Skocz do zawartości

Ares TL + Poznaniak lub inny siewnik.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitać wszystkich agrofotowiczów :P Mam do was pytanie pilne, co sądzicie o zestawie uprawowo-siewnym Ares TL + Poznaniak, czy jest on godny polecenia według was, proszę o pomoc ?Z góry dziękuje :P

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Witam Pana Arka :P

Jak Ares TL to przydał by sie siewnik na talerzach :) . Ares ma ta zaletę że może być wykorzystany jako talerzówka jak i agregat uprawowo siewny.

Od prawie 2 lat użytkujemy taki zestaw. Po przerobieniu przez agregat około 400ha do wymiany są łożyska na wale i będzie trzeba na czterech talerzach zlikwidować lekki luz. Przy siewniku także do wymiany pójdą łożyska na pięciu talerzach.

Zestaw ogólnie godny polecenia. Tylko ma jedna podstawową wadę.Mianowicie ciężar. Cały zestaw z siewem waży 2,4t...

Co za tym idzie musi współpracować z nim odpowiednio ciężki ciągnik. U nas współpracuje z Valtrą N111. Waga ciągnika wynosi 5,5t. Ciągnik jest jeszcze wyposażony w przedni TUZ z obciążnikiem 650kg bez którego nie było by najmniejszej szansy na podnoszenie zastawu i normalnym manewrowaniu na przeczach. Nieraz przy gwałtowniejszych manewrach zdaży sie że przód ciągnika oderwie się od ziemi.

Za to do zalet Tego zestawu można zaliczyć możliwość siewu w mulsz. My w tym roku zasialiśmy w ten sposób blisko 8ha u siebie i 18ha na usłudze. Ze wschodów jesteśmy zadowoleni. Zobaczymy jak uprawy będą się dalej zachowywały :P .

Pozdrawiam KAT

Opublikowano

Witam pana @kata :)

No ja myślę nad ciągnikiem John Deere 6330 Premium +633. Ciągnik sądzę, że da sobie radę, mając tura z przodu będzie dociążony na przodzie nieźle :P A wspominałeś coś, że jak wybiera ktoś taki zestaw to musi wybrać większe talerze, bo twój Aresik jakie ma talerze (średnica)a tylni wał to packer, bo słyszałem, że bardzo dobry wał :P

Opublikowano

też sie zastanawiałem nad aresem bo mam bronę wirową z siewnikiem na hydropaku i przydał by sie taki ares z pakerem oponowym ,tylko który lepszy wał? co do tależy to kolega ma rację tylko większe talerze.tylko ja muszę jeszcze siewnik wymienic na talerzowy :angry:

Opublikowano

Nadmierne zachwaszczenie. Chwastami które lubią się plątać... ....przytulia i podobne.

Gdy przed siewem pole było nierówno uprawione(przy zrywaniu ścierniska)

Gdy przyśni Ci się siać w mulsz. Bo na moich talerzach nie da sie głębiej zrobić jak 12-15cm. Ostatnio nawet siałem żyto na ściernisko na którym rozwieziono obornik. I żeby było lepiej wymieszane przydały by się większe talerze.

Tylko musisz się liczyć z tym że większe talerze zwiększą wagę agregatu :P .

Opublikowano

I jak sądzisz 6330 Premium za lekki do tego zestawu?a zapotrzebowanie do samego agregatu to 80-100 koni?Jaką mają średnicę talerze w twoim agregacie i czy lepszy byłby do tego zestawu John Deere 6630 Premium?

Opublikowano

John Deere 6330 waży ok. 4550 kg, a 6630 - ok. 5230 kg :o

Ja uważam, że 6330 da sobie radę z tym zestawem, jeżeli dociąży się przód. Z udźwigiem, to oczywiście problemu najmniejszego nie będzie: 6330 - 5,9 t, 6630 - 7,4 t.

Ja bym się jak już, to zastanowił na Twoim miejscu nad 6430 Premium. Wszystko jest to samo, co w 6330, ale 10 koników więcej, to zawsze coś. A na twój areał, to myślę, że 6-cylindrowy ciągnik jest zupełnie nie potrzebny.

Pozdrawiam :o

Opublikowano

Nom myślę też porównując 6330 Premium i 6430 Premium i prędzej chyba widze 6430 Premium :o A on jaką masę własną?No przód to i tak musi być dociążony, kupując john deera na pewno wezmę go z turem i przednim tuzem na który i tak pójdzie obciążenie :o

Opublikowano

No @nhcr przyznam ci, że jak ja widze na zdjęciu duże talerze to duże są, a ile waży ten agregat sam bez siewnika, a ile ze siewnikiem? Czy JD6430 Premium dałby mu rade i ile on ma metrów ten agregat z lemkena 3 metry?

Opublikowano

no ja niewiem ile on waży , ale lemken rubin 9 2/3 lub 3/3 to 3 metry ma ,no ale co do JD to z obciążnikiem i z turem to powinien dać rade , zależy jakim wybierzesz JD bo 6330 to bedzie mieł troche ciężko bo to tylko 100 KM, ale 6430 według mnie powinien dac rade , ale pewien niejestem

Opublikowano
Witam Pana Arka :o

Jak Ares TL to przydał by sie siewnik na talerzach :) . Ares ma ta zaletę że może być wykorzystany jako talerzówka jak i agregat uprawowo siewny.

Od prawie 2 lat użytkujemy taki zestaw. Po przerobieniu przez agregat około 400ha do wymiany są łożyska na wale i będzie trzeba na czterech talerzach zlikwidować lekki luz. Przy siewniku także do wymiany pójdą łożyska na pięciu talerzach.

Zestaw ogólnie godny polecenia. Tylko ma jedna podstawową wadę.Mianowicie ciężar. Cały zestaw z siewem waży 2,4t...

Co za tym idzie musi współpracować z nim odpowiednio ciężki ciągnik. U nas współpracuje z Valtrą N111. Waga ciągnika wynosi 5,5t. Ciągnik jest jeszcze wyposażony w przedni TUZ z obciążnikiem 650kg bez którego nie było by najmniejszej szansy na podnoszenie zastawu i normalnym manewrowaniu na przeczach. Nieraz przy gwałtowniejszych manewrach zdaży sie że przód ciągnika oderwie się od ziemi.

Za to do zalet Tego zestawu można zaliczyć możliwość siewu w mulsz. My w tym roku zasialiśmy w ten sposób blisko 8ha u siebie i 18ha na usłudze. Ze wschodów jesteśmy zadowoleni. Zobaczymy jak uprawy będą się dalej zachowywały :o .

Pozdrawiam KAT

hmm kat nie wiem jak to jest ale mam aresa talerzowego z wałe pakera i siewnik amazone d9 talerzowy i cały zestaw wazy 1900kg oczywiscie pusty a ty piszesz 2400?? jak to mozliwe a jesli sie bierze wieksze talerze to juz wózek do tego daja za ciezkie poprostu

a jesli chodzi o aresa ciezko nie idzie a robi super napewno sie nie zapcha słoma pozdrawiam

Opublikowano

Hmm.... Ares TL z wałem rurowym i hydropakiem ma bite 1350kg. Siewnik poznaniak TL ma bite 750kg. Dodać do tego 300kg zboża wychodzi ile??? Też sie trochę zdziwiłem. Ale gdy był rozładowywany Widermanem to dwie osoby musiały stanąć na ładowarce bo jej tył podnosiło. A gdy rozładowywała Ibisa(1250kg na tabliczce) nikt nie musiał wchodzić na ładowarkę dla przeciwwagi :o .

Wózka nie dają. Można go sobie kupić :o .

Oczywiście ze Ares ogólnie idzie dość lekko i sie nie zapycha. Ale... W oranym V, VI klasa ziemi idzie sporo ciężej niż na lepszych ziemiach. W takim piachu ciągnik robi głębokie koleiny. Żeby je zagarnąć trzeba robić dość głęboko. W takich momentach ares ma tendencję do przypychania sie ziemia na samym środku agregatu. Lub na ścierni gdy robi się na max głębokości także lubi się zapchać szczególnie gdy powierzchnia pola jest nie równa(koleiny na piasku, źle zagarnięte bruzdy lub zagnania).

Opublikowano

zgadza się, zdarzy się że ziemia z resztkami zapcha się na lżejszych ziemiach przy aresie. Ja mam ares tl 3,0m - czyli te najmniejsze talerze - z wałem rurowym mój agregat waży 950kg. Do tego mam siewnik polonez na talerzach, który waży 815kg + ewentualne 500kg ładowności. Razem z tym zestawem kupiłem zetora forterre 125 - waga 4,5t - zapewne wiecie że stosunkowo krótki ciągnik....na szczęście wziąłem tez przedni tuz....inaczej oglądałbym niebo z tego ciągniczka...