Skocz do zawartości

Jaki Fendt wybrac 310 czy 311 - zalet wady ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W lubelskim 90r Mozna powiedziec ze wsio wynioslo 50k. W tych pieniądzach lepszego zlokalizować nie potrafiłem - nie myty wogole - jak by z pola go swiezo zdiął - teraz 5 pługów zagonowych szukam 5x45 - 5x50 (najlepiej z regulacją) ziemie mam light- owe wiec myślę że da rade - Znajomy ma JD cos kolo 100Ps i kolo 4x50 v&n ciąga i da rade normalnie wiec szukam ,,piątek". Jak macie namiary to proszę o nie na PW. Pozdro

Opublikowano (edytowane)

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu. Noszę się z zamiarem zakupu Fendta i tu pojawia się pytanie: co wybrać 310 czy 311 (lata 97-00) a może coś z serii 500? Ciągnik ma być główną siłą w gospodarstwie. Maszyny z jakimi ciągnik ma współpracować:

- Lemken Opal lub Overum 4x40 obrotowy bądź 3x50 obrotowy

- agregat uprawowo siewny Agromasz 3m (wał packera) + Amazone d8 special 3m

- gruber Agromasz (lub inna firma) 2,6m

- prasa Krone KR 125 ( w planach KR 130 lub jakaś pasówka)

W ciągniku miałby zostać zamontowany przedni TUZ.

Areał 18 ha ornego - 35% ziemie gliniaste i ilaste oraz 10 ha łąk. W planach zwiększenie powierzchni.

Fundusze jakie mogę przeznaczyć na ciągnik to ok 100-120 tys zł.

Jakie są różnice w spalaniu między wyże wymienionymi modelami?

Każdą radę nagradzam punktami.

Edytowane przez pawelol111
Opublikowano

Już jak tyle inwestujesz to lepiej wybierz serie 500 najlepiej z roczników 99 00 były poprawione. Mam doczynienia z 512 i 515 jeśli chodzi o ciężką robote to lepiej 515 ma większy zapas mocy a to odczujesz mniejszym zużyciem paliwa przy ciężkich pracach. Masz 4 stopniowe półbiegi. w serii 300 tego nie ma a przy orce czy agregatach biernych na ciężkich glebach jest bardzo pomocne. 515 ma fabrycznie szersze opony co może być problemem przy orce z czym nie ma problemu 512. Zaraz jadę do firmy to jeszcze porównam i przypomnę wady i zalety tych ciągników bo są w parku maszynowym 311 312 512 515 822

• Like 1
Opublikowano

My mamy fendta 311 lsa bardzo dobrze sie sprawuje jezdzimy nim na pole malo pali ma 550 tys moto godzin i jeszcze nic nie bylo majstrowane polecam fendta 311 Lsa bez turba mamy jest super wytrzymaly silny i bardzo przydatny
My mamy fendta 311 lsa bardzo dobrze sie sprawuje jezdzimy nim na pole malo pali ma 550 tys moto godzin i jeszcze nic nie bylo majstrowane polecam fendta 311 Lsa bez turba mamy jest super wytrzymaly silny i bardzo przydatny
A rocznik fendta 311 Lsa to 1985r
A rocznik fendta 311 Lsa to 1985r
Tylkoa to baku olej i jezdzic bak 150 litrow wystarcza na bardzo duzo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v