Wzrost hektarów przeliczeniowych
-
Podobna zawartość
-
Przez in2dex
Witam.
Opracowywana jest ustawa odnośnie wprowadzenia podatku dochodowego w rolnictwie. Planowany czas wprowadzenia to styczeń 2013rok. Czyli za niecały rok.
Co to oznacza?
Oznacza to, że od każdego miesięcznego zysku (przychody-koszty) będziemy płacić 18% państwu, a w indywidualnych sprawach nawet więcej. Większość nas będzie musiała podpisać umowę z biurem księgowym i dobrze kombinować.
W praktyce:
Nasze np30ha gospodarstwo przynosi ok 10.000tys zysku (robocizna itp.) od tego trzeba oddać 18%. Dostajemy dopłaty z UE ok 30tys zł i od tego również będziemy musieli oddać 18%.
Koszenie zboża przez sąsiada, usługi np. belowanie nie będziemy mogli wliczyć w koszty bo nie można rozszerzyć działalność PKB na rolno-usługowo...
Szykowany jest bicz na nasze plecy z jednej strony KRUS, a z drugiej podatek dochodowy+gruntowy.
Nie możemy na to pozwolić i jak będzie potrzeba musimy wjechać do wa-wy ciągnikami..
Proszę o dyskusje.
-
Przez xthepolishx
opłaca się na 6h czegoś nakupywać ?
chodzi mi bardziej o bydło, hf lumusine, mięsne ale jałówki nie byki typu hf, bo one rosną za przeproszeniem w d*pie taki a brzuch ma jak krowa z cielakiem hahah, mieliśmy kiedyś mięsne jałówki ale to kilka lat temu a obora pusta, na oko z 25 sztuk wejdzie, mam tam 2 krowy na odpajanie cielaków małych i tam kawałek pastwiska i hektar łąki, reszta zboże, opłaca się coś jeszcze na wstawiać ?
-
Przez renatkam8
WITAM wszystkich zakupuje gospodarstwo z działką o powierzchni o,60 ary w czym działka z budynkiem ma 0,17 ary a reszta to użytki rolne czyli 0,73 ary i mam takie pytanie. Jezeli zakupuję działkę z własnych srodków to czy mogę ubiegać sie o dofinansowanie po zakupie ?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Przygotowanie własnej paszy treściwej dla bydła opasowego
Pszenica