Skocz do zawartości

Kukurydza z kiszonki ważne pytanie!



Witam jestem jeszcze młodym niedoswiadczonym rolnikiem i mam pytanie czy kiszonka na zdjęciu nadaje się do spożycia? Tak upłynął okres fermentacji. Koszona była 30 sierpnia odkryta 24 października zapach ma przyjemny owocowy. Martwią mnie te sine plamy. O czym to może świadczyć? Co byście mi doradzili? Tylko prosze bez docinek każdy kiedyś zaczynał


Rekomendowane komentarze

brązowa kiszonka może świadczyć o obecności jakiegoś grzyba, którego nazwy nie pamiętam. Teoretycznie może on się namnażać, jeśli przerwa w ubijaniu lub od skończenia do przykrycia pryzmy mija więcej niż 24 h. Grzyb ten nie jest jakiś mocno szkodliwy. - Tak mówił jakiś profesorek na szkoleniu. U mnie kiedyś w połowie wysokości pryzmy była warstwa (ok. 5 cm.) brązowej QQ, a przerwaliśmy kosić na nie więcej niż 12 h. 

Z własnej obserwacji wiem, że kolor folii ma też znaczenie. Rok temu przed falą upałów (kilka dni było u nas ponad 35 st) robiłem sianokiszonkę. Baloty owijałem białą folią. Jedną przedziurawiłem na górnym kancie i załatałem folią naprawczą koloru czarnego. Balot stał tą łatą w kierunku południowym. po jakimś czasie gdy go otworzyłem okazało się, że cały balot był pięknie ukiśnięty, na oliwkowy kolor oprócz miejsca bezpośrednio pod tą łatą, gdzie kiszonka wyglądała jakby najpierw zgniła, a później wyschła i była brązowo-czarna i tak do głębokości ok 5 cm.To miejsce miało idealnie taki sam, prostokątny kształt i rozmiar jak ta czarna łatka. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v