Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wiem że już podobne tematy były jednak jestem na etapie już zakupu i chciałbym złożyć zamówienie do końca tygodnia mam dwie na oku metal fach z562 z nożami i rotorem obwiązywanie siatką centralne smarowanie.

Unia famarol df 1,8 v łańcuchowo walcowa automatyczne smarowanie siatka, rotor. Różnica w cenie ok 8 tys. to nie problem problemem jest to że nie wiem którą wybrać

Prasa będzie prasować słomę jęczmień pszenica ok 15 ha łąki 2 - 3 x 7 ha, lucerna 2-3 x 3 ha. Lucerna i łąki przeważnie na suche jednak wydaje mi się że drugi i trzeci pokos będę chciał zrobić sianokiszonkę no i oczywiście wiosną żyto.

Chciałbym wiedzieć która z tych pras będzie lepsza

Opublikowano

Jeżeli chodzi o Metal fach to nie pchałbym się w to wogóle. Sporo ludzi z okolicy kupowało od nich maszyny i nie znam nikogo zadowolonego z ich produkcji. Drugi powód jest taki że jestem z okolic Sokółki i znam sporo ludzi co tam pracują i znając ich nie mam zaufania do tej firmy. Na temat Famarola się nie wypowiadam bo nie znam tego produktu.

Opublikowano

A jaka cena tych pras. Wcześniej też podobne chodziły mi po głowie, ale ostatecznie wziołem NH 6090 RC no i średnio jestem zadowolony z jej wykonania. Zobaczymy jak bedzie po dłuższym użytkowaniu bo obecnie jest po 100 belach sianokiszonki.

Opublikowano

cena ok 60 tys. tylko że ja biorę na prow różnica ok 6-8 tys pomiędzy jedną a drugą NH jak najbardziej ale nie mam tyle kasy i zgodnie z wniosekiem muszę kupić tańszą

Opublikowano

U nas DF 1,8V zrobiła juz 1450 bel i jestesmy dosc zadowoleni,tylko mamy mały problem bo ostatnio zgieły nam sie 4 belki w klapie tylniej,Kolega z klasy ma MF z nożami i zgniotu nawet nie ma co porównywać do Famarolki,oczywiscie zgniot na korzysc famarolki, Famarol jest prasa łancuchowo walcowa wiec bedzie sie sprawdzac w prasowaniu słomy jak i trawy,a w przypadku walcowej to troche bedzie gorzej z prasowaniem słomy

Opublikowano

Na prow nie ma narzuconej ceny, jedynie parametry techniczne maszyn muszą się zgadzać. No i zwrot na wszystkie maszyny bedzie taki jak we wniosku. Aneksem mozna zmieniać tj. (wyrzucić mniej potrzebne maszyny ,a jak cos się kupi za mniej to można kasę przesunąć na inną)

Opublikowano (edytowane)

Nie jak mam podpisaną umowę na taką kwotę to mi nie zmienią na inną jest możliwe +/- 10 % nie psuj mi w głowie. Poza tym prasy zagraniczne nie wchodzą w grę to nie na moją gospodarkę ekonomicznie nie uzasadnione. Po co mi prasa za 100 tys. skoro będę robił tyle bel ile mam pola podanego powyżej.

Z drugiej strony na stronce pisze że do prasy potrzeba ciągnika 70 kW (95 KM) a ja mam proxime 90 więc 87 KM czy da radę z nią ?

Po co są dwie pary przyłączy hydrauliki w mf z562 RN ?

Edytowane przez aster453
Opublikowano (edytowane)

1 przyłącze z regulacją przepływu jest do otwierania i zamykania klapy oraz sterowania podbierakiem. Natomiast druga para przyłączy jest do wysuwania i chowania noży. Proxsa spokojnie wystarczy.

Nie wiem ile w famarolce kosztuje opcja z nożami ale jeśli możesz to dopłać do famarolki i bierz z nożami. Pomimo, że nie miałem z nią doczynienia to myślę jednak, że będzie to lepszy wybór niż Z-562 RN. Aha. Warto zainwestować w noże. Naprawdę.

Edytowane przez kokoman0
  • Like 1
Opublikowano

myslałem że podbieraczem i nożami steruje sie z pulpitu... Tzn. wiem że potrzeben są łącza hydrauliki z wiadomych powodów ale że stareowanie jest za pomocą pulpitu, tak ma famarolka a w mf steruje się dźwigniami od hydrauliki ?

Opublikowano

Tak w wersji z nowszym sterownikiem sterujesz z pulpitu. Zamiast tej wajchy jest guzik dodatkowy na sterowniku do sterowania elektrozaworem ale i tak masz 3 przewody. 1 odpowiada za klapę i podbierak a 2 kolejne za sterowanie nożami.

• Like 1
Opublikowano

czyli w tych nowych steruje wszystkim z pulpitu sterującego i o to mi chodziło, tylko nadal nie wiem którą wybrać jedna troszkę gorasza do słomy (mf) z drugiej strony tańsza od famarolki co do ściskania do wczoraj myślałem ze famarolka gorzej ściska, z wypowiedzi @kamilsame1 wynika że ma lepszy zgniot pewnie widział i jedną i drugą w akcji, u mnie w okolicy jest kilka famarolek i jedną wymienili bo blachy poszły i cos tam jeszcze u innego się powyginały i bądź tutaj mądry, znowu jeden gośc ma mf i jakies gumki tam mu poszły jakie nie wiem tłumaczył ale i tak nie zajarzyłem. Zastanawiam się czy to nie będzie tak jak z moim rozrzutnikiem też mf wszyscy mi odradzali bo chłam lepiej weź warfamę a ja teraz bym nie zamienil na warfamę po wsiosennym obornikowożeniu wydaje mi sie że jest najlepszy ale moze to subiektywna ocena. Ktoś powie że już wybralem ... ale naprawdę zastanawiam się nad zakupem nie wiem co wybrać. Rozmaiwałem z dealerem który ma unię i powiedział mi że to "badziew" non stop coś się w nich psuje i nadal nie wiem co mam robić ?

Opublikowano

Wszystkim po za nożami teraz się steruje z pulpitu (wciskasz guzik i przełącza ci rozdzielacz między komorą a podbierakiem i wtedy ciągniesz za dźwignię hydrauliki).. Noże aby wysunąć i schować musisz użyć dźwigni hydrauliki (ale noży nie wysuwasz i nie chowasz ciągle ) ja raz włączyłem noże i więcej nie podłączałem tych przewodów od noży bo po co skoro nie zamierzam ich chować.

Co do prasy M-F to w mokrzejszym materiale (gdy jest go więcej) zapycha ją. Wygląda to tak, że podbierak nagarnia i w pewnym momencie rotor nie jest stanie tego materiału złapać i tworzy sobie taką górę materiału między podbierakiem a rotorem a rotor i podbierak dalej się kręci. Ta prasa nie ma rewersu na rotorze (chyba, że w nowym wydaniu to zrobili bo moja nie ma) ale wyrwanie tej trawy co nazbiera to dosłownie minuta osiem. W suchszej trawie idzie to dużo lepiej.

Opublikowano

widziałem na yt że gość dosyć wolno jeździł ta prasą czy szybciej się nie da zapcha się sąsiad goni po polu jak za zającem famarolką. Mówisz że się zapycha noże jak mi nie potrzebne to schowam i nie będę nimi ciął, chyba że przekonam sie do kiszonki i sianokiszonki. Napewno będę robić sianokiszonkę jednak też chciałbym robić trochę siana nią więc suche i długie nie wiem jak się zachowa ? Jak to będzie ze słomą.

Opublikowano (edytowane)

Zapchać da się każdą, a szczególnie w mokrym materiale.(wtedy rewers się przydaje). W słomie nie powinno być problemu bo zazwyczaj równo leży, chyba że szybko w jakąś kopułe wjedziesz.

Moim zdaniem famarolka lepiej wypada od metal-Fachu w końcu na licencji df.

A proxima w zupełnosci do tej klasy pras wystarczy.

A po ile noży jest w tych prasach? I ile na raz pracuje?

Podobno jak się pracuje z nożami to jest bardziej podatna na zapychanie, no i zwykłe zgrabiarki robią warkocz z trawy więc może kumat siana wciągnąć(przeważnie na końcu wałka)

Edytowane przez dannygumis
Opublikowano

zdecydowałem sie na famarolkę jednak df 1,8 v automatyczne smarowanie rewers rotor siatka lepsze gumy wydaje mi się że optymalnie a noze ? docinacz ? jak zwał tak zwał po co mi skoro i tak proxa byłaby troszke za słaba do mf