Salers i highland
 

Salers i highland

  • 2254 wyświetleń

Moje najnowsze nabytki z Sudetów, przyszły rozpłodnik i maskotka stada... ;)



Informacje o zdjęciu Salers i highland

Zrobione z SAMSUNG GT-S7580

  • 3.5 mm
  • 1/574
  • f f/2.6
  • ISO 50

Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • nikolas29
  • 453 6921

po co ci hichland...te rasy sa male wolno rosna i ciezko sprzedac...myslisz sie nastawiac na nie??

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 256 1238

Nie myślę na szkoty się przestawić ale zawsze mi się podobały i taką jedną chciałem mieć, była okazja więc skorzystałem... przywiozłem ją razem z byczkiem. Za parę dałem dwie jałówki odsadki... pochodzą z Sudetów.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bieniek_88
  • 69 583

Mój znajomy ma prawie 40 szt. Szkotów i nie ma problemu ze zbytem. Mówi, że nie zamieniłby ich na żadną inną rasę. Jakiś czas temu zabił rocznego byczka i mięsko super. Posmak dziczyzny i znacznie krótszy czas obróbki termicznej w porównaniu do mięsa innych ras.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 256 1238

Bieniek_88 a z jakich stron masz tego znajomego, sprzedaje wyłącznie hodowlane? A co do jakości mięsa to wołowina z salersa może spokojnie z nimi konkurować... znam takich którym mięso z salersa dużo bardziej od Szkotów smakowała... ja Szkotkę sobie nabyłem przede wszystkim z czystej sympatii do tej rasy, mam ją dopiero 2 tygodnie ale zamiłowanie do tych kudłaczy jeszcze urosło, jest już na wycieleniu i modlę się tylko żeby mi jałówkę urodziła... ;)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 256 1238

To się jeszcze zobaczy, jeśli będę miał możliwość to wolałbym szkockim ale po salersie też spokojnie da radę się wycielić a cielak powinien wyjść ciekawy...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bieniek_88
  • 69 583

Zarówno ja jak i ten kumpel jesteśmy z północnego mazowsza. On sprzedaje takie roczne byczki, jałówki zostawia sobie. Ma jakiegoś odbiorce co dobrze płaci- nie pytałem co jak gdzie ile-jednak jest zadowolony z współpracy. Miał wcześniej rozpłodnika po którym rodziło się więcej byczków, ale na wiosnę wymienił się z innym hodowcą i liczy, że teraz pojawi síe w stadzie wíęcej cieliczek.

Akurat ja mięsa z salersa nie jadłem, ale te dwie rasy są rasami pierwotnymi i wołowina z nich będzie smakowo i jakościowo na podobnym poziomie wg mnie.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj