Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

nie mogę właczyć lewych obrotów bębna i wyskakują mi nastepujace błedy :

206E

226E

228E

Z gory dziekuje ;)

206E Program for sharpening knives or adjusting stationary knife (shearbar) cannot be activated because input signal from switches (S32) and (S33) for moving shift rods at length-of-cut transmission into neutral position is missing. Move shift rods at length-of-cut transmission into neutral position. Use shims to re-adjust switches (S32) and (S33).

226E When cutterhead is turning backwards, program for sharpening knives or adjusting the stationary knife (shearbar) cannot be activated because engine speed is too low.

Adjust throttle lever to fast idle.

228E Desired program cannot be activated because cutterhead is not rotating. Turn Iron-Gard switch (S39) off, try again. Check if solenoid valves for pressure build-up and for reverser motor are correctly supplied with current. The cause could also be a hydraulic problem. Should the message appear although cutterhead is rotating, check cutterhead speed sending unit and wiring (see Section "Feeding System"). Check manual switch (S53) below cab.

226E - za małe obroty silnika - zwiększ obroty

228E - ostrzenie się nie odbywa ponieważ,bęben się nie obraca -

ODNOSNIE WLACZANIA OSTRZAŁKI

Aby włączyć ostrzałkę należy:

1. Zdjąć wszystkie osłony bębna ( łącznie chyba z 4 )

2. Ustawić wszystkie biegi ( 3 ) skrzyni na luz ( środkowe oczko )

3. Odpalić motor

4. Maksymalne obroty

5. Przycisk ON/OFF - nacisnąć ( powinna zapalić się kontrolka ) ( przycik MAN musi byćwyłączony )

6 Przycisk ostrzenia - nacisnąć ( 3 od lewej strony na dole )

Bęben po około 3 sekundach zacznie się kręcić na wstecznych obrotach, następnie kamień ostrzący powinien się opuszczać,

obserwuj korbkę z prawej strony ( patrzać z kabiny ) powinna się kręcić około minuty, potem załącza się silniiczek elektryczny

i ostrzałka chodzi od prawej do lewej strony ( ilość cykli ustawiasz pokretlem ) gdy ostrzałka powróci na miejsce startu,

zacznie się podnosic do gory (korba znowu sie kreci ) wtedy pozostaje ci juz tylko zmniejszenie obrotow silnika, noze sa naostrzone.

Gdy niedziała, przede wszystkim sprawdź pracę 2 silników elektrycznych ( przysuw góra - dół, prawo - lewo )

sprawdź wszelkie połączenia kablowe, kostki itp....

sprawdź czy czujnik znajdujacy sie nad kamieniem ostrzącym dotyka do kamienia.

Kamien ostrzacy musi sie znajdowac z prawej strony i powinien byc podniesiony na maksa do gory ( widok z kabiny )

ostrzenie mozna takze wlaczyc recznie.

czytaj instrukcje obslugi, tam jest wszystko wyjasnione krok po kroku.

pozdrawiam

Edytowane przez zukasz
Opublikowano

Witam mam zapytanie o sieczkarnię JD 7250 mam problem sieczkarnia się zapycha sie przed gniotownikiem na dolnym walcu sie zakleja, przy czym gniotownik jest nowy walce i łożyska ma skoszone 140 ha paski też mają tyle. Sprzęgło głowne napędowe też nowe zrobiło też okolo 120 ha i sieczkarnia się zapycha. Dzięki z góry. Pozdrawiam.

Opublikowano

kolego @maly1 Twoj problem tkwi w nielwlasciwym ustawieniu blachy pod bebnem, ona jest ruchoma i jej polozenie zmienia sie wraz z podnoszeniem i opuszczaniem przystawki. powinna byc tak ustawiona by przy roboczym polozeniu przystawki jej wylot kierowal sie nieco powyzej szczeliny miedzy walcami gniotownika. tym sposobem masa bedzie wyrzucana z bebna bezposrenio do gniotownika. jesli jej ustawienie bedzie niewlasciwe, masa bedzie uderzala w walce, po czym zbierala sie przed gniotownikiem.