Skocz do zawartości

Zboże



Uwaga grząsko! Sąsiad siał nawóz, nad rowem spotkała go niespodzianka. Na reszcie pola było ok.




Rekomendowane komentarze

celeronik czekaj z azotem do kwietnia, przy tak wczesnej wiośnie to musztarda po obiedzie.

a tak wogóle. co Wy macie z tym uciekaniem i wymywaniem azotu? to jakaś obsesja.

przecież roślina: nigdy nie wykorzysta go w 100% czy to w maju czy marcu, ale teraz jest jej bardziej potrzebny,

ile będzie tych strat 10%? przecież 80%N z zasianej saletry do nieba czy do wód gruntowych Ci nie ucieknie w przeciągu tygonia lub 2. w glebie procesy wymywania są ciągłe ale powolne( nie biorę pod uwagę zjawisk klęskowych), roślina magazynuje składniki w liściach a potem przy wzroście (np. N) jest transportowany go liści wzrostowych, a dolne zamierają, azot wzmaga krzewienie, rozwój korzeni, a one po to są żeby do diabła te składniki z głębszych warstw pobierać, no chyba że uprawiacie pszenice bez korzeniowe. ludzie to już jest obsesja narodwa rolników RP - uciekający azot.

nie popadajmy w skrajności gdzie styczeń a gdzie koniec lutego. jaka była zima w tym sezonie? kiepska jednym słowem, co innego żeby jeb... mrozem od listopada do stycznia wtedy bym nigdy w lutym nie posiał. a od połowy lutego ruszyła wegetacja, na co czekać? na zbawienie? równie dobrze może być zimno koncem marca i wtedy też nie posiejesz? jak było w tamtym roku? 1V było -10C zaszkodziło zbożu? prawie się kłosiło. nie. a w kwietniu ile razy były przymrozki, praktycznie co kilka dni. dziwicie się czemu na zachodzie Europy maja takie plony, bo mają wczesną wegetacje, więc i my wykorzystajmy pogodę żeby nam służyła i średni plon w Polsce nie był 3,5t/ha a 5.

Ja również sieje nawozy azotowe już ale zamiast saletry amonowej lece z CANem ona niecowolniej sie rozkłada ale nie ma strat jeśli przyjdą chłody. A z azotem na rzepak to należy uważać bo wiosną przy dużej dawce azotu rzepak zaczyna gromadzić duże ilości wody a przy późnych przymrozkach nawet -5 stopni może doprowadzic do rozsadzenia rzepaku i wtedy to można zapomnieć o dobrych plonach. Przez pękniecia dostają sie duże ilości wszelkiego rodzaju grzybów i walka z nim,i może być bardzo droga i niestety nierówna. Pozdro :rolleyes:


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v