Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie mogę nigdzie znaleźć.

czy zwrot z linii CSK jest pomocą de minimis?

jeżeli tak to zapis w rozporządzeniu o wysokości pomocy na głowę 75k E byłby wtedy nielogiczny...bo limit pomocy de minimis to 15k E.

?

Opublikowano

to jak to jest z tymi kredytami CSK może wziąć do 1 roku gospodarowania, a z częściową spłatą odsetek to jak się ma ziemie nie dłużej jak 5 lat, dobrze zrozumiałem?

Opublikowano

witam

Szanowny Panie kredyty CSK mr były dostępne w Banku BGZ od dnia 31.03 2015  do wyczerpania przyznanego przez ARiMR limitu -  

dla wyjaśnienia tylko dodam  iż limit ten nie jest dzielony na Banki ale  dysponowany jest kolejnością zgłoszeń  do  ARiMR za pośrednictwem Banków  i odnosząc się do Pana pytania  przypominam iż procedura uzyskania limitu nie uległa zmianie w stosunku do ubiegłego roku a o skuteczności  organizacji procedur i systemu rejestracji w Banku BGZ  niechśswiadczy fakt iż ponad 70 % przedstawionego przez ARiMR limitu zostało zarejestrowane  i zarezerwowane dla klientów naszego Banku - w dniu dzisiejszym z uwagi na brak wolnego limitu  kolejnych wniosków nie przyjmujemy.

pozdrawiam i zapraszam do współpracy

Ekspert ds Finasowania Agrobiznesu

Bank BGZ

Opublikowano

Jak to nie przyjmujecie kolejnych wniosków skoro bylem wczoraj w waszej placówce i zaden z pracowników nie wiedział o procedurach związanych z przyjmowaniem wniosków. Wspominali cos tylko o "szkoleniu" z zakresu tych kredytów. Moze wyjasni Pan o co chodzi? Dodam tez, ze interesowalem sie tym kredytem juz od lutego kiedy wyszło rozporządzenie Rady ministrow. W waszej placowce jednak odprawiano mnie z kwitkiem, mowiąc, ze nie ma jeszcze stosownych przepisów. Moze limity w waszym banku poszly do znajomych?

Opublikowano (edytowane)

dziękuję za odpowiedź.

jak to jest możliwe, że w banku SGB dostają oficjalne pismo (kierownicy oddziałów), że procedury itp, czyli wniosków składać nie można, a tutaj dowiaduje się, ze 70% limitu w 15 dni wykorzystane??? doradca w bgż, wiedza ogólnikowa, tylko przeciąga wszystko. tragedia.

Mateusz, u mnie dokładnie to samo, w banku nie mają procedur nie znaja konkretów, a limit już rozdany? komu?
Edytowane przez geo2
Opublikowano

Proces szkoleń dotyczących kredytów preferencyjnych jest prawdą z uwagi na bardzo dużo zmian w obowiązujących dziś zasadach, proces ten będzie trawał.

Kredyty CSK zawsze cieszyły się bardzo duzym zainteresowaniem Klientów dodam że najszybszy nabór w ubiegłym roku trwał 7 mminut ( wyczerpał się przyznane przez ARiMR limit) ostatni nabór wyczerpał się w 7 dni roboczych - co świadczy o zbyt małym limicie w kontekście zapotrzebawania jakie wystepuje na rynku.

Na panów pytania kto złożył wnioski moge odpowiedzieć tylko nastepująco.

Każdy z naszych Klientów na swojego opiekuna kredytowego  w ramach struktur  poszczegolnych oddziałow  - stały kontakt i wskazanie jakim produktem jest pan zainteresowany  pozwoli doradcy na przygotowanie i odpowiednio wczesniej poinformowanie o rozpoczynającym się naborze  oraz uniknięciu błędów w przygotowaniu transakcji. 

z swojej strony proszę o stały kontakt z jednym wybranym przez Pana z doradców ( w oddziałach jest czasem więcej doradców  specjalizujących się w obsłudze Rolnictwa lub Firm) wtedy przepływ informacji będzie  płynny i nie wyrwany z kontekstu mam też nadzieje ze sprawi iż będzie pan zadowolony z naszej obsługi.

Polecam nawiązanie stałej wspólpracy  ponieważ  naborów na CSK historycznie było zawsze kilka a informacja orozpoczynającym się naborze jest przekazywana do oddziałów 2-3 dni przed naborem.

Ekspert ds Finasowania Agrobiznesu

Opublikowano

Widać, że Pan jest w temacie i wie o co chodzi, szkoda tylko że doradcy nie wiedzą do końca co mówią - wczoraj jeszcze była mowa przez doradcę o tym że limit jest, a tu czytam że poszedł już kilka dni temu...

a czy mógłby Pan podpowiedzieć jak wygląda rezerwacja limitu?

zakładając, że mam wypełniony wniosek i wiem co i za ile chcę kupić. składam go (nawet niekompletny??) i dostaję rezerwację (przy skałdaniu) czy będzie ona dopiero po jego pozytywnym zweryfikowaniu?

w odpowiedzi na to pytanie może się kryć przyczyna szybkiego wyczerpania limitu.

po rozmowie z arimr, faktycznie limit na wyczerpaniu, ale zapewniono mnie, że będą dokładać...

Opublikowano

Postaram się z szablonowy sposób

Klient składa w Banku wniosek ( praktycznie niekompletny) zawierający tylko ogólne informacje - kwota i przedmiot inwestycji  np. 300 tyś za 5 ha 

Bank  rejestruje wniosek swojego klienta  na platformie ARiMR

Od daty Rejestracji na platformie  zarówno bank jak i klient maja 40 dni( łącznie i maksymalnie)  na zawarcie umowy kredytowej ( ale zawsze do końca roku kalendażowego nie później) inaczej limit przepada.

Klient kompletuje dokumentację  kredytową ( BP, umowę kupna sprzedarzy itp.)

Po skompletowaniiu dokumentacji ( liczy się data ostatniego dokumentu) Bank może przystapić do oceny kredytowej.

Po uzyskaniu decyzji - nalezy przygotować umowe kredytową i ja podpisać.

kwestia wypłaty środków kredytowych jest do uzgodnienie jednak nie dłużej niż 9 miesięcy od daty umowy kredytowej( dotyczy sytuacji w której kupowane grunty do żniw użytkuje inny rolnik).

Z doswiadczenie mogę powiedzeć że zawsze było kilka naborów - mam nadzieją ze informacja którą Pan uzyskał  z ARiMR  spełni się jak najszybciej

pozdrawiam

Na schemacie proste w rzeczywistości jest to walka z czasem bo 40 dni to naprawdę mało.

Opublikowano

no i wszystko jasne. składam praktycznie pusty wniosek (nawet bez konkretnych działek, tak na tzw. pałę) i dopiero kompletuję papiery, ważne że jest limit, resztę da się zrobić, limitu nie. 

Opublikowano

sranie w banie BGŻecie, byłem na bieżąco  w 2 oddziałach bgż,na infolini odnośnie tych kredytów, nikt nic nie wiedział jakieś szkolenia w bgż miały być 8 kwiet. dla "doradców", w innym bgż 9 kwietnia chciał wypis z rejestru gruntów od sprzedawcy aby zarezerwować limit ? nasuwa mi się jeden wniosek na myśl. Listy osób były już dawno gotowe dla znajomych królika (PSL-owskiego królika)

A co do super BGŻ

jestem klientem bgż imam dość takich pseudoopiekunów I pseudodoradców co mniej wiedzą niż ogólnie dostępne informacje w internecie

Opublikowano

tylko jedno ale

trzeba mieć grunty do kupienia

grunty są, ale tylko jak jest limit można spokojnie podpisać umowy przedwstępne i resztę papierów załatwiać. bo po co niby wydać prawie 10k na notariusza (umowy przedwstępne) jak nie ma gwarancji nawet limitu? bez limitu co mogę zaproponować sprzedającemu? żadnych konkretów...

odnośnie infolinii BGŻ. wczoraj dzwoniłem, PAni nie wiedziała czy jest limit, wzięła telefon i oddzwoniła po ok. 1 -2 godzinach, poinformowała mnie ze można składać wnioski i JEST limit (po tym dzwoniłem do doradcy - POINFORMOWAĆ GO, który potwierdził że można złożyć wniosek). zamierzałem to zrobić jutro, ale dzisiaj po PAna wpisie dzwoniłem i dzwoniłem. no i niestety jest tak jak PAn pisze. 

PAn wybaczy, ale jestem wkur*****, bo doradca NIE WIE CO MÓWI, nawet po kilkukrotnym kontakcie. nie mam tu pretensji, że limit jest wyczerpany, tylko o to że słowo doradcy jest warte jak wyżej. gdyby potrafił on sprawdzić limit, poinformować że można złożyć wniosek to byłby on złożony w zeszły wtorek jak limit jeszcze podobno był.

Opublikowano (edytowane)

dobrze mi powiedział jakiś czas temu znajomy, jak mówiłem o tym kredycie, to jest taka pomoc dla rodziny i znajomych pracowników BGŻ

co z tego, ze dołożą środków jak zanim normalny człowiek uzyska informację w banku, ze można składać wniosek to już będzie po limicie

Edytowane przez majkel207
Opublikowano

sam zweryfikowałem w swoim oddziale informacje o limitach i niestety  potwierdzam, co napisano wcześniej... wyjątkowo szybko poszło. aż się bluzgi cisną na usta!

Opublikowano

to już nawet nie chodzi o to że poszło szybko, tylko o niewiedzę doradców. 

dzisiaj doradca przepraszał i jak się dowiedział, limit poszedł w 1 dzień (tak mu powiedzieli w centrali) !!! kto mówi prawdę?

jeżeli tak, to ładna ustawka.

Opublikowano

każdy kto trochę żyje w tym kraju to dobrze wie czemu tak się stało, kredyt nie miał być dla wszystkich tylko dla wybranych, a podobne działanie doradców w bankach w całym kraju tylko to potwierdza, ja mam ziemie do kupna już od jakiegoś czasu, bo czekałem specjalnie na ten kredyt, a sprzedający nie będzie czekał wiecznie, oprócz śledzenia internetu, strony arimr i innych na ten temat, byłem z 5 razy w banku i kredytu nie mam, musimy się postarać, żeby w ministerstwie i agencji się dowiedzieli jak to wszystko wyglądało, mała szansa żeby to coś dało ale lepsze to niż nie robić nic

Opublikowano (edytowane)

szkoda gadać, chyba lepiej dać sobie spokój, bo kolejnej kasy pewnie nie dorzucą, a jak już to uśpią czujność, kasa bedzie z dnia na dzień i ten sam schemat. 

w sumie to chyba nie ma się co pienić na doradców po oddziałach. limitu mieli wcale nie zobaczyć pewnie i tyla. 

Edytowane przez geo2
Opublikowano (edytowane)

wiadomo, ze to zadziałała w tej sprawie centrala banku, ja tam spokoju nie dam tej sprawie,za dużo czasu temu poświęciłem, już w lutym byłem w banku, żeby mnie informowali o tym kredycie

Edytowane przez majkel207
Opublikowano

bo to nie było dla nas zwykłych rolników dla nas jest ten kredyt na 3%. Tylko że cena ziemi jest za duża a dochód z hektara za mały żeby to mogło się udać. Cały dochód pójdzie na odsetki a na ratę musiał bym jak kolega zimą za granicą pracować. Jest okazja kupić 10ha za 600tys.