Skocz do zawartości

Simental



rok i 6 miesięcy

  • Like 1



Rekomendowane komentarze

Panowie kto nie chce to niech sobie nie wierzy. Byczek jest elegancki.

 

Ja mam grupę simentali z maja 2011 to wiem jak taki zadbany zdrowy byczek potrafi rosnąć.

 

Mój ojciec już łazi ze sznurkiem po oborze biggrin.png to znak że za niedługo będzie mi rzucał teksty typu "kiedy je sprzedasz? do tony chcesz trzymać? jak się spuści to kto to uwiąże?" biggrin.png

 

Kurde tak się rozdrażniłem że koledze po 3 gwiazdki za zdjęcie takiego okazu daliście i te wredne komentarze że zapomniałem zapytać: Kolego jeśli to nie wielka tajemnica skąd zaopatrujesz się w cielaki, waga, wiek, cena? (możesz napisać na pw)

 

 

 

 

 

Możliwe, sam jak kupiłem byczki to dawałem im samą śrutę z witaminami i soję(na początku niecałe 15%, później 10% a na końcu 7% soii) do tego ziemniaczki i siano, najlepsza sztuka łapała przyrost 1,46kg dziennie.

 

Tak wyglądały w maju:

 

http://www.agrofoto..../364034-byczki/

 

najlepsza sztuka to ten po prawej, gdzieś w maju zakończyłem dawanie im witamin i soi, od 21stycznia z wagi 120kg, jakoś do końca maja według miary zoometrycznej ten po prawej miał 316kg, Obecnie wyglądają inaczej:

 

http://www.***.com.p...6&image_id=2178

 

http://www.***.com.p...6&image_id=2177

 

http://www.***.com.p...6&image_id=2176

Dostają śrutę(większość stanowi owies) i niecałe 10% peluszki(od sierpnia), siano raz na jakiś czas, od lipca zielonke z kukurydzy aż do września i teraz od 2tygodni kiszonkę z kukurydzy.

Jeśli ktoś nie wierzy niech sam zacznie żywić intensywnie byczki, tylko niech zacznie najpierw od ładnego mięsnego cielaka, bo to jest podstawa biggrin.png

cielaki prosto z rumunii , koło połowa według zapewnień to czyste simentale, waga do 100 kg cena od 1500-1800, karmione kiszonka z trawy, regrass+ kiszonka z kukurydzy + śrutowana własna pasza ( soja, śruta rzepakowa, otręby, kukurydza, owies + dodatki witaminowe). Wierzycie lub nie taki jest wiek tego byka i tyle. Porobię więcej fotek bydła u mnie będzie można porównać.

u nas nie ma jeszcze tej genetyki, w Polsce jest zaledwie kilka % krów mięsnych podczas gdy w innych krajach ok 1/3 to bydło typowo mięsne a nawet więcej jak połowa. u nas też są takie stada i firmy ale to rzadkość. U mnie najszybciej rosnący buhaj miał 620kg w 395dni 58,5% wydajność rzeżna (przeciętnie o 100kg mniej, najlepsza wydajność blisko 65%)a mimo to zrezygnowałem, bo za takie byki nie chcą wiele więcej płacić.


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v