Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam ursusa 3512 jako ciągnik pomocniczy, używany jest praktycznie do wszystkiego oprócz uprawy ziemi (prasa kostka, koszenie grabienie, przetrząsanie, nawozy, rozrzutnik itd... Generalnie lekko nie ma. W najbliższych miesiącach myślę o wymianie go na coś innego, podobnej mocy, nie więcej jak 60km, chciałbym żeby nowy Ciągnik był trochę bardziej komfortowy, tutaj brak wspomagania, w kabinie po całym dniu pracy głowa spuchnięta, co do przedniego napędu to nie koniecznie musi być. budżet to max 70Tys zł, myślałem o ursus 5034, może JD5055 , farmtrac555 wydaje mi się ze może być słabawy,

Czy ktoś z was kupował ostatnio ciągnik o podobnej mocy? jakieś sugestie , propozycje ? pozdr

Edytowane przez Marlik20
Opublikowano

Ja rok temu kupywalem Farmtraca 555DT ma 4x4 wspomaganie kabina wygłuszona co calym dniu nic cie nie bedzie bolec a nic nie spuchnie :) ale jest jeden minus bo on kosztuje 84 tys ;)

Opublikowano

widzę że nie za bardzo znajdę jakoś alternatywę do 70tys zł więc trzeba będzie coś dołożyć. Wpadła mi w oko kubota 5040, mam znajomego który jest dealerem więc myślę ze za podobną cenę co ten farmtrac jest do wyrwania

Opublikowano (edytowane)

jeszcze znalazłem coś takiego - Kioti dk551c, czy ktoś moze coś powiedzieć o Tym traktorze, ogólnie o tej marce, bo pierwszy raz widze coś takiego na oczy,a oferta jest Ciekawa. udzwig tuz tylko wydaje mi się zbyt niski 1200kg w porównaniu odo 1500 ursusa 5034.

Edytowane przez Marlik20
Opublikowano

główny traktor mam (mf3070) który jeszcze w tym roku będzie zmieniony na coś 100-110km więc nie ma sensu kupować mtz do pracy z opryskiwaczem, zgrabiarką, prasą kostką , mtz w ogóle sie nie nadaje na łąki tym bardziej ze mam większość podmokłych.

Opublikowano

Ja użytkuje kioti dk551c i jak go brałem to tez widziałem pierwszy raz na oczy ten traktor ale poczytałem na forum, i go wziołem U mnie pracuje ze wszystkim pług agregat itp ziemie 2 i 3 klasa takze z 3X35 nie ma lekko ale idzie Wybór nalezy do ciebie jak pomocniczy to sie nadaje klima w standardzie no tylko trzeba troche dołozyc do niego kasy bo on teraz kosztuje około 90tys B)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam!

Możesz powiedzieć ile ten twój kioti ma mtg, ponieważ sąsiad kupił też kioti takiego około 100km i dopiero wrócił z serwisu tak mu się popsuł. Jak zapytałem co się zepsuło to powiedział, ze szkoda gadać i że ten ciągnik to jest najgorszy błąd w jego życiu. Nie wiem jakiś felerny egzemplarz czy co? Ja mam farmtraca i też nie mam go za co chwalić.

Opublikowano

Kazikow Kioti ma najwięcej 90 km i to nie są traktory odpowiadające mocy i uciągu traktorów innych marek

forumkowicz Ja w swoim mam dopiero 200 mtg i narazie żadnej poważnej awarii po za wymianą paska klimatyzacji na forum kledzy mają i po 1000 mtg a jeden nawet 4000 mtg i też nie mieli poważnych awarii typu np remont silnika czy iine klocki.Wiadome drobnostki się zdarzają typu pasek itp A jezeli można wiedzieć to co mu siadło w tym Kioti że aż tak się popsuł :)

Opublikowano

Jeśli temat jeszcze aktualny i nadal masz do wydania okolo 70 tys. to szczerze mogę Ci polecić farmtraca 555 .

Mam ursusa 3512 i od czerwca tego roku farmtraca , starałem sie porównać oba te ciągniki prawie w każdej pracy i powiem Ci ,że farmtrac w porównaniu do ursusa jest dużo bardziej zwrotny , żwawy i jako "prawa ręka" gospodarza jest niemalże idealnym kandydatem :) Jestem pewien ,że zwrotniejszego konwencjonalnego ciągnika o porównywalnej mocy nie znajdziesz :) Co do mocy , niby 47,6km , ale na WOMie spora różnica w porównaniu do ursusa (ft mocniejszy) w pracy wydaje się również nieco mocniejszy od ursusa .

Jedynie gdybyś potrzebował ciągnika wolnego na niskich biegach (typu zrywanie porzeczek , sadzenie rozsady sadzarką) to może okazać się za szybki .

P.S. Kuboty za te pieniądze nie dostaniesz , chyba ,że bez kabiny i w cenie netto :)

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ma to być perkins to proponuje MF 690. Mocy ma troszkę więcej ale zapas zawszę się przyda. Za tą cenę co podałeś brałbym wersje 4x4, MF trzeba troszkę poszukać ponieważ często trafiają się mocno wyeksploatowane egzemplarze!

Link do danych technicznych :

http://www.tractoor....on-675-690.html

Edytowane przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Agra
      Witam, jaki ciągnik wybralibyście w przedziale mocy 70-90 KM w kwocie około 100 tyś(brutto) nie jestem VAT.
    • Przez zlotek
      Na wstępie witam wszystkich użytkowników, forum śledzę od jakiegoś czasu i w końcu potrzebuję rady obeznanych userów. Dziś sprzedałem poczciwą c-330m i czas znaleźć coś mocniejszego, posiadam ogromnyh areał 3ha (byćmoże wzrośnie do 4.5ha w najbliższym czasie) a szukam ciągnika pomioędzy 50 a 65KM obowiązkowo 4x4 i z turem ze względuy na to że bawię się w budowlankę i potrzebna mi maszyna któa będzie sobie radziła z przewożeniem piachu, gruzu drewna itp. pole będzie obrabiała symbolicznie. Zastanawiałem się nad zetorami 5011s (chyba trochę za słaba pompa), 5245 (drogi jak diabli), i same explorer 65, jakie inne ciągniki 4x4 byście zaproponowali? jak wygląda sprawa hamulców pneumatycznych w ciągnikach takich jak same (zetor ma fabrycznie sprężarkę i tam koszt instalacji to max 1000zł czy w ciągnikach same jest podobnie?), łatwo je założyc? czasem muszę zaciągnąć przyczepę ze zbożem na handel... Jak z kosztami serwisu? czy lepiej szukać np zetora 6245 z turem czy same explorer 65? i jak ten drugi poradzi sobie w turze? Dodam że ciągnik (wiadomo że 4wd to nie 2wd) musi być w miarę zwrotny bo czasami trzeba będzie manewrować nim pomiędzy budynkami. czy chłodzone powietrzem ciągniki odpalają łatwiej zimą i jak radzą sobie w pracy stojącej? ciągnik będzie użyuwany co 2 tygodnie do wożenia drerwna do kotłowni. Czy pług trzyskibowy do takiego ciągnika to tak w sam raz?
      Kabina ma być w miarę komfortowa, ze względu na odśnieżanie zimą i fakt że ciągnik będzie jeździł na budowy w promieniu 50km. Proszę o pomoc i z góry dizęki Piotr.
    • Przez elzimny
      Cześć 
      Muszę kupić ciągnik rolniczy pod stabilizator gruntu + pod skorupę na budowę. Minimum 350 km, skrzynia bezstopniowa, 1000 obrotów na wałku dwa obwody hydrauliczne (dane od producenta stabilizatora). 
      Prowadzę firmę drogową. 
      Stabilizator waży 5t.
      Znam się na maszynach budowlanych a traktor to miałem jak jeszcze Ostrówka w firmie miałem więc nie wiem o nich nic o wytłumaczeniu abstrakcyjnych cen już nie wspomnę (chyba tylko sztucznie napompowane ceny dotacjami). 
      Dostawca stabilizatora twierdzi że większość firm kupuje Fendt lub Massey Ferguson ( bo to prawie to samo wg nich). 
      Chciałbym kupić używany ale zauważyłem że większość Fendt serii 9 jest sprzedawana z przebiegiem 8k-9k mth.
      Dziwne to i podejrzane.
      Czy możecie mi coś doradzić odradzić lub naprowadzić w kwestii zakupu? 
      Ile mth średnio ciągnik pracuje bez poważniejszych drogich awarii ? (przy koparkach zakłada się do 15000 mth).
      Stabilizator i cement są dużym obciążeniem dla ciągnika.
      Kwestia budżetu wygląda tak: stać mnie na nowy ale nie chcę nowego bo to nowa usługa i przez najbliższe 2-3 lata będzie nie dochodowa z uwagi na wdrożenie i kwestie pozyskania klientów (w skrócie szkodami kasy na nowy). Myślę że 500-700k chyba że bezpiecznie można poniżej tej kwoty (unikam pakowania się w ciągłe naprawy i remonty, mój własny warsztat za dużo kosztuje).
      Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne naprowadzenie w temacie.
    • Przez molibden01
      Witajcie.
      Na wstępie chciałbym się przywitać z Wami. Odnoszę się z problemem wyboru traktoru (zaznaczam, że nowego, ponieważ sytuacja na rynku używanych ciągników mnie do tego zmusiła). Stoję przed wyborem modelu. W pierwszej kolejności od czego to się zaczęło to promocja na serię 5D i 4E w Deutz Fahre: 5080d w cenie 158 tys. zł netto.  Traktorem miałem przyjemność jeździć, fajny, zwrotny, nie głupi. Macie jakieś opinie na jego temat bo już jest kilka lat po premierze a w poprzednich postach żadnych opinii z użytkowania.
      Tylko co jak co, ma tylko 3 cylindry i turbo. Dlatego w głowie chodzi, a może wybrać co innego. Myślę o Kubocie serii M4-073. Moc podobna, ale 4 cylindry i wyższa pojemność. Jeżeli znacie obecnie ceny Kuboty (z dilerem w tym wypadku sie jeszcze nie kontaktowalem) lub polecacie inne ciagniki w podobnej mocy to będę wdzięczny za pomoc.

Dodam że ciagnik ma głównie pracować w gospodarstwie przy opryskiwaczu ciąganym z nadmuchem, sadzarką karuzelowa, do jakiś prac pomocniczych ale zapewne czasem i jakiś pług 3 skibowy się zapnie lub mniejszy agregat.

Pozdrawiam serdecznie.
    • Przez bortys2001
      Witam. 
      Ktoś się pokusi o porównanie,np Deutz 5080keyline, new Holland T4/t4s
  • Dodaj nową pozycję...
v