Skocz do zawartości

Jakie stosujecie oleje w Kubocie. Wasze opinie i spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ile ludzi tyle opinii. Jestem prawie pewien że ten olej spełnia specyfikacje tego mojego prostego ciągnika, wszystko mechaniczne w nim. Jak nikt nie pomoże to sobie sprawdze jakich modeli ciągników dotyczą te specyfikacje ze zdjęcia, jak to także nowsze ciągniki to leje i już, już nawet kupiony za 10zł litra a nie 20zł jak Kubotowski, Shell co robi dla Kuboty oleje (to samo podobno co Kubota) kosztuje już 15zł. A tam wchodzi 45litr, nie stać mnie na oryginał przy moim areale i dochodowości gospodarstwa.

Obecny olej po 5,5 roku i przebiegu 1050h wygląda tak. I wyglądał by dużo lepiej ale kilka razy kiprowałem przyczepy z siłownikami zalanymi hipolem, już więcej tego błedu nie zrobię. Spuszczałem niedawno ze starego Zetora to olej wyglądał jak kawa z dużą ilością mleka

20180404_172614.jpg

Opublikowano

Na stronie Orlenu jest który olej do którego ciągnika psuje i właśnie Platinum Agro utto  SPEŁNIA wymagania lej śmiało ja go mam zalane w Kubocie i case maxuum i oleje już mi się nie mieszają 

Opublikowano

Kubota znów coś namieszała i pozmieniała w olejach i teraz kto inny robi dla nich oleje. Podobno Texaco ale to tylko zasłyszana opinia. W każdym bądź razie olej silnikowy Ultractiv 10W40 jest już tylko z zapasów a już jest w sprzedaży Powerplus 10W40. Nikt nie wie czy będzie lepszy czy gorszy. Zmienili dostawcę oleju i nazwę produktu ale czy to tylko takie zmiany to też nic mi nie wiadomo na ten temat. Może ktoś coś wie ze sprawdzonych źródeł ?

Opublikowano (edytowane)

Ja do tej pory jeżdżę od kilku lat na shellu I tak przekładnia i hydraulika idzie Spirax S4TXM w cenie poniżej 12zł/l brutto a do silnika idzie Rimula około 15zł/l brutto. Różnica jest taka że w zime przekładnia działa płynniej jak na tym Super udt. Do tego co zaoszczędziłem do tej pory to już spora sumka. Teraz zamówiłem druga kubotę i serwis nie zgadza sie na tego Spiraxa więc muszę załatwić oryginał w beczce bo nie myślę płacić po 25 zł za litr

W przypadku wielu marek w instrukcji obsługi jest wyraźnie podane, jakie parametry musi spełniać olej i jakie oleje mogą być stosowane alternatywnie. Są jednak producenci , którzy ograniczają się jedynie do podania normy fabrycznej, sugerując pośrednio, aby stosować wyłącznie oleje kupowane w ASO. To oczywiście próba naciągnięcia klienta na drogi zakup, gdyż z powodzeniem możemy zastosować olej innego producenta, o ile spełni on wymagania. Ponieważ powodzenie biznesu w branży olejowej zależy od tego, do ilu modeli nadają się konkretne oleje, toteż firmy petrochemiczne starają się, aby spełniać kolejne pojawiające się normy. 

I na to wszystko jest dyrektywa unijna GVO

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano
Dnia 15.01.2019 o 09:49, czareczek85 napisał:

Ja do tej pory jeżdżę od kilku lat na shellu I tak przekładnia i hydraulika idzie Spirax S4TXM w cenie poniżej 12zł/l brutto a do silnika idzie Rimula około 15zł/l brutto. Różnica jest taka że w zime przekładnia działa płynniej jak na tym Super udt. Do tego co zaoszczędziłem do tej pory to już spora sumka. Teraz zamówiłem druga kubotę i serwis nie zgadza sie na tego Spiraxa więc muszę załatwić oryginał w beczce bo nie myślę płacić po 25 zł za litr

W przypadku wielu marek w instrukcji obsługi jest wyraźnie podane, jakie parametry musi spełniać olej i jakie oleje mogą być stosowane alternatywnie. Są jednak producenci , którzy ograniczają się jedynie do podania normy fabrycznej, sugerując pośrednio, aby stosować wyłącznie oleje kupowane w ASO. To oczywiście próba naciągnięcia klienta na drogi zakup, gdyż z powodzeniem możemy zastosować olej innego producenta, o ile spełni on wymagania. Ponieważ powodzenie biznesu w branży olejowej zależy od tego, do ilu modeli nadają się konkretne oleje, toteż firmy petrochemiczne starają się, aby spełniać kolejne pojawiające się normy. 

I na to wszystko jest dyrektywa unijna GVO

Cześć a jaką masz kubote bo ja 135 i olej do skrzyni w serwisie kosztuje już 27 zł i też myślę nad zmianą