Skocz do zawartości

Końcówka pryzmy



Już się kończy pierwsza :rolleyes: W końcu mamy już styczeń :rolleyes:
Jak widać, odwalona pleśń <_<


Rekomendowane komentarze

Takie pasy dobrej i złej kiszonki to najczęściej wwożona ziemia/błoto na kołach ciągników i przyczep. Jak kosi się zieloną, mokrą kukurydzę, to piach/ziemia łatwo i w dużych ilościach przykleja się do kół.Wystarczy niewielka ilość i zaczyna się psuć. Kolejna sprawa to zbyt grube warstwy usypywane na raz- powinno się rozgarniać tak aby kolejne warstwy miały max 30 cm wysokości. Zakiszona kukurydza nie zepsuje się pod wpływem przymrozku, ba nawet nie przymarznie. Musi być na prawdę zimno, żeby z wierzchu robiły się kukurydziane lody:)Tak naprawdę, to chłody (przymrozki) powodują, że kukurydza wolniej się psuje- upały bardzo źle wpływają na jakość kiszonki. Chyba, że kukurydza zmarzła na polu (w tym roku???) i czekałeś ze zbiorem dłużej jak 3-4 dni. Rośliny zaczynają się psuć i potem nieważne jak ugniecione, straty będą duże. Słabo pocięta, tzn jak? Powinno być w przedziale od 0,5- 1,5cm (im więcej tych mniejszych cząstek, tym lepiej). Grubo pocięta może się trochę gorzej zakisić, bo bakterie i kwasy kiszonkowe działają na mniejszej powierzchni. Nie wspominając już o niewykorzystanym ziarnie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v