Skocz do zawartości

Wózek na świniobicie


Borekk17

Rekomendowane komentarze

służy jako ruchomy stół do podczas skrobania i rozbioru zabitych świń blat szeroki ponad 110cm długi na 190

Odnośnik do komentarza

kiedyś też tak robiliśmy ale że rocznie zabijam około 10-15 sztuk  to ten wózek jest owiele wygodniejszy nie trzeba się schylać w razie złej pogody to na dworze szybko palnikiem opalę i oskrobię a potem przewożę do garażu na rozbiórkę

Odnośnik do komentarza
Gość konteno

Opublikowano

strasznie przekombinowane z tym wynalazkiem , to jeździ tak jak stoi czy jest skrętna jakaś oś ? i te kilkanaście sztuk to widać masz apetyt

Odnośnik do komentarza

wózek ma oś skrętną  to taka jakby mini przyczepa  a zamiast blatu mogę jeszcze wannę założyć  a co do tylu sztuk to sobie 2 na rok a reszta to albo znajomym ubijam albo sprzedaję całą na mięso

Odnośnik do komentarza

mam rampę do ciągnika na podnśnik  najpierw na rampę  potem podnoszę  i na wózek tak że samemu takiego tucznika do 160 kg bez większego problemu z ziemi na rampę i z rampy na wózek  można przekładać

Odnośnik do komentarza

Owszem do skrobania dobra sprawa, jednak chyba przekombinowane z tym załadunkiem na wózek, nie lepiej jakiś wyciąg sobie sprawić? Później i tak musisz tusze zawiesić.

_______________

Pozdrowienia :)

Odnośnik do komentarza

do takiej roboty dobra sprawa to wózek nożycowy, tylko wywalić małe badziewne kółka i przerobić na takie od taczki 

Odnośnik do komentarza

Owszem do skrobania dobra sprawa, jednak chyba przekombinowane z tym załadunkiem na wózek, nie lepiej jakiś wyciąg sobie sprawić? Później i tak musisz tusze zawiesić.

_______________

Pozdrowienia :)

ja na tym wózku skrobię  rozcinam i rozbieram  w drobny mak  a co do wyciągu to by się nie przydał bo są dwa chlewiki a tak tylko wyciągne z chlewika na dwór i w łep potem na rampę i na wózek

Odnośnik do komentarza

nie animalsi tylko weterynaria, samemu ubic świnia nie możesz, ubój trzeba zgłosić 2 tyg wczesniej agencji a samego uboju dokonuje masaż "akredytowany" przez agencje i weterynarie

Odnośnik do komentarza

Łał , jaki pouczający komentarz :huh: . Od wieków ubija się świniaki bez unijnych pozwoleń , jedni na wisząco , drudzy na leżąco . Przynajmniej lepsze i smaczniejsze niż sprowadzane i regulowane przepisami unijnymi śmierdzące świństwo . B)

Odnośnik do komentarza

Ile Ci zajmuje wytrzewianie lezącej tuszy?

Wg mnie dziwny sposób. Rozbiórka na stole jak najbardziej, ale to za wysoki ten wózek nie jest i pewnie zgięty cały czas Jesteś... Podkładasz jakąś deskę. żeby nie ciąć nożem po blasze? 

_______________

Pozdrowienia :)

Odnośnik do komentarza

niewiem coś  około 10-15 min  jak rozrąbie kręgosłup to potem nożem tnę od blachy do góry

 

 

a wózek na zdjęciu wydaje się wyższy  a na żywo jest niższy i dobrze dopasowany do mojej wysokości  tak że robię wyprostowany

Odnośnik do komentarza

Widzisz o wiele lepiej jest wyciągać wnętrzności na wisząco, jak się zawsze robiło. Dlatego pytałem o wyciąg czy masz. Nie ma to jak swoja żywność, na tradycyjnych przyprawach, i recepturach przechodzących z dziadków na nas, oczywiście samemu warto eksperymentować i szukać nowych smaków :)

Dodajesz do kiełbasy wołowinę, czy robisz czysta wieprzową? Polecam z wołowiną im jej więcej tym kiełbasa lepsza :)

_______________

Pozdrowienia :)

Odnośnik do komentarza

ja już się nauczyłem na tym wózku robić od a do z 

 

a co do kiełbasy to różnie  raz się robi z wołowiną raz nie

Odnośnik do komentarza

ja skrobe na klatce do transportu swin a rozbieram na ladowaczu czolowym z chwytakiem oczywiscie wszystko wczesniej umyte myjka z plynem do dezynfekcji naczep

Odnośnik do komentarza

może i pouczający komentarz, to nie znaczy że sam tak robię, takie są przepisy, sam unikał ile chce kiedy chce i komu chce, na leżący na palecie jak dużą sztukę to na dwóch, kiełbasa bez wołowiny to nic innego jak mieliby we flaku, polecam dodawanie indyka albo kurczaka, do kiełbasy fajny delikatny smak wychodzi...

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v