Skocz do zawartości

Problem - wybijanie szyb przy pracy z kosiarką rotacyjną!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam łąki w strefie onw ;) no i dziki poryją sobie, kretowiska, a na dodatek bobry też lubią roboty ziemne :)

ps. czy jest jakaś kosiarka lub model który mniej lub bardziej bije szyby, czy z każdą najlepiej zrobić jakąs siatkęzabespieczającą na ciągniku?

Opublikowano
mam łąki w strefie onw :) no i dziki poryją sobie, kretowiska, a na dodatek bobry też lubią roboty ziemne ;)

mnie tez juz krew zalewa proporcjonalnie do tego jak bobry zalewaja łąki...:) kilka razy juz wpadlem w doly przy rowie, kosilem juz w wodzie (4WD), za kazdym razem boje sie, ze kolo urwe i kosiarke polamie... cos z tym musze zrobic, ale do glwy przychodza mi takze bardzo radykalne metody... narazie probuje konwencjonalnych i usuwania skutków-syzyfowa praca...

Opublikowano

u nas rozbierają po cichu ludzie te tamy, to w innych miejscach robią od nowa, ale przynajmniej przenieśli się z rzeki na rowy melioracyjne, a te dziury to masakra kiedyś ojciec omal z ciągnika nie wyleciał

Opublikowano

U nas dziki ryją i psy głębokie dziury kopią jak rozsiewaliśmy nawóz to mało co nie spadłem z ciągnika bo trawa duża a dziury nie widać.

to co wy macie za łąki, my kosimy ponad 20 ha łąk ferdkiem 255 bardzo starą kosiarką rotacyjną która nie ma już osłon od około 10lat i jeszcze żadna szyba nie poszła

A zbieraliście kamienie po sianu ? jak by każdy zbierał kamienie od razu po siewie to by było dobrze a jak już strawa urośnie to nie jest tak łatwo kamienie pozbierać ;

Opublikowano

Mówiąc apropo wybijanych szyb to ja z ojcem robimy specjalną osłonę z siatki która będzie zasłaniać wszystkie boczne szyby w fendzie a jest montowana jedynie na dwie śróbki i pozostało nam tylko założyć siatkę na ramkę którą wczoraj zrobiliśmy a po wszystkim zrobie i wstawie zdjęcia do galerii bo dość ciekawie to wygląda. ;)

Opublikowano

fajna sprawa taka folia by była pod 2ma warunkami

1. że jest tansza od szyby :)

2. jakoś nie wierze w jej skuteczność po tym jak jeden kamyczek przestrzelił u mnie i szybę w dzwiach i przednią szybe jednocześnie to dpoiero musiała byś siła której napewno folia by nie zamortyzowała

http://www.allegro.pl/item368787235_plexi_...dy_wymiar_.html taka folia?

miałem kiedyś szyby z tego materiału, wykostowąły mnie prawie jak za normalne szyby, ale puki nowe to było dobrze ale po kilku sezonach zestarzały się zrobiły się kruche matowe zaczeły się odbarwiać i praktycznie same pękać no i mikrorysy tak że jazda "pod słońce" to była masakra.

wkurzyłem się i wyciołem w blasze w formacie szyby bocznej dziurę takążeby zamontować szybę od malucha ładnie w uszczelce, po pół roku kamień tak przydzwonił w ta szybe oczywiście wybił a echo takie po blasze poszło że ojciec mało zawału nie dostał :)

Opublikowano

Pleksa niestety nie nadaje się na szyby do ciągnika chyba że będziemy ją co trzy lata zmieniać. Jej wadą jest to że matowieje pod wpływem słońca i jak na razie nie ma na to siły. A folia jest skuteczna! Jak działa nie wiem to coś dla fizyków !

Gość Profil usunięty
Opublikowano

trzeba dokładnie kamienie pozbierac to niewybije ja dziesięć lat kosze i ani razu się nietrafiło żeby szyba poszła

Opublikowano

u mnie jak kosiłem to było mi gorąco-to zdjąłem drzwi :D . następnego dnia kosiłem trawe koło drogi (a droga jest ze zwiru) drobniutki kamyczek wleciał przez drzwi (tzn. te co je zdjąłem) i z przedniej szyby zrobił sie maczek - nie powiem gorąco już mi nie było :lol: (no może ze zdenerwowania) , następnego dnia tata kosił koniczyne i znowu kamyk przypier.. w dolną szybkę i ją zbił - morał z tego taki ze juz wole nie zdejmowac prawych drzwi :D , bo jak nawet kamyk walnie w nich to jest wieksze prawdopodobienstwo ze sie omsknie niz ze wybije szybe pod ostrym kątem (szyba przednia)

Opublikowano
Najlepiej zebrać kamienie ;] z łąk my mamy taką plandeke i nic kamienie nie walą po szybach,tylko w ostatnich pokosach nuż nam wyleciał i wybił w dzwiach szybe dolną w zetorku ;/

Ja mam plandeke i szybe juz trzy razy wybiłem w U c360...!i to zawsze przednią...!!

Opublikowano

Wujek raz wybił przednia szybę w mf255 rotacyjna bez osłon a jak ja kosze c-360 to jeszcze szyby nie wybiłem tylko opryskiwaczem na uchylonym oknie dziadek podniósł i podniosło razem z oknem. A najlepiej jest założyć na szybę siatkę albo jaka kratę

Opublikowano
fajna sprawa taka folia by była pod 2ma warunkami

1. że jest tansza od szyby :)

2. jakoś nie wierze w jej skuteczność po tym jak jeden kamyczek przestrzelił u mnie i szybę w dzwiach i przednią szybe jednocześnie to dpoiero musiała byś siła której napewno folia by nie zamortyzowała

http://www.allegro.pl/item368787235_plexi_...dy_wymiar_.html taka folia?

miałem kiedyś szyby z tego materiału, wykostowąły mnie prawie jak za normalne szyby, ale puki nowe to było dobrze ale po kilku sezonach zestarzały się zrobiły się kruche matowe zaczeły się odbarwiać i praktycznie same pękać no i mikrorysy tak że jazda "pod słońce" to była masakra.

wkurzyłem się i wyciołem w blasze w formacie szyby bocznej dziurę takążeby zamontować szybę od malucha ładnie w uszczelce, po pół roku kamień tak przydzwonił w ta szybe oczywiście wybił a echo takie po blasze poszło że ojciec mało zawału nie dostał :)

taki pleks wieszali w windach(bo były reklamy w windzie) to można było wykręcić ale one szybko się rysują .

Opublikowano

W wiekszości pisaliście że zonk zdarzał sie ze zwykłymi starymi 1,65 famarolkami itp. ale mam pytanko do posiadaczy nowych sprzętów a w szczególności samaszy lub nowych famarolek 1,85 lub 2,1m osłony są już tam konkretne, składane do wymiany nożyków czy w takich kosiarkach zdarzyło się komuś stracić szybe?

Opublikowano

sąsiad w celtisie wybił dwie w jeden miesiąc...kupił sobie jakąś nową rotacyjną 1,85cm, która ma trochę osłony za krótkie.pierwszą szybę zapłacił z ubezpieczenia, założył i po 4 tygodniach znowu poszła.od sierpnia jeździ bez.oryginał 1600zł.

Opublikowano

jakieś zakamienione łąki macie. U mnie żadna szyba nie poleciała jeszcze. W MFie zawsze zamykam prawą szybę jak koszę. Fakt, kiedyś dostałem kamykiem w pysk jak kosiłem trzydziestką na oklep (tzn cabrio). Parę razy zdarzyło mi się zgubić nożyk (raz jak mi sąsiad nawrzucał takich dużych kamieni na łąkę). W takim przypadku nawet osłony nic by nie dały. Ale mimo wszystko bez osłon nigdy bym nie wyjechał kosić, nawet na torfowej łące.

Opublikowano

tak jak ktoś radził (chyba @Mirasek) uczepiłem do osłony nisko pod blandeczką rurę plastikową o średnicy 50mm i jeszcze jak kosiłem miesiac temu strzelił kamyczek (kosiłme bez prawych dzwi w mf ) że nisko z 15 cm powyżej podłogi przestrzelił małą dziurkę w małej szybce obok silnika

Opublikowano

czy zdarzają się wam inne obrażenia niż tylko szyby? czy miał ktoś przypadek żeby urany nożyk uszkodził oponę lub inne przypadki uszkodzeń, np ostojnik paliwa lub inne delikatniejsze elementy, lub czy w nowycyh ciagnikach z maską plastikową kamień wystrzelony z rotacyjnej przestrzeli maskę?