Skocz do zawartości

co to za chwast i jak go wytepic

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

słabe zdjęcie ale może być to rzodkiew świrzepa, rzepak ma gładkie pierwsze liście a rzodkiew takie bardziej chropowate, owłosione. Najlepiej organoleptycznie sprawdzić :) (no i bardzo podobna do powyższych jest gorczyca polna).

Opublikowano

Jak byś miał zdjęcie ze zbliżeniem na kłoski byłoby łatwiej, a tak to mogę powiedzieć że jest to prawdopodobnie stokłosa.

Opublikowano

Oj nie mam ale to rosnie takie na 30 cm od dołu w zbozach i taki specyficzny zapach ma ta trawa.  powoduje ze zboze jest zagłuszane i go wypiera ze stanowiska

Opublikowano (edytowane)

widać na drugim zdjęciu ewidentnie jednoliścienny chwast

stokłosa ma wiechę, jak owies, tylko z takimi małymi kłoskami na końcu rozgałęzień wiechy, jest z reguły wyższa od zboża, ma ponad metr wys.

Edytowane przez rafff24
Opublikowano

Witam!

Na jednym z moich pól, już 2 rok strasznie dużo jest miotły zbożowej i głuchego owsa Było pryskane Mustangem Forte 195SL 1l/ha + Apyrosem 13g/ha (300l/ha rozpylam) jednak nic z tego :( . Klasa ziemi jest marna, V/VI klasa. Teraz proszę o pomoc, czy dobrą kolejność zrobię w uprawie ziemi żeby ją trochę wzbogacić w minerały, lekko odkwasić i szczególnie odchwaścić. Tego roku po żniwach, będę rozwoził na rżycho wapno węglowe z magnezem 3t/ha. Wykonam podorywkę i wyrównam pole. Odczekam, aż wzejdą chwasty i spryskam Randupam. Potem, gdy ziele uschnie, wykonam głęboko kultywacje. Za jakiś czas będę woził obornik i orka na głęboko. Potem już zima :P Na tym kawałku będę siał mieszankę (pszenica/jęczmień,owies). Przedsiewnie nawozy NPK 200-250kg/ha, saletrzak 100-150kg/ha. Następnie oprysk na chwasty (niestety na głuchola nie będę pryskał, bo po owsie) + Nawozy azotowe saletra amonowa 50-80kg/ha (tu akurat będę patrzał na pogodę jak sucho to może i wogólę nie sypnę) , mocznika+siarczan magnezu dolistnie.

Proszę o swoje sugestie :)

POZDRAWIAM :D

Opublikowano

I w mieszance wyjdzie piękny owies głuchy.

Te zabiegi które chcesz wykonać w żaden sposób nie ograniczą liczebności owsa głuchego.

Jak dla mnie na tę klasę gleby z roślin ozimych żyto i problem owsa głuchego się praktycznie sam rozwiąże lub z roślin jarych pszenżyto jare i oprysk przeciwko owsikowi.  

Opublikowano

I w mieszance wyjdzie piękny owies głuchy.

Te zabiegi które chcesz wykonać w żaden sposób nie ograniczą liczebności owsa głuchego.

Jak dla mnie na tę klasę gleby z roślin ozimych żyto i problem owsa głuchego się praktycznie sam rozwiąże lub z roślin jarych pszenżyto jare i oprysk przeciwko owsikowi.  

Ozimych nie zdążę zasiać, jak zrobię takę zabiegi, ponieważ jak zrobię orkę to będzie koniec września albo i początek października, dobrze nie wykiełkuję żyto i przyjdą mrozy, a jeszcze bym musiał opryskać na chwaty bo wiosno zielsko mi "wydusi" zboże. Muszę siać jare, dlatego myślę o mieszance, bo na takiej klasie ubogiej nie urośnie np, jęczmień. a jak będzie trochę tego i tego to coś ukoszę dla świnek ;p. Może jakieś przedwschodowe opryski na głuchy owies?

Dodam że na drugim polu jesienią pryskał randapem, z myślą, że będę siał sam owies, lecz obsiałem pszenżytem jarym. Głuchy owies owszem pojawił się, ale w mniejszych ilościach.

Opublikowano

słyszałeś o plodozmianie?

przesiej pole lubinem lub inna roślina niż zboże

Tak słyszałem, tylko, że u mnie słabe gleby są i buraka, czy rzepaku nie zasieje bo nic nie będzie. Motylkowe by poprawiły strukturę gleby na pewno. Mam nawet 0,5ha zasianego grochu ( takie poletko testowe :P ), jest ładny ale to lepsza ziemia.... Myślisz że łubin by na V klasie urósł?

owies głuchy wytempisz jedynie w gryce

Na innych uprawach pryskam pumą i nie ma nic głuchego owsa. Gryka nie wchodzi w grę, hoduję świnki i głównie obsiewam pola zbożami

Opublikowano

Ta głęboka kultywacja pod obornik niepotrzebna wogóle.. conajwyżej gorzej będzie Ci sie orać... Apropo's przedwschodowego zwalczania owsika w zbożu, to niema takiej mozliwosci.. Kiedys był Avadex po siewie, ale bodajze tylko w jeczmieniu...

Opublikowano

Zgadzam się z wilhelmem. Zrób podorywkę i później orkę i siej żyto najpewniejszy i najwyższy plon da. Mieszanka na polu z owsem głuchym to strzał w kolano. 

Jeżeli nie masz perzu to odpuść ten rundup i szereg (moim zdaniem) zbędnych uprawek. Na świniach się nie znam ale żyto chyba będzie dobrą paszą dla tych zwierząt. 

Opublikowano

Randapem po zniwach nie wytępisz owsa głuchego, jeżeli masz chwasty wieloletnie typu perz to zabieg ma sens w innym przypadku daruj sobie. Chcesz obsiać mieszanką pszenicy jęczmienia i owsa słabą glebę V/VI klasy, świerzo wapnowaną wapnem które działa bardzo wolno i dodatkowo zachwaszną owsem głuchym. Niewiele z tego wyjdzie ale życzę powodzenia.

Za słaba gleba na pszenicę w dodatku susza pewnie da jej popalić na takiej klasie. Jęczmień wymaga uregulowanego pH a takiego nie uzyskasz zaraz po wapnowano słabo reaktywnym dolomitem. Niczym nie zwalczysz owsika w owsie więc jeszcze bardziej zachwaścisz pole.

Nie idź na siłe w stronę zbóż, może lepiej jak radzą wyżej zasiać grykę i ją sprzedać a będzie za co kupić dobrego zborza. Łubin to dobra pasza dla świń, na V i VI klase najbardziej nadaje się żółty . Groch wymaga podobnego stanowiska jak jęczmień, może peluszka dałaby radę na tej glebie

Ogólnie jestem negatywnie nastowiony do wszelkich mieszanek. Zbyt trudno dopilnowac i porządnie zadbać. Rzadko widac gdzieś ładną mieszankę czy to zbóż czy zbórz i strączkowych, zazwychaj są strasznie zachwaszczone, o ochronie fungi nawet nie ma co wspominać, a co leci do zbiornika kombajnu mozna się domyslać