nikolas29 456 Opublikowano 22 Stycznia 2016 jaki wiek? ta kupka to obornik? jednak mas go troche...a to lasso na rogach po co///wyglada na grożnego bo zeby pokazuje Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 22 Stycznia 2016 W maju będzie miał dwa lata, na zdjęciu tego nie widać ale jest dobrze wyrośnięty tylko dosyć szczuplutki... ale to dla tego że od czerwca intensywnie pracuje. Teraz, od października jest w tym mlecznym stadzie z całorocznym wybiegiem, właśnie tam robiłem to foto. "Obrabia" tu około 30 krów i jakieś 15 jałówek. Na tej lince co ma na rogach jest prowadzany między oborą z krowami a tą gdzie są jałówki, tak że sam widzisz jaki jest groźny... Odnośnik do komentarza
startom 139 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zapracowany gosc - niemal jak w "krowim raju" - tyle towaru do obrobienia. Fajna poze przyjal . Co robisz z obornikem ktory sie zbiera w czasie sezonu zimowego? Kompostujesz? Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Sprawdzał czy ja to ja zanim podszedł się przywitać... przychodzi za każdym razem jak go zawołam Co do obornika to powiedzmy że "kompostuje"... w stodole w ciągu zimy za wiele tego nie ma, większość po całym okulniku wiosną trawą zarasta. Dlatego wybieram go co 2-3 lata, już "odstany" prosto na pola... Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 22 Stycznia 2016 W sumie to nawet 3, tam na dwie obory działa a pod koniec lutego wraca do "swoich", no i oczywiście jeszcze panienki z doskoku... Odnośnik do komentarza
Pawel156 31 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Tak zapytam z ciekawości, czemu w tym stadzie krów mlecznych kryją krowy buhajem rasy mięsnej? Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 22 Stycznia 2016 dragonmt852, nie ważyłam go, w oczach też mi wagi brakuje więc można tylko zgadywać... jest jeszcze dość szczupły ale dobrze wyrośnięty i z reguły większość mu daje tak od 550 do 600 kg...Pawel156, kryją Salersem bo powoli chcą odchodzić od samej, intensywnej produkcji mleka. W zamierzeniu jest stworzenie dwóch stad, niewielkiego krów dojnych, ale nie typowo mlecznych, zdrowych, łatwych w utrzymaniu i po prostu produkujących średnie ilości mleka... Salers to najbardziej mleczna w wśród mięsnych rasa, we Francji spora część poglowia nadal jest dojona, wydajność w najlepszych hodowlach wynosi około 5 tys kilo w laktacji, trwającej 6 do 8 mies... drugim powodem dla którego kryją akurat tą rasą jest planowane drugie mięsne stado właśnie Salersów... Odnośnik do komentarza
agrowiktor 35 Opublikowano 23 Stycznia 2016 <p> Nikt nie chce sprzedać salersa .... Mam okazję kupić highlandy ale się zastanawiam bo wolałbym salersy</p> Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Powiem Ci że Salersa zawsze było ciężko dostać, najpierw nie znałem hodowców, teraz z kolei gdy dzwonie dla kogoś to albo już wyprzedane, albo zostają na powiększenie stada... Odnośnik do komentarza
Luksa96 33 Opublikowano 24 Stycznia 2016 A czy planujesz jakoś oddzielić od reszty stada młode jałówki w tym Galloway'ke, żeby ten byczek nie pokrył ich zbyt wcześnie? Odnośnik do komentarza
agrowiktor 35 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Na jakiej zasadzie go wypożyczyłeś ? Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Luksa96 Raczej byka od nich zabiorę, mniej zachodu i roboty bo pewnie znów delegację dostanie ; D agrowiktor, nie odpłatnie po znajomości, właściciel stada w którym kryje dużo mi pomaga, od samego początku praktycznie, dlatego jałówki sprzedalem mu w promocji i wypozyczyłem byka... Odnośnik do komentarza
d___b 72 Opublikowano 28 Stycznia 2016 tez bym tak chcial Masz na myśli gospodarstwo czy kobiet tyle ile ma byk krów? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się