Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

odgrzebuję temat ;)

Podpowiedzcie czym pryskać od chwastów. Mam dwa poletka:

1. koniczyna czerwona, pole stalerzowane, wybrane kamienie, wybronowane, posiana koniczyna czerwona, bronowanie i wałowanie.

2. koniczyna biała, oprysk glifosatem, talerzówka, bronowanie, siew, bronowanie.

Opublikowano

zależy jakie masz chwasty i jaki kierunek uprawy, bo jeśli na zielonkę to ochronę bym sobie darował kosiarka z jednorocznymi sobie doskonale poradzi, a jeżeli na nasiona to szału niema fusilade na jednoliścienne a w bardzo starych zaleceniach był jeszcze basagran ale nigdy nie próbowałem 

Opublikowano (edytowane)

mogą być i te nierejestrowane ;)

Koniczyna będzie skoszona bankowo jak "skończy" kwitnąć a na pewno przed żniwami. Ostatecznie jak nie znajdę czasu przed żniwami to we wrześniu.

Chwasty - była tam łąka więc jest wszystko po pokrzywy po podagrycznik pospolity.

Docelowo jak zostanie koniczyna (do EFA i wysokobiałkowych) z jakimiś trawami to się martwić nie będę, od przyszłego roku koszona na paszę a potem wypasana pewnie.

----edit-------

z tego co już znalazłem to niby jeszcze można stosować:

Lentagran 45WP

Basagran 600SL

Kerb 50WP

ktoś sprawdzał?

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)

Posiałem 0,5 ha koniczyny czerwonej w kwietniu na torfowym polu i koniczyna jest troche słaba co zrobić żeby wspomóc jej wzrost .

Myślę o wcześniejszym skoszeniu  bo jest spora ilośc chwastów po czym póżniej planuje wysiać 500 kg kredy i troche saletry sypnąć

Proszę o jakieś porady bo nie wiem czy to coś pomoże czy narazie  zostawić ją

Edytowane przez damian315
Opublikowano

Dwie różne koniczyny na różnych polach i słabe (2 lata temu lepiej rosły).

Lucerna u jednego gościa też słaba.

Łubin u znajomego przeciętny.

Wszystkie później siane.

Jedynie bobiki znośne oraz łubin posiany na poplon na dobrze uwilgoconej ziemi.

Taka moja obserwacja.

Ja z koszeniem się wstrzymam, zobaczę jak labrador weźmie chwastnicę.

Opublikowano

Ja mam nikie obecnie nie wygląda zbyt ciekawie mam nadzieję że nie wymarzła i właśnie mam pytanie co zrobić żeby ją na wiosnę pobudzić do rośnięcia ? zastanawiam się nad lekkim przebronowaniu i polaniu gnojowicą tak ok 20 tys

Opublikowano

ja sieję koniczynę z trawą w stosunku ok 8/10kg.pierwszy pokos jest więcej trawy ale potem to już prawie sama koniczyna.i przy koszeniu na siano koniczyna nie gubi tak listków podczas grabienia bo zostają w suchej trawie w wałku.wiem że nie każdego to przekona ale takie są moje spostrzeżenia.

Opublikowano

Witam. Zamierzam pierwszy raz zasiać na wiosnę 1,5 ha koniczyny w czystym siewie.(potrzebuję jej do spełnienia wymogów z wniosku) przeznaczona będzie na paszę. Jest szansa że urośnie coś do żniw? Jaką odmianę najlepiej zasiać, w jakim terminie i czy zasieje ją zwykłym siewnikiem do zboża.Dziękuję.