Skocz do zawartości

Rzepak Ozimy



rzepak znajomego, 80% roślin placowo występujących, w tych miejscach już po plonie, narośla w dodatku już się rozkładają, system korzeniowy zmarznięty czego pokłosiem było porażenie, płodozmian na tym polu: rzepak oz. -pszenica oz. - kukurydza ziarno- pszenica oz.


Rekomendowane komentarze

W d*pę można wsadzić teorię o poplonach z gorczycy, rzodkwi i innych.. Ja miałem przypadek, w którym na jednym z pól pierwszy raz chyba od wojny, była posiana roślina z kapustowatych (rzepak) i pojawiła się kiła. Powód błachy - sąsiad który ma pole wyżej, dorobił się kiły przez zbyt częstą uprawę rzepaku i woda z jego pola czasami przelewała się na moje (podczas wiosennych roztopów i silnych ulew letnich).

powiem tak, lustrowałem tą plantację i większość roślin z porażeniem III stopnia jaki ilustruje zdjęcie mają "system korzeniowy" poniżej poziomu infekcji zmarznięty zaś rośliny z porażeniem II stopnia czyli narośla znajdują się na korzeniach włośnikowych, bocznych jako tako są żywe nie zmarznięte, wg. mnie kiła wpływa na mrozoodporność i zimotrwałość plantacji, dziwne żeby efekt tego porażenia pozostał bez wpływu.

wstaw może zdjęcie, u nas na słabych glebach ale podmokłych ma znajomy rzepak który na jesień wyglądał rewelacyjnie zaś schody zaczęły się wraz z poczatkiem wegetacji, też chyba obumiera, w dodatku pięknie widać granicę, linię tej zmiany która wpisuje się własnie w poziom wód gruntowych na tej działce, powód - zbyt wysokie wysycenie gleby wodą i tyle, może u Cb jest podobnie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v