Skocz do zawartości

Informacje o zdjęciu Pszenica ozima

Zrobione z OLYMPUS CORPORATION C160,D395

  • 5 mm
  • 100/10000
  • f f/2.8
  • ISO 50
Wyświetl informacje EXIF o wszystkich zdjęciach

11 komentarzy

Rekomendowane komentarze

1. Przedplon - pszenica ozima

2. Wysiew NPK ( 50-50-80) - słoma cięta- talerzowanie ścierniska

3 Orka siewna

4 Siew - 250 szt na m2

5 Oprysk od chwastów - Snajper 1 l + Boxer 2 l

6 Oprysk - pakiet odżywek

 

Wiosna

1. Wysiew 250 kg saletry amonowej

2 Zabieg T1 ( Wirtuoz + Unix ) + pakiet odżywek + 2 l CCC

3 wysiew 150 kg mocznika

4 zabieg T2 ( Seguris + Amistar+Fandango) + pakiet odżywek + Medax Top

5 wysiew 150 kg saletry amonowej

6 zabieg T3 z uwagi na ograniczoną presję chorób pominięto

wszystko zależy od pogody - jak do tej pory była w miarę sprzyjająca, ze swojej strony zrobiłem wszystko (dodam, że jak na monokulturę wygląda obiecująco)

Z nawozami chodzi mi o najlepsze wymieszanie składników z glebą ( ponadto podanie nawozów potasowych) przed talerzowaniem, a nie przed orką wpływa na mniejszą koncentrację soli w warstwie korzeniowej co finalnie wpływa na lepsze wschody. Natomiast wcześniejsze podanie fosforu i azotu przyśpiesza namnażanie pożytecznych mikroorganizmów (istotne  przy stosowaniu rozdrabniania słomy). Orka zawsze jest wykonywana po wschodzie samosiewów.

 

Jeżeli chodzi o odżywki to do każdego oprysku jest podawany siarczan magnezu, chelaty manganu i miedzi, w zależności od potrzeb danego stanowiska lub warunków pogodowych dochodzi jeszcze standardowa odżywka mikroelementowa lub makroelementowa ( w tym roku przy chłodnej wiośnie wymierne efekty przyniosło zastosowanie fosforu) lub stymulator wzrostu, mocznik jest podawany do każdego oprysku tylko w stężeniu umożliwiającym rozmiękczenie kutykuli ( powoduje lepsze wchłanianie zastosowanych nawozów i fungicydów)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×