Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To niezbyt duża powierzchnia i podstawowe pytanie co zamierzasz zrobić z tym szpinakiem? W tym roku pierwszy raz siałam szpinak 2 hektary, tylko że wiosną. W moim przypadku koniecznością była analiza gleby. Na jej podstawie odpowiednie nawożenie. Zabiegów środkami nie ma zbyt wiele. Najważniejsze i podstawowe to opryskanie od chwastów po siewie a przed wzejściem szpinaku. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie pola, chodzi mi tu głównie o to, że musi ono być równe, bez żadnych garbów, dołków itd.Później częsta obserwacja czy roślin nie atakuje mszyca i nawożenie pogłówne. Szpinak szybko rośnie więc trzeba wstrzelić się odpowiednio ze zbiorem, tak aby nie zaczął kwitnąć. W naszym przypadku zbiory trwały niecały tydzień. Kosiliśmy zwykłą kosiarką rotacyjną, wcześnie rano od 3-4. Jeśli nie ma chwastów to szybko zbiera się pokos do skrzynek, a jeśli jest zielsko to niestety trzeba to przebrać. I gdy trafi się słoneczna pogoda zbiór kończyliśmy około 8-9.

Opublikowano

Witam

Jeśli mogę zapytać - czym wysiewaliśćie nasiona (czy nadaje się siewnik zbożowy?) i jaki herbicyd był stosowany od chwastów po wysiewie. Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nasiona wysiewaliśmy zwykłym siewnikiem zbożowym, tylko nie pytaj mnie na jakim "numerku" bo nie mam zielonego pojęcia. A co do herbicydów to po wysiewie a przed wschodami dawaliśmy Wenzar. Tylko na prawdę trzeba uważać żeby nie popryskać zbyt późno, bo wtedy zahamujesz wzrost.

Opublikowano

Dzięukuję za odpowiedź. Wenzar chyba najbardziej optymalny. Niektórzy stosują zabieg oprysku nawet przed sianiem nasion i też zdaje to egzamin.

Siewnik zbożowy na standartowych sitach? Nic nie było przerabiane? Jaka ilość w kg wyszła Wam na hektar? Zalecane jest ok 3mln nasion to będzie chyba ok 50 kg?

A jak wygląda sprawa ze zbytem (jeśli nie tajemnica :)) sprzedawaliście świeży czy własna chłodnia? Są aktualnie jakieś przetwórnie ktore kontraktują świeży szpinak?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v