Skocz do zawartości

15 komentarzy

Rekomendowane komentarze

wydaje mi się, że to mleczny simental, ale postawa bardziej jak u hf. Moze to jakas krzyżówka - nie wiem.


Tak czy inaczej to mleczna krowa, ja bym zacielił hf-em ze wzgledu, że nie jest za duża a to chyba nie jałówka już ;p

raczej simental ewentualmie montbeliarde oczywiście że mieszaniec ;) nie koniecznie z hf raczej jeszcze ze starym typem bo wymie małe. Jak na mięso to LM lub każdy inny tylko z łatwymi porodami. jak na mleko to montbeliarde

ph Konrad za nasienie montbeliarde albo sm mlecznego ceni od 25 do 89zł przeciętnie koło 40. plus usługa dojazd itp trzeba liczyć od jakichś 60 do 120zł zależy jaki byhaj. niewiem jak inne firmy

simental jeśli chodzi o cechę rasową to ma trudniejsze porody niż limousine...oczywiscie wszystko zależy od cech osobniczych buhaja. A jaki był ten cielak po lm szeroki i mięsny czy poprostu duży? Poza tym to pewnie był pierwszy cielak i z nastepnym powinno być już lepiej ;)

kiedyś miałem krowę co zawsze rodziła byczki po ok 50kg i raz unasienniłem Belgiem i ku mojemu zdziwieniu urodziła się jałoszeczka ok 35kg z bardzo lekkim porodem. Tyle że to był byk które ja nazywam "mikro belg" czyli byki które w ponad rok mają 120cm wzrostu czyli tyle co dobrze wyrośnięty cielak ale masę mają dobrą. Ale nie namawiam bo jeszcze rozerwie Ci krowę i będzie problem. Widzę że masz cielaka montbeliarde i jeśli dobrze Ci się spisuje to ja bym tym unasiennił. Jak będzie jałoszka to będziesz miał dobrą krowę albo można sprzedać a jak byczek to prawie to samo co simental tyle że łatwiejsze porody. Miałem parę i nie były gorsze jak simental czy limousine. Nawet ponad 60% wydajności rzeźnej u mieszańców to chyba niezły wynik, chociaż jeden był słaby jak hf. Wybór oczywiście Twój. Pozdrawiam

Ja tego montbeliarda mam na mieso wiec nie nastawiam sie na bydło mleczne jedna krowa wystarczy 

 

a jak ją doisz ręcznie czy dojarką? wstaw zdjęcie przed dojeniem zobaczymy jakie ma wymie .ok?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×