Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raz suszyłem i nawet ładne sianko wyszło ale suszyła się kilka słonecznych dni. Sianokiszonki jeszcze z niej nie próbowałem robić. A czy jest bardziej wydajna to nie wiem ale ładnie szybko rośnie nawet bez nawozów.

Opublikowano

Ja daje swoim krowka sianokiszonke z koniczyny czerwonej i powiem ze super sprawa krowy z normalnej sianokiszonki z trwy dawały mi tak 18-19l a teraz gdy dam im tak z 30kg sianokiszonki na jedna krowe to maja tak 26-27l czyli roznica wynosi 8 l

Opublikowano

Ja brałem tak skosiłem o 4 nad ranem musiałem tak wczesnie bo do szkoły na 8 . Wróciłem ze szkoły o 15 wziałem przewracarke i roztrzepałem dosło do 20 i pojechałem robic wały.koło 11 przyjechał goscu zrobic mi baloty prasował mi prasa sipma farma II z 2 ha wyszło mi 68 balotów .

Opublikowano

Ja w tym roku też zrobiłem sianokiszonkę(ok 200 bel)z 100% czerwonej konieczyny i zaczyna mnie to wkurzać bo skarmiłem ok 50bel i każda była spleśniała w mniejszym lub większym stopniu,a miało być tak pięknie krowy miały walić mleko..... :( mam też z mieszanki traw i baloty są ok,a robiłem tak samo to i to co wy na to? :rolleyes:

Opublikowano

Koniczyna jest rośliną białkową wiec należy ją w miarę podsuszyć, dobrze ubić w prasie, aby spełnić minimum cukrowe. Sam mam lucernę i dodaję benzoesan sodu i tobie polecam lub kw. mlekowy + zakiszacz mikrobiologiczny, powinno pomóc.

Dodatkowo bele są owijane folią 750mm ale ilość obrotów jak dla 500mm i lucerna potrafiła jeszcze przebić folię.

Opublikowano

Ja w tym roku też zrobiłem sianokiszonkę(ok 200 bel)z 100% czerwonej konieczyny i zaczyna mnie to wkurzać bo skarmiłem ok 50bel i każda była spleśniała w mniejszym lub większym stopniu,a miało być tak pięknie krowy miały walić mleko..... :( mam też z mieszanki traw i baloty są ok,a robiłem tak samo to i to co wy na to? :rolleyes:

Ja kisze koniczynę od kilku lat i się dobrze mi kisi ale w pryzmie....

Opublikowano

andrzej2110 u mnie kończyna jak i lucerna też w pryzmach dobrze się kiszą. Ale to pryzma, nadmiar "soku" ma gdzie ujść. Kończynę trzeba dłużej podsuszyć do kiszenia, bo duża ilość białka, i wody w zielonej masie, będzie powodować pleśń. Lucerny lepiej mocno nie podsuszać, bo spowoduje to duże straty- wysuszona traci listki, a te z całej rośłiny najwięcej bialka zawierają.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A tak trochę z innej beczki,

Ile pokosów w roku i ile lat użytkujecie koniczynę?

Ja koszę koniczynę 2x na sianokiszonke lub siano/to zależy od pogody/. Użytkować ją można 2 lata nie dłużej a jak chcesz ją zostawić na trzeci rok to koniczyny będzie tylko 10-30% tego co w pierwszym roku. Żle znosi mrozy i wypas zwierząt

Opublikowano

Im wcześniej tym lepiej, ale trzeba to wypośrodkować w stosunku do plonu. Poczekasz będzie więcej s.m. ale będzie twardsza i mniejchętnie zjadana. Pokosisz wcześniej będzie mniej dłużej będzie podsychać ale łatwiej się zakisi i będzie chętniej zjadana. Przerabiałem to w ostatnim sezonie. Mam lucernę w czystym siewie 2 ha i kończynę w jęczmieniu jarym 2,5ha. Lucerna z 1 i 2 pokosu poszła w baloty które okryłem folią z dodatkiem kwasu. Była chętnie zjadana. 3 pokos był koszony po żniwach i poszedł w pryzmę. Trochę już kwitło lucerki i tą niechętnie jadły ale było tego sporo. 4 pokos poszedł w pryzmę z koniczyną, maiały wysokość ok 20 cm lucerka i 40 cm koniczyna. Było nieco więcej niż 3 pokosu lucerny. Tą teraz spasam to praktycznie zjedzą każdą ilośc jaką się da. Co do jakości do 10% jest podpleśniałego po bokach po środku idealna. Do pryzm nic nie dodawałem a 4 pokos robiłem w sobotę i nie zdążyłem z okryciem folią- poczekało do poniedziałku czego się obawiałem ale nie ma praktycznie różnicy czy okryłem tego samego dnia czy 2 dni później.

Opublikowano

pierwszy pokos 5 dni się suszył .5ha robiłem na 3 razy przez pogodę bo nie byłem pewien czy uda mi się zebrać. najgorsze że listki odpadły po którymś przewracaniu . pierwszy pokos miałem powyżej pasa to nie szło tego roztrzepać i długo schło.Ale myślę że owce bedą zadowolone :D a drugi pokos sechł w mig ale był dużo rzadszy i w trzy dni się uwinąłem. Słyszałem że konie bardzo lubią taką wysuszoną koniczynę ale jak jest w praktyce to nie wiem. Ale jak tak jeździć z przewracaniem i tracić jej właściwości to wolałbym w sianokiszonkę ale nie mam takiego sprzętu.