Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mam dylemat co lepiej wybrać na zbiór siano kiszonki. Którą maszynę opłaca się bardziej kupić i która by była bardziej wydajniejsza jak i równiż koszty jej eksploatowaniea( do prasy:folia i siatka lub sznurek)

Jaka najlepiej by pasowała do zetora 5340. Moze macie jakies oferty przyczep zamozbierajacych lub pras rolujących do tego zetora. Z dziękuje.

Pozro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :rolleyes:

Opublikowano

ja tydzięń temu z ojcem tesz taki mieliśmy dylemat i postanowiliśmy jednak kupić prase ponieważ jest bardzięj wielofunkcyjna( bedzie prasowała na sianokiszonke, siano, słome) niż przyczepa samozbierajaca. Koszty eksploatowania mogą być większe.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja polecam jednak przyczepę. Na prawie 30ha łąk to prasa według mnie za wolno będzie szło. Przyczepę do 20 tys. kupisz porządną. Najlepiej jakby to była przyczepa o ładowności 5-6 t z rotorem....

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A przyczepę byś chciał z rotorem czy bez?

Opublikowano

do tego zetorka bym ci proponował jaką przyczepe mengele z 6t ładowności i koniecznie ze 20 noży ładowacz niekoniecznie rotor. ja w claas-ie mam ubijakowy łańcuchowy. i nienarzekam :)

Opublikowano

kiedyś czytałem o porównaniu kosztów prasy i przyczepy to koszt produkcji sianokiszonki z 1 ha był prawie 2 razy mniejszy przyczepą niż prasą, a to za sprawa folli i sznurka, ale jeśli masz podmokłe łąki lub torfowe to z przyczepą może mieć problemy ten zetorek, pozatym wydajność przy przyczepie również podana była nie wysoko chyab nawet mniejsza jak prasy, najlepsza wydajność była z osobną sieczkarnią ale koszty troche większe niż w przypadku przyczepy,

ps. czy w takich przyczepach z sieczkarnią jak by zdjąć noże to była by możliwa zbiórka siana lub słomy?

Opublikowano

wyjmujesz noze i jedziesz po siano :)

zaletą dla przyczepy jest takze to ze cały proceszbioru mozesz wykonać sam jednym ciagnikiem

do prasy potrzebujesz:

- prasa + ciagnik

- tur + ciagnik

- przyczepy + ciągnik

a do przyczepy samozbierajacej podłaczasz ciagnik i sam zbierasz, sam transportujesz i jeszcze jak masz bebny dozujace to sam mozesz pryzme uformować - dodatkowo potrzebujesz tylko ciągnik do ugniatania

Opublikowano
ps. czy w takich przyczepach z sieczkarnią jak by zdjąć noże to była by możliwa zbiórka siana lub słomy?

Najczęsciej w prasach i przyczepach noże wyłączasz jednym naciśnieciem guziczka na panelu, lub hydraulicznie <_<

Opublikowano

do samej sianokiszonki przyczepa lepsza ale wydajność to mi sięwydaje że będzie jednak mniejsza, jeśli daleko są łąki, a jeśli do tego zabagnione lub grząskie to już napewno przyczepa odpada

Opublikowano

co do wdajności to się nie zgodzę.kumpel kupił nówke potingera to jak przyjechali ja uruchamiać to taki kawałek 2, 5 ha to piorunem sprzatneli. gość nie nadążał ograbiać (dodam ze trawa była baaaardzo duża) prasą to napewno zajeło by o wiele więcej czasu

Opublikowano

a ja poweim, że wydajność w jednej i drugiej metodzie zależy głownie od organizacji pracy.bo przecież są przyczepy na które można zabrać kilka ha dobrej trawy jednym kursem...

jeśli chodzi o przyczepe (ładowność 5t) , to u mnie w trzech 15ha jedego pokosu nie robimy dłużej niż 3-3,5 dnia.(dzień ok 10-12h) łąki oddalone są od 1,5 do 5km.

co do mokrych łąk łatwiej przejechać przyczepą z tandemem na szerkoich oponach niż z belą na ładowaczu czołowym ciągnikiem 2WD.

jedyny minus przyczep to cena nowych.5t zachodnia przyczepa kosztuje ok 25tyś E

Opublikowano

Polecam przyczepe tylko z walcami dozującymi nożami zabezpieczonymi przed kamieniami .Rotor to podstawa do zielonek .Najlepsze firmy pottinger lub krone odradzam starsze modele przyczep mengele ze wzgledu na slabą jakość materiału . co do cen to po sezonie można kupić 8 tonową na tandemie nawet za 12 tys.

Opublikowano

ja ma prasę i przyczepę zbierającą choć od kiedy kupiłem prasę to przyczepa stoi nie używana bo siano po ziezieniu przyyczepa zajmóje dużo więcej miejsca w stodole niż baloty

Opublikowano

najlepiej wybrać to prasa ale nowsza i z bardziej znanej firmy a jak przyczepa to wszyscy mówią że krone i joskin to bliźniaki to nie ma różnicy prasa jest mozolna jak tylko do trawy to lepiej przyczepe

Opublikowano

Ja dawniej woziłem słome i siano samozbierającą. Z jednej strony dobre bo w jednego zrobi wszystko jeszcze dmuchawa i jest ok, ale trzeba nieć duuuuuuużo miejsca. Teraz jak mam prase to samozbierającą woże bale, dobra bo dużo na nią wejdzie :D tylko potem jak trzeba zamknąć klape jest wysoko podawać i nie zapne jej za prasą to jest duży minus.

Opublikowano

Ja wolałbym chyba prase zwijającą, bo bale mniej zajmują a zresztą można jeszce jechać na zarobek. Ale z drugiej strony do prasy jest potrzebny tur i owijarka, poza tym folię z silosu przy odrobinie dbalości możesz wykorzystać kilka razy a to zmniejsza koszty :D