Hopfen B)
paralaksa 0 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Marynka? Perle? i co go tak przędziorek opierniczył Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-579746
Kyristo 1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Magnum albo Herkules, nie jestem pewien na 100% ale raczej ten drugi. A co to ten przędziorek, bo ja tam na nim nic nie widziałem? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-579785
Fergusson3070 2 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Fajnie to wygląda.Jak sie zbiera taki chmiel? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-579946
Kyristo 1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wjeżdża JD ze specjalną przystawką która go ścina, urywa druta i cały pęd pięknie ląduje z tyłu na specjalnej przyczepie.B) Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-580102
paralaksa 0 Opublikowano 11 Grudnia 2010 to tylko początek zbioru, w Niemczech zrywacze chmielu (scinacze) idealnie zdają egzamin z prostej przyczyny konstrukcja plantacji jest niby identyczna jak w Polsce, ale diabeł tkwi w szczegółach (w Polsce stosuje się drut w Niemczech linki stalowe, które nie poddają się tak łatwo obciążeniom, inne sposoby kotwiczeń w ziemi), w Polsce świetnie spisuje się przy zrywce pomost chmielarski jadący za przyczepą. Później chmiel trafia do stacjonarnego kombajnu, który oddziela szyszki od reszty rośliny (btw świetny z tego kompost jest). Następnie wilgotny chmiel trafia na suszarnie (w przeszłości suszyło się do 6% wilgotności później się nawilżało do 13% - polska norma, dziś suszy się do 9%) i w końcu pakuje się tak wysuszone szyszki do worka. Dzienny zbiór chmielu to około 0.5 ha dziennie na jeden kombajn (od godziny 6 do 20). Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-580175
Kyristo 1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Tam akurat nie było linek tylko zwykły drut. A ten kombajn to nieżły jest, zajmuje pół zaje........stej stodoły tylko trochę gorzej jak go przyjdzie pucowac to jest przewalone :wacko:. Najpierw go suszyli, póżniej zraszali, wozili próbki i jak był ok. to był prasowany w prostopadłościenne wory po ok. 60-70kg. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-580329
paralaksa 0 Opublikowano 11 Grudnia 2010 ermm chodzi o przewodnik na którym pnie się chmiel tam jest drut (w Polsce stosuje się sznurek albo drut), a konstrukcja siatki plantacji jest albo z linek (Niemcy) albo drutu . Worki te jak mniemam to kostka typ RB-60 wymiary 120cmx60cmx60cm? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-580357
Kyristo 1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 No ma się rozumiec konstrukcja jak najbardziej z grubych lin stalowych. Tak kostka o wymiarach takich jakie podałeś, a numeru to na nich nie było Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-580388
wojtunio86 0 Opublikowano 24 Lutego 2015 oto super blog o chmielu w PL http://www.uprawachmielu.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/255444-chmiel/#findComment-1666684
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się