Moj byly rozplodnik cieszy oko u nowego gospodarza.
Gość Opublikowano 12 Marca 2018 Są u nas mleczarnie skupujące ekologiczne mleko, ale to rządzi się swoimi prawami. Ja tu nie mogę dobrej wieprzowiny kupić a co dopiero wołowiny. W ilu sklepach by się nie kupowało to wszędzie starocie. Na sklepie kombinują i mieszają stare z nowym a dowiadujesz się o tym w domu i tylko psy się cieszą. Nie ma nigdzie żadnej prywatnej rzeźni czy sklepu sprzedającego świeży towar. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287300
startom 139 Opublikowano 12 Marca 2018 A wszystko byloby normalnie gdybysmy my rolnicy/farmerzy mogli normalnie sprzedac mieso pochodzace z naszej hodowli. Wywrociloby to caly rynek obrotu miesnego do gory nogami. A tak , zeby chociaz samemu zjesc dobry produkt to trzeba go dla siebe uchodowac. Przez setki lat mozna bylo samemu utluc i sprzedac sasiadowi/rodzinie a teraz nie bo co? choroby? Kurcze - coca cola przynosi ludziom wiecej szkody przez duze dawki cukru a to mieso pochodzace z naturalnej hodowli jest zle. To jest wszystko wywrocone. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287305
JarekBazydlo 2939 Opublikowano 12 Marca 2018 Możesz kupic świeżo wołowinę z tego co wiem np w Getmorze Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287308
Gość marekfarmer Opublikowano 12 Marca 2018 44 minuty temu, startom napisał: A wszystko byloby normalnie gdybysmy my rolnicy/farmerzy mogli normalnie sprzedac mieso pochodzace z naszej hodowli. Wywrociloby to caly rynek obrotu miesnego do gory nogami. A tak , zeby chociaz samemu zjesc dobry produkt to trzeba go dla siebe uchodowac. Przez setki lat mozna bylo samemu utluc i sprzedac sasiadowi/rodzinie a teraz nie bo co? choroby? Kurcze - coca cola przynosi ludziom wiecej szkody przez duze dawki cukru a to mieso pochodzace z naturalnej hodowli jest zle. To jest wszystko wywrocone. Ale można od roku leganie sprzedawać mięso z własnej chodowli tylko że musi być ubite zwierze w rzeźni. Warunki nie są zbyt rystrykcyjne ale czy nasz Polski konsument doceni wołowinę prosto od Rolnika w dużych miastach może tak. Koszt ubicia Byka w rzeźni to 150zł ale na pewno opłacalne jak ktoś lubi sprzedaż detaliczną. Sam zastanawiałem się nad tym ale nie mam nerwów do Polskich ,,Januszy,, Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287324
JarekBazydlo 2939 Opublikowano 12 Marca 2018 I tak powie Ci kupujący że to pewnie z najgorszej i chorej sztuki jest. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287330
startom 139 Opublikowano 12 Marca 2018 16 minut temu, marekfarmer napisał: Ale można od roku leganie sprzedawać mięso z własnej chodowli tylko że musi być ubite zwierze w rzeźni. Warunki nie są zbyt rystrykcyjne ale czy nasz Polski konsument doceni wołowinę prosto od Rolnika w dużych miastach może tak. Koszt ubicia Byka w rzeźni to 150zł ale na pewno opłacalne jak ktoś lubi sprzedaż detaliczną. Sam zastanawiałem się nad tym ale nie mam nerwów do Polskich ,,Januszy,, Ooo - to ja o tym nie wiedzialem , ze takie prawo juz jest uchwalone. Gdzie mozna o tym znalezc? Ja sie pochyle nad tematem i kto wie czy nie wysterylizuje jednego byczka i potrzymam go na wolowine. Jak sie nie sprubuje to sie nie wie, czy proces jest oplacalny. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287335
Gość marekfarmer Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Jest jest tutaj poczytaj http://www.sir-katowice.pl/images/grupy_tematyczne/rolnictwo_eko/Sprzedaz_bezposrednia_RP01-2017.pdf Ma być też ułatwiony ubuj gospodarczy świń i cieląt do 6 miesiąca życia. Moim zdaniem powinno być wolno nawet byka 700kg zabić ale z konieczności ale może i tego doczekamy Edytowane 12 Marca 2018 przez marekfarmer Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287337
DionizyZlotopolski 105 Opublikowano 12 Marca 2018 Tylko z tego co mi wiadomo nie każda rzeznia chcę sie bawić w takie rzeczy. Ale tak jest to możliwe. Kiedyś jestem w sklepie mięsnym takim w małym miasteczku firma rodzinna mają najlepsze wędliny bo świniaki od małych rolników kupują. Ale na wołowiny dobrej nie kupisz pytałem o coś na grilla i z jakiej krowy to mają. Kobieta no y z jałówki no i se przypomialem ze faktycznie oni jałówki skupuja a potem się ludzie dziwią ze wołowina nie jest dobra jak po pierwsze jałówka jest za młoda na uboj a 2 to jakiś hf na 90 %. No ale zainteresowanie jest coraz większe jestemy na dobrej drodze Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287339
Gość Opublikowano 12 Marca 2018 1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał: Możesz kupic świeżo wołowinę z tego co wiem np w Getmorze Taaa na pewno świerze. Może i w dużych miastach tak, ale mniejszych pchają wszystko i mało kto tam kupuje. Tak samo sklepy Rzeźnik należące do rzeźni"Warmia"z Biskupca ładują starocie i o ile mieli z początku klientów to teraz mało kto stoi w kolejce. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287342
JarekBazydlo 2939 Opublikowano 12 Marca 2018 Ale mozesz jechac na ubojnie i tam kupic świeże Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287345
extrabyk 5599 Opublikowano 12 Marca 2018 Jeśli ktoś ma ubojnię pod bokiem to jeszcze pół biedy ale jak trzeba byka wieść kilkadziesiąt kilometrów to już jest zamieszanie i spore koszty. Potem trzeba jakoś ubitą tuszę odebrać więc potrzebna izoterma lub znów wynajem transportu. Idąc dalej trzeba mieć gdzie tą wołowinę przechować by dojrzała. Potrzebna jest odpowiednia wilgotność i temperatura 2-4 stopnie na plusie. Dopiero po 28-30 dniach mamy towar pierwszej klasy a om ma być lepszy tym powinno się wołowinie dawać wyleżeć w tych warunkach jeszcze dłużej. Świeża wołowina nie nadaje się do niczego i to żeby nie wiem jaka była to rasa. Świeża może być tylko cielęcina. Dobry stek czy burger tylko ze sztuki w wieku 3-4 lata i starszej a wołowina musi dojrzewać minimum te 28 dni. Ktoś kto robi inaczej marnuje mięso i psuje rynek wołowiny bo kto coś takiego zje to już więcej nie chce bo zapłacił dużo a rewelacji brak. Wszystkie te wymogi organizacyjno techniczne powodują,że wciąż mało jest rolników tak sprzedających wołowinę bo na to trzeba sporych inwestycji. Transport byka do ubojni też bardzo psuje jakość mięsa bo stres zmienia ph mięsa i staje się ono często wręcz trująca. Nie w takim sensie,że się od tego umiera ale takie mięso jest szkodliwe. To dotyczy każdego mięsa i dlatego w sumie jedyne zdrowe mięso w Chujni Europejskiej to dziczyzna, którą można zabijać strzelając. Zwierzak nie odczuwający stresu nie odkłada go w mięśniach. @marekfarmer To nie jest śmieszne Marku...to jest tragiczne,że niby w obronie dobra konsumenta zabrania się ubijania zwierząt w gospodarstwach a pozwala się na trucie ludzi przez przemysł mięsny...i tu widać,że prawodawcom nie chodzi o dobrostan zwierząt ani ludzi tylko o pełną kontrolę nad tym co rolnik robi na swojej ziemi i by maksymalnie wydoić go z kasy nie pozwalając na naprawdę samodzielne działanie. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287348
JarekBazydlo 2939 Opublikowano 12 Marca 2018 Tak naprawdę chodzi o to żeby na wiosce bylo 2-3 gospodarzy aby moc ich regularnie kontrolowac Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287358
DionizyZlotopolski 105 Opublikowano 12 Marca 2018 Tak dokładnie o to chodzi o kontrolę żeby było nas jak najmniej a co za tym idzie lepsza kontrola. Najlepiej zabić zwierzaka u siebie w garażu nie ma stresu nie i bakterii mniej niż w obojni. Ale takie czasy chyba już nie wrócą. No chyba ze będzie jakiś duży kryzys lub wojna. A świniaki to można jeszcze w domu ubijac czy juz nie? Bo coś tam pis się czepiał i karami straszył (nie poruszajny tutaj proszę polityki) Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287367
Gość marekfarmer Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Nie poruszajmy Polityki a ją poruszasz . PiS chce właśnie to ułatwić zabijanie świń jak i cieląt do 6 miesiąca życia w gosp przez rolnika Edytowane 12 Marca 2018 przez marekfarmer Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287371
Gość ozzborn Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał: Tak naprawdę chodzi o to żeby na wiosce bylo 2-3 gospodarzy aby moc ich regularnie kontrolowac no tu masz racje, a reszte wygnac do roboty ....... a poza tym to musze Was zmartwic ale w naszym kraju mieso wołowe nie odniesie sukcesu .... tu zawsze bedzie królował drób i wieprzowina, najwyzej zmieni sie cos w kierunku ekologicznej wieprzowiny tzn tak jak w anglii czy portugalii ze wieprzowina bedzie utrzymywana na wybiegu i mieso wtedy bedzie odpowiednio kosztowało ... wołowina to tylko eksport a co do restauracji i ras kiedys zajechałem do restauracji co serwuje steki wołowe po ok 100-150zł za porcje, pytam z jakiej rasy te steki ? a oni za ladą gały wywalili i z wielkim zdziwieniem mówią ze z czarno-białej (widocznie nikt nie zadaje takich pytan) a pod tą restauracją bryki pokazówka .... taka oto jest swiadomosc klienta w PL morał z tego taki ze serwują steki frajerom ze starych krów za grubą kase pewnie kupują te steki z biedry i robia biznes życia Edytowane 12 Marca 2018 przez ozzborn Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287372
DionizyZlotopolski 105 Opublikowano 12 Marca 2018 Ale to nie tylko w Polsce tak jest Ja w w Hollandi mieszkam mam kolegę Brazylijczyka który zaraził mnie wołowina na grilu (mieszka teraz w Portugalii i kupuje tam Polska wołowinę i mówi że nic nie odbiega od tej z Nowej Zelandii) Ale wracając do restaracji jestemy w knajpie argentyjskiej kanapy z skór krowich i ogólnie wypas pytamy kelnera jaka wołowinę serwuje a on eeee no wołowe No tak ale jaka rasa yyyyy no yyyy no oo wołowe mięso Tak ze perslonel porostu nie jest przeszkolony. A co do uboju świnek to chyba w tamtym roku wyszło coś takiego ze nie wolno zabijać w domu bo to nie humanitarne i kary wysokie miały być ale nie wiem czy ktoś to respektuje Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287389
Sebastian123339 163 Opublikowano 12 Marca 2018 a ja wam powiem z mojego punktu widzenia -pare ha na krzyż takie hobby i zabawa w rolnictwo bo lubie że to jest chore ta unia zakazy itp , ubój 1 sprawa wszyscy wiemy jak jest , teraz asf niby , maty nie maty, albo sie dostosujesz albo zamykasz biznes , mury stawiać gdzie byli jak choroba wchodziła do kraju? teraz jak dziki rozeszły sie po polsce nagle myślą jak zapobiegać, wytłuc do zera i tyle i tak populacja dzików ile wzrosła przez ostatnie lata?.. 2 sprawa...były promowane tylko wielkie gospodarstwa i wysokie plony, ma być 10ton/ha jęczmienia i 12pszenicy bo sie nie opłaca inaczej i hektary hektary...teraz nagle ala ekologia i mniejsze gospodarstwa? no to z czym i do czego? jak już została garska małych , to nagle chcą ich rozwijać , i to na takich zasadach że dalej mały nie ma szans sie rozwijać o wybiciu sie nie wspominam , ten cały prow młody rolnik modernizacje , młody rolnik jeszcze ok wiążesz sie na te 5 lat ale coś za 100tys kupisz choć i tak jesteś te 5 lat marionetką i też nie kupisz maszyn jakie chcesz tylko jakie Ci przysługują na dane ha (to akurat dobra bo ogranicza branie zbędnego żelastwa ale czasami te wymagania są śmieszne że inną amszyne możesz wziąść 4 razy szerszą a inną już o tyle właśnie mniejszą , a modernizacja? co Ci potrzebne nie kupisz bo pkt nie ma...kto chce sie dostać bierze full zestaw i co za tym idzie cena , i właśnie za gotówke tego nie kupi bo mało kogo stać , więc kredyt, a potem pare lat spłącania_droższa maszyna firmy dealerzy każdy zarobi że o tym ile ceny poszły w góre nie wspomne , tak samo i bank bo każdy zaciągnie kredyt ... o cenach ON nawozów ŚOR i płodów czy żywca nie wspominam bo wszyscy wiemy jak jest prawda jest taka że unia miałą nam pomóc i na początku tak było , dopłaty jakiś ciągnik można było wyrwać no fajnie...a teraz już tylko utrudnia i zatrzymuje , przez ceny każdy tnie koszty-już nie siano tylko kiszonka , już nie pastwisko tylko cały czas obora , więc z cięciem kosztów i karmieniem aby była wydajność spada jakość , np mleka chociażby , to najtańsze mleko to kwas którego nie da sie pić , a dobre mleko kosztuje 3-4zł/l , od rolnika 0,80-1,20zł/l kupują , i po to zablokowana była ta sprzedaż prosto z gospodarstw aby właśnie nabijać kase albo sprzedawać syf ale ''tanio'' a jeszcze wracając do użytkownika startom Pamiętam jak zaczynał na AF komentarze itp że bez obory to nie wypali , jak to bez maszyn bez budynków , tak sie nie da ,tak samo jak i odnowa pastwisk bez orki? bez siewu siewnikiem? ale jak? jak widać złamał system i stereotypy i coraz więcej osób mu kibicuje , nie pchał kasy w zbędne żelastwo , pozwolenia na budowe , budynki , pare drewnianych wiat , tam ma wszystko , podstawowe graty ,widze na filmach że spora część farmy została przystosowana pod hodowle czy warzywka na własne potrzeby z późniejszą myślą także sprzedaży, i to jest zdrowe podejście jak dla mnie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287394
DionizyZlotopolski 105 Opublikowano 12 Marca 2018 A jak tak zapytam jakie filmiki? Bo nie jestem w tamacie a chciałbym obejrzeć . Jak się nazywa Twój kanał na Yt ?Znalazłem i pooglądam Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287404
startom 139 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) @Sebastian123339 dzieki za ocene, kazdy gospodaruje jak moze - ja wymyslilem sobie taki sposob, i jak na razie sie sprawdza. Kanal nazywa sie Lubuskie Angusowo -https://www.youtube.com/channel/UCT1nm6RWgkM-dh6Ac0hfAwA Edytowane 12 Marca 2018 przez startom Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/718643-angus-czerwony/page/2/#findComment-2287408
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się