz, za 2-3 lata pewnie na kolejną setkę. To już wolę 5 tyś mandatu jak hangar tylko dlatego że ktoś każe Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478970
Jaguśka 188 Opublikowano 18 Marca 2019 2 godziny temu, Jaguśka napisał: Czyli bydło wydała odchody na pole w okresie w którym nie wolno stosować obornika. Chyba o to najbardziej im chodzi. Budynek to nie wszystko, płyta gnojowa ma być do max 2024 r, w zależności od ilości posiadanych sztuk, im więcej , tym wcześniej. Ma być utwardzony wybieg, z którego da się odprowadzić gnojówkę, a odchody mogą być bez problemu usuwane. Płyta gnojowa może być podstawą dla głębokiej ściółki. Inwestycja taka w moim przypadku mija się z rentownością. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478980
Taurus83 982 Opublikowano 18 Marca 2019 18 minut temu, Jaguśka napisał: Na szkoleniu "Zielona Dolina" miesiąc temu były same achy i ochy na temat LM. Idealne do wszystkiego. Do robienia krzywdy człowiekowi również. System karmienia ( czyli też to co je) i utrzymania ma największe znaczenie dla jakości mięsa, genetyka tylko w kilku procentach. Ten sam człowiek jw zapytany przez mnie w miesiącu styczniu o potencjalny wybór HH do krzyżowania i hodowania tej rasy bezsprzecznie mi ją odradził, wręcz naskoczył na mnie oferując LM,że moda,że zbyt,ze lepszy piniądz..... a po tym szkoleniu z profesorami, że zbyt już na taką wołowinę z HH jest, że można się w to bawić... że rasa ta wraca do łask i jest coraz bardziej popularna. Jak komuś brakuje wiedzy i rozeznania w sprawie rynku wołowiny, to właśnie ludkom z ODR-ów. Mi brakuje dostępu do wyników badań z katedr, opracowań zagadnień, streszczeń z prac magisterskich wnoszących inne spojrzenie na hodowlę bydła mięsnego.... tego oczekuję na szkoleniach, zwłaszcza od profesorów, a nie czystej teorii, które są w ustawach. Tylko często pracę pisze się pod dyktando i tezę którą stawia psor. O powielanych wzorcach nie wspomnę. A taki gosciu co ma wiedze z lat 70 nie jest sklonny do nowości. dobrze że się nie zapisałem na to szkolenie bo mam alergię na takich leśnych dziadków i pyskówka by była albo i gorzej pamietam jak z 10 lat temu na szkoleniu z bydla mięsnego pan psor wyskoczyl z tekstem ze bydło mozna utrzymywac non stop na pastwisku ( nawet w nocy ) w okresie wiosna - jesien. Powiedzial to na zasadzie prawdy objawionej do ludzi którzy zajmują się bydłem od wielu lat. Pomijając już fakt co mu tam pocisnąłem, to wtedy do mnie doszło że na szkoleniu najważniejsza jest lista obecności i obiad. A reszta to tam h... doszedlem do wniosku,że więcej można się nauczyć odwiedzając trzech rolników na których chcielibyśmy się wzorować niż 10 takich szkoleń. Co do związku hodowców bydła to nie znam żadnego rolnika który byłby zadowolony z współpracy z nimi. Pamiętam jak w 2008 szukałem 100 % lm i dzwonię do jakiegos cepa od nich mówię: dziń dybry, potrzebuje 25-30 krów lub jałówek cielnych plus byśka. On na to : nie ma problemu. Mamy kontakty do takich rolników. ale za pośrednictwo 4 albo 5 tysięcy mi powiedział. Taki koleś co mu jedna powieka tak trochę wisiała. Może ktoś go kojarzy bo charakterystyczna gęba. Czaicie, za podanie nr telefonu 5 koła polskiego papieru. Tskze na prawdę polecam wybrać się w odwiedziny do dobrego rolnika i każdy normalny podzieli się swoją wiedzą na temat rasy i karmienia. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478983
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 Ale pewnie na zachodzie jest to dozwolone. U nas trzeba być nadgorliwym. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478984
debrzyna 2050 Opublikowano 18 Marca 2019 4 godziny temu, Jaguśka napisał: Z racji coraz większej liczby miłośników zwierząt gospodarskich, przejętych losem biednych krówek chodzących po śniegu dałoby mi to podstawy nietykalności mojej własności przez pseudo organizacje Ja od kilku lat na obrzeżach mojego rancha powiesiłem tabliczki z napisem "Strefa Niebezpieczna" do tego duże psy luzem. I coraz mniej kolorowych miastowych na rowerkach i pieszo 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478987
Jaguśka 188 Opublikowano 18 Marca 2019 Masz racje, że nie marnowałeś swego cennego czasu. Lista obecności była i to z dowodem osobistym , a obiad był niesmaczny. Cykl szkoleń na kolejne 10 lat został wyczerpany . Na poprzednim szkoleniu lekarz wet. z Czech powiedział fajną rzecz na temat utrzymania i żywienia buhaja. Pomieszczenie dla niego długie , a wąskie. Na jednym końcu woda, na drugim żarcie, tak, by wciąż miał ruch. Żywienie ekstensywne, on nie ma dużo ważyć, bo będzie mu ciężko skakać, o ile będzie mu się chciało w ogóle skakać. Zbyt obfite żywienie spowoduje,że wypuszczony na pastwisko byk głoduje i nie w głowie mu amory tylko żarcie. Areał do skarmiania musi być niewielki, tak by buhaj nie biegał za krową , jeśli ma być skuteczny. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478992
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 Ja mam pastwiska przy ścieżce przyrodniczej przez park krajobrazowy. Latem jak cos się cieli to zaraz ludzie melduja na telefon że poród. I weź im wytłumacz że najlepiej to iść do domu na kawę a nie brać się do pomocy. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2478998
Jaguśka 188 Opublikowano 18 Marca 2019 A u mnie za domem przebiega międzynarodowy szlak rowerowy , póki co rowerów i turystów zero, ale już są plany jak to zmienić... i tu mogą być kłopoty, wolę dmuchać na zimne. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479002
debrzyna 2050 Opublikowano 18 Marca 2019 @Jaguśka @YodaWspółczuje wam Ja chyba bym uciekł na Ukrainę 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479004
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 U mnie miejscowi już się przyzwyczaili. Turyści jeszcze nie. Ale to mi odpowiada bo mam w planie mięso sprzedawać bezpośrednio. Dla miastowego ważne że może zobaczyć skąd jego obiad pochodzi. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479006
Jaguśka 188 Opublikowano 18 Marca 2019 Do Czech mam duużo bliżej jakieś 20 km U mnie najbliższa ubojnia jest ok 80km, więc nawet sama opasa nie zawiozę. Nie mam szans na sprzedaż bezpośrednią,zresztą za dużo z tym nerwów. Zostają mi tylko odsadki. Ładne, tłuściutkie herefordki albo angusiki , co pierwsze znajdę, to będzie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479007
debrzyna 2050 Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) 10 minut temu, Yoda napisał: mam w planie mięso sprzedawać bezpośrednio Tez już mam namierzoną ubojnie która zrobi za mnie robotę Tylko jeszcze muszę pomyśleć o chłodni Już mam zaplanowane spotkanie z inspektorem Wet, pow, żeby sprawę omówić jak i co @JaguśkaJa do ubojni mam 100 km Ale mam mieć po porcjowane zapakowane próżniowo ometkowane Edytowane 18 Marca 2019 przez debrzyna Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479010
Gość konteno Opublikowano 18 Marca 2019 18 minut temu, Yoda napisał: Ja mam pastwiska przy ścieżce przyrodniczej przez park krajobrazowy. Latem jak cos się cieli to zaraz ludzie melduja na telefon że poród. I weź im wytłumacz że najlepiej to iść do domu na kawę a nie brać się do pomocy. chca pomagać wyciągnąć cielaka ? serio? widać głupi nie są i myslą że gosopdarz postawi "pępkowe" Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479013
Yoda 535 Opublikowano 18 Marca 2019 Raczej martwią się czy cielaka nie trzeba wyciągać, suszyć i nakarmić butelką. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479021
Taurus83 982 Opublikowano 18 Marca 2019 24 minuty temu, Jaguśka napisał: Masz racje, że nie marnowałeś swego cennego czasu. Lista obecności była i to z dowodem osobistym , a obiad był niesmaczny. Cykl szkoleń na kolejne 10 lat został wyczerpany . Na poprzednim szkoleniu lekarz wet. z Czech powiedział fajną rzecz na temat utrzymania i żywienia buhaja. Pomieszczenie dla niego długie , a wąskie. Na jednym końcu woda, na drugim żarcie, tak, by wciąż miał ruch. Żywienie ekstensywne, on nie ma dużo ważyć, bo będzie mu ciężko skakać, o ile będzie mu się chciało w ogóle skakać. Zbyt obfite żywienie spowoduje,że wypuszczony na pastwisko byk głoduje i nie w głowie mu amory tylko żarcie. Areał do skarmiania musi być niewielki, tak by buhaj nie biegał za krową , jeśli ma być skuteczny. Trochę się nie zgodzę bo duże stada chodzą na dużych obszarach. Pozatym bydło to zwierzęta stadne i trzymają się razem. U mnie buhaj chodził cały czas z krowami i zawsze było 100 % pokrycia. No i z karmieniem nie można przesadzić to fakt Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479022
Rolnik7343 5862 Opublikowano 18 Marca 2019 2 minuty temu, Yoda napisał: Raczej martwią się czy cielaka nie trzeba wyciągać, suszyć i nakarmić butelką. a jeszcze trzeba imie nadać to jak tak chcą pomagać to powiedz że mogą chrzestnymi zostać i dokładać do kosztów utrzymania Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479024
Taurus83 982 Opublikowano 18 Marca 2019 39 minut temu, debrzyna napisał: Ale mam mieć po porcjowane zapakowane próżniowo ometkowane W ramach RHD nie możesz tak zrobić Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749570-angusy/page/2/#findComment-2479026
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się