Skocz do zawartości

Rekomendowane komentarze

;) to tylko początek zbioru, w Niemczech zrywacze chmielu (scinacze) idealnie zdają egzamin z prostej przyczyny konstrukcja plantacji jest niby identyczna jak w Polsce, ale diabeł tkwi w szczegółach (w Polsce stosuje się drut  w Niemczech linki stalowe, które nie poddają się tak łatwo obciążeniom, inne sposoby kotwiczeń w ziemi), w Polsce świetnie spisuje się przy zrywce pomost chmielarski jadący za przyczepą. Później chmiel trafia do stacjonarnego kombajnu, który oddziela szyszki od reszty rośliny (btw świetny z tego kompost jest). Następnie wilgotny chmiel trafia na suszarnie (w przeszłości suszyło się do 6% wilgotności później się nawilżało do 13% - polska norma, dziś suszy się do 9%) i w końcu pakuje się tak wysuszone szyszki do worka. Dzienny zbiór chmielu to około 0.5 ha dziennie na jeden kombajn (od godziny 6 do 20).  

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v